Onze voedselkeuzes maken de aarde kapot...

Maar wat kan dat de gemiddelde fesitvalganger schelen? Veel mensen weten wel dat ze minder vlees moeten eten, en meer groenten en lokale producten. Maar toch kiezen ze daar niet altijd voor. En al helemaal niet op een festival. 

 

Maar wel op Lowlands!

Van 15 tot en met 18 augustus plaatste The Food Line-up pop-up restaurant Brasserie 2050 op het festival in Biddinghuizen. Net als in 2018 serveerde de evenementencateraar, met behulp van de Rabobank, zeven klassieke bistrogerechten met een duurzame twist in dit restaurant van de toekomst.

 

Food Inspiration’s Maaike de Reuver schoof aan. Maaike: “Het is waanzinnig wat The Food Line-up hier doet. Het restaurant creëert bewustzijn onder jonge mensen. Festivalgangers worden getriggerd om op een positieve manier na te denken over de negatieve impact van bepaalde voedselkeuzes. Iedereen die hier aan tafel zit praat met elkaar over hoe vaak ze vlees eten, of biologisch, en hoe de toekomst van eten er uit gaat zien.“

 

Rechts: Maaike de Reuver bij Brasserie 2050

 

Duurzame bistrogerechten
Op de borrelplank van de toekomst is de kaas vervangen door een charcuterie van rode biet, koolrabi en rettich. De plastic soep bestaat uit een plantaardige bouillabaisse op basis van zeewieren. Het ‘plastic’ is een eetbaar zakje met croutons. Alle wijnen zijn afkomstig van Nederlandse wijnhuizen. En bij het bestellen van de gegrilde kip in wijn moeten de festivalgangers kiezen: ga je voor dierenwelzijn of voor minder CO2-uitstoot? De biologische Kemper kip heeft veel leefruimte gehad. De Oranjehoen minder, leeft twee keer zo kort en heeft zijn hele leven binnen gezeten, maar stoot daardoor ook veel minder CO2 uit. Geen antwoord is goed of fout, maar het zet je wel aan het denken.

 

Op de foto: De laag-in-CO2-uitstoot Oranjehoen in wijn

 

En... hoe smaakt het?
Maaike: “Wat dit restaurant helemaal geslaagd maakt is dat de gerechten ook nog eens enorm smaakvol zijn. Er zijn een hoop initiatieven die een stapje zetten op weg naar een duurzamer voedselsysteem, maar er zijn er weinig waarbij het eten ook nog eens super goed op smaak is. Als het eten van de toekomst zo smaakt, dan hoop ik dat de toekomst vandaag begint!”