De Olympische Spelen zijn in volle gang. Heb je je al afgevraagd wat al die sporters en bezoekers eten tijdens het event? Het Internationaal Olympisch Comité is daarvoor verantwoordelijk. De organisatie is daarmee niet alleen de grootste sportorganisatie ter wereld, maar ook 's werelds grootste evenementencateraar. 13 miljoen maaltijden worden er geserveerd tijdens de Spelen. Eén van de doelen van de organisatie is het halveren van de CO2-voetafdruk. Om die ambitie te verwezenlijken betekent dat onder andere minder vlees en meer groente en fruit op het bord.
Paris 2024, de organisatie van de Olympische- en Paralympische Spelen, stelde een Food Vision op met ambitieuze doelstellingen. Met hun Food Vision wil de organisatie voedesltransities een boost geven en de wereld laten zien hoe creatief en duurzaam eten kan zijn tijdens dergelijke internationale evenementen. 120 foodbedrijven leverden een bijdrage aan de ontwikkeling van de voedselvisie.
Eén van de doelstellingen is het halveren van de ecologische voetafdruk van de Spelen. Het streven is om de twee kilogram CO2-uitstoot van eerdere edities van de Spelen met de helft te verminderen. Dat komt dus uit op één kilogram CO2-uitstoot per maaltijd. Vier acties moeten dat doel bewerkstelligen. De actie die de grootste impact heeft: het verminderen van dierlijke eiwitten en het aanbieden van meer fruit, groente en plantaardige eiwitten in maaltijden.
Lees ook: Hoe de stad Londen haar voedselafdruk wil verkleinen »
Paris 2024 - Food Vision
De vier voedseldoelstellingen voor de Olympische Spelen van Parijs zijn:
-
2x meer plantaardige eiwitten op het bord vergeleken met de vorige Spelen
-
80% van al het voedsel moet bestaan uit seizoensgebonden lokale ingrediënten afkomstig uit Frankrijk, 30% moet biologisch zijn
-
Het gebruik van plastic moet worden gehalveerd ten opzichte van vorige Spelen
-
80% van de onvermijdelijke voedselverspilling moet worden teruggewonnen
-
100% van de vrijwilligers en het personeel moet opgeleid zijn in het sorteren van van afval ter plaatse
-
Minstens 10% van het cateringpersoneel moet een afstand hebben tot de arbeidsmarkt
Lees hier meer over de Food Vision
Minder vlees en meer plantaardig
Paris 2024 gebruikt twee manieren om meer plantaardig voedsel op de borden te leggen. Allereerst vermindert de organisatie de hoeveelheid dierlijke eiwitten in maaltijden. Ten minste 60% van het maaltijdaanbod voor toeschouwers is vegetarisch. Uitzondering zijn de stadions waar voetbalevenementen plaatsvinden. Daar is voor minimaal 40% aan vegetarisch eten te koop. Voor vrijwilligers, medewerkers, leveranciers, media en de Olympische familie geldt een percentage van 50% vegetarisch en 50% dierlijk.
Ook is er voor de toeschouwers een 100% vegetarisch po-up restaurant gebouwd, genaamd La Concorde. Er staan onder andere plant-based hotdogs en sandwiches op het menu.
Milieu-informatie ingrediënten
Atleten kunnen hun eigen dieet blijven volgen. Paris 2024 brengt bij hen wel het beschikbare vegetarische voedsel in het Olympisch dorp en bij de wedstrijdlocaties onder de aandacht. Het vergroten van de aandacht voor vegetarisch eten is de tweede manier om meer plantaardig voedsel op de borden te leggen. Dit doet Paris 2024 door bijvoorbeeld maaltijden te labelen met de kwaliteit en herkomst van de ingrediënten en door milieu-informatie te geven over recepten. Daarnaast werkt Paris 2024 samen met chef-koks en voedselproducenten om creatieve recepten te creëren met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Deze acties moeten mensen aanmoedigen om vaker voor plantaardig eten te kiezen.
Lees ook: Eerste geslaagden SVH plant-based opleiding »
Reactie atleten
De introductie van de Food Vision loopt in de praktijk nog niet vlekkeloos. Zo was er de eerste dagen te weinig voedsel beschikbaar in de Village, in deze periode het grootste restaurant ter wereld. Hier eten gedurende de Spelen 15.000 atleten, afkomstig uit 208 landen. "Wanneer we laat terugkomen, merken we dat het eten soms op is, of dat de keuze beperkt is", vertelde hockeybondscoach Jeroen Delmée tijdens een persconferentie. Niet alleen de Nederlandse, maar ook de Britse atleten hadden kritiek. Zo was volgens hen het vlees nog rauw en stonden er lange wachtrijen. Het NOC*NSF stuurde diepvriesmaaltijden om de Nederlandse atleten te voorzien van genoeg voedzaam voedsel.
Ook klaagden de atleten over de kwaliteit van het aanbod. Sporters vroegen onder meer om meer eieren en vlees. Met name het Britse team was not amused vanwege het grotendeels plantaardige aanbod. Ondanks dat het tegen de Food Vision in druist, werden er daarom na de eerste week van de Spelen toch meer dierlijke gerechten geserveerd dan gepland.
Lees ook: Het F&B-aanbod van Tomorrowland is minstens net zo bijzonder als het festival zelf »