Klimaatopwarming, overbevissing en vervuiling bedreigen onze oceanen. En dat terwijl we maar beter zuinig kunnen zijn op het blauwe deel van onze planeet. Het is namelijk een van de belangrijkste voedingsbronnen voor onze groeiende wereldbevolking. Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die zich richten op het domein van Blue Food. Het zijn veelal jonge bedrijven en bevlogen ondernemers die begrijpen dat de gezondheid van de planeet even belangrijk is als de winst onder de aan streep. Maar die óók heel goed snappen dat een product alleen succes kan hebben, als het ook superlekker is. Vijf voorbeelden:

1. Herstel al snackend de oceaan - Blue Dot Kitchen

Wie zegt dat snacken ongezond moet zijn, of ten koste moet gaan van dier of planeet? Steeds meer start-ups proberen de gezonde keuze de lekkerste keuze te maken. Zoals Blue Dot Kitchen, dat een onweerstaanbaar lekkere snack maakt van zeewier. Verkrijgbaar in drie smaken: Korean bbq, umami and salt & pepper.

Blue Dot Sea Farms ligt in het ijzig koude, heldere water van de zee-arm Puget Sound nabij Seattle. Op de aquacultuurboerderij wordt kelp gekweekt op zo'n manier dat de waterkwaliteit wordt verbeterd en er een kosteneffectieve en ecologisch duurzame voedselbron ontstaat. Kelp heeft geen input nodig om te groeien: het wordt op regeneratieve wijze gekweekt met behulp van zout water en zonneschijn, wat beide in overvloed aanwezig is. Zonder gebruik kunstmest of pesticiden.

Lees ook ons artikel over regeneratieve oceaanlandbouw »

2. Een hotdog gemaakt van duurzame zalm - Kvarøy Arctic

Om van duurzame visserij een succes te maken heb je producten nodig die opvallen en die erg lekker zijn. Kvarøy Arctic komt met een smaakvolle hotdog van duurzame zalm. De Noorse kwekerij is een familiebedrijf en wordt geleid door de derde generatie. De zalmkwekerij is gelegen in de ijskoude arctische wateren, zo’n 550 kilometer boven Trondheim. De zalm krijgt hier in de oceaan de ruimte en wordt gevoed met een dieet dat vrij is van antibiotica en chemische toevoegingen. Door hun consequente duurzame aanpak is het familiebedrijf erin geslaagd om in hun gekweekte zalm omega-3-vetzuren te verdubbelen ten opzichte van reguliere kweek. 

3. Ingeblikte vis als blikvanger - Fishwive

Het is eigenlijk vreemd dat de meest ongezonde en ecologisch destructieve producten de beste marketing krijgen. En dat duurzame producenten in de regel met kleine budgetten hun verhaal moeten vertellen. Misschien dat over tien jaar de rollen zijn omgekeerd. Fishwive doen in elk geval haar best om duurzame vis op een mooie hippe manier te verkopen. 

Oprichters Becca Milstein en Caroline Goldfarb weten dat de term fishwives stamt uit de 16e eeuw en zijn zich er terdege van bewust dat deze in de loop der eeuwen een behoorlijke negatieve klank heeft gekregen: women who are brash, foul mouthed and brassy. Maar, they can relate. Hun unieke branding, geïnspireerd op de Portugese traditie om ingeblikte vis te voorzien van kleurrijke verpakking, zorgt ervoor dat hun duurzame vis opvalt.

4. Klimaatbewuste garnalenkweek - TransparentSea Farm

Er gaat veel mis met de kweek van garnalen. Maar er zijn ook bedrijven die in balans met de natuur ondernemen en garnalen kweken zonder antibiotica, hormonen, conserveermiddelen of verontreiniging.TransparentSea Farm in Santa Monica, Los Angeles is zo'n bedrijf. 

CEO Steve Sutton schrok van de dubieuze praktijken in garnalenkweek. Hij werkte tien jaar in deze business en zag de ecologische destructie en het overdadig gebruik van chemicaliën. Dat moest veranderen. Hij wilde een garnalenkwekerij die volledig transparant is in hoe de garnalen worden grootgebracht. Duurzaamheid en kwaliteit zijn op zijn TransparentSea Farm onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat levert garnalen op met minimale impact op de natuur en maximale impact op smaak, kwaliteit en gezondheid.

5. Visrestaurant in Seattle als inspiratiebron voor vismenu's - Local tide

Visrestaurants komen meestal in twee smaken: als fine dining restaurant of in de vorm van fastfood. Local Tide in Seattle springt in het gat tussen kaviaar en kibbeling. Het is het casual dining visrestaurant van een jonge chef-eigenaar Victor Steinbrueck (33) die lokale vis combineert met een eigentijdse vibe.

Oorspronkelijk wilde Victor een fine dining visrestaurant maar covid-19 veranderde zijn plannen. “Dine in was onmogelijk dus moesten we onze plannen aanpassen: daarom zie je zoveel bowls en sandwiches op onze menukaart omdat het goede gerechten zijn voor take away. Mijn ego wilde eigenlijk een luxe restaurant maar ik ben blij dat het zo is uitgepakt: Local Tide is een beter concept geworden dan ik vooraf had bedacht.”

Steinbruecks Amerikaanse droom is niet die van ultieme groei en wereldwijde dominantie. Hij denkt dat er maximaal drie vestigingen van Local Tide kunnen komen. “Vis is een eindige bron. We willen onze gasten het beste bieden, maar we willen ook niet te veel nemen van wat de natuur ons te bieden heeft. We willen in balans zijn met de oceaan.”

Bekijk hier de video die we maakten met ondernemer Victor Steinbrueck: 

///

Met dank aan het Blue Food Program tijdens de Google Food Lab in Los Angeles, oktober 2022.