Kokszaad, knuffelkoken, dropsnob.. al deze woorden waren genomineerd voor de titel Eetwoord van het Jaar 2024. Maar de eerste plaats gaat dit jaar naar 'solohap'. Want ook dit jaar aten we vaker alleen, en steeds meer mensen hebben een gepersonaliseerd dieet. Bekijk hier de top 11 van Eetwoorden van 2024.

De jaarlijkse verkiezing voor Eetwoorden van het Jaar wordt georganiseerd door Food Inspiration's redacteur Ubel Zuiderveld. Voor Eetwoord van het Jaar komen eetwoorden in aanmerking die in dat betreffende jaar voor het eerst in de media werden gebruikt. Bij voorkeur moeten ze iets zeggen over de actuele tijdgeest.

1. Solohap

De trend is dat er meer solo wordt gegeten. Het aantal huishoudens met één persoon groeit sterk. Daarnaast eten leden van huishoudens vaker op verschillende tijdstippen. Steeds meer mensen hebben bovendien een gepersonaliseerd dieet. Bijvoorbeeld omdat ze een allergie hebben of bewust dierlijke ingrediënten mijden. De solohap is hot dus. 

2. Fridgie

Het is een variant op selfie. De fridgie is een foto van de koelkast-inhoud, zodat de consument tijdens het boodschappen doen zijn of haar voorraad paraat heeft op de telefoon. Fridgie figureert al langer in het Engels, maar het gebruik in de Nederlandse taal is van recente datum. 

3. Kokszaad

Vorm van mannelijke onvruchtbaarheid, beroepsziekte onder koks. Herman den Blijker sprak erover in interviews bij het verschijnen van zijn boek Herman kookt terug. Den Blijker: "Bleek ik kokszaad te hebben. Komt door altijd tegen die ovens aan staan, ik heb gebakken eieren."

4. Plaspatat

Aan frietreepjes gesneden gekookte aardappel, die afkomstig is uit grond die bemest is met menselijke urine. Plaspatat is bij wijze van proef gekweekt in Flevolandse kleigrond met urine-mineralen. Het woord valt in een televisiereportage over deze vorm van kringlooplandbouw.

5. Knuffelkoken

Het bereiden van omhelzende en troostende gerechten ofwel comfortf ood. Het woord stond als kop boven een receptrubriek in een dagblad. Daarin wordt ook geschreven over de eetfilosofie van Yotam Ottolenghi: 'eten als een figuurlijke knuffel'. Enkele jaren geleden is het woord 'knuffelkok' al eens genomineerd.

6. Baas in eigen glas

Ook de slogan 'baas in eigen glas' staat dit jaar in de lijst. Bewoners van een seniorenflat in Maassluis gebruikten hem op een spandoek. Ze protesteerden hiermee tegen betutteling ten aanzien van het gebruik van alcohol in hun flat.

7. Sobercoach

De sobercoach, een begrip uit de Engelse taal, helpt mensen met drankmatiging of alcoholonthouding. Alcoholgebruik staat ook in Nederland ter discussie. Het percentage gematigde alcoholdrinkers neemt al jaren toe in ons land. 44% van de Nederlanders drinkt maximaal één glas alcoholhoudende drank per dag. Dankzij de sobercoach groeit het aantal gematigde drinkers wellicht verder.

8. Chocogurk

Hoewel het een merknaam is, is de chocogurk vanwege veelvuldig gebruik in de media in de eetwoordlijst opgenomen. Samen met Jamin ontwikkelde de Amsterdamse zuurinlegger Oos Kesbeke de chocogurk, een witte chocoladeletter met stukjes augurk. Het woord geeft uitdrukking aan de actuele trend met zure snacks. Lees hier meer over de augurken-hype »

9. Pistachisatie

De trend om snacks te verrijken met pistache. Een foodrecensent van De Volkskrant spreekt in dit verband van 'pistachisatie van de voedingsbranche'. Verwezen wordt naar onder meer de TikTok-hit Dubai-chocolade met pistache, oliebollen met pistachecrème en kaneelbroodjes met pistache.

10. Dropsnob

Iemand die hoge eisen stelt aan de kwaliteit en smaak van drop wordt ook wel een dropsnob genoemd. Dropauteur Marieke Hendriksen kwalificeerde zichzelf in een interview als dropsnob. Zij kiest namelijk het liefst voor delicatessedrop van kleine fabrikanten.

11. Sloopmelk

Zuivel dat dierenleed veroorzaakt en de levens van melkkoeien aanmerkelijk bekort. Sloopmelk is gemunt door dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Het wordt wel beschouwd als opvolger van de actienaam plofkip.