Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende zakennieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week: 1. Hoge Raad beoordeelt riders van maaltijdkoeriers als schijnzelfstandigen. 2. Europese Total tankstations overgenomen door Couche-Tard. 3. Miljoenen opgehaald door foodtechbedrijf OneThird.
1. Hoge Raad beoordeelt riders van maaltijdkoeriers als schijnzelfstandigen
De Hoge Raad heeft gesproken: maaltijdkoeriers kunnen niet worden beschouwd als kleine zelfstandigen, maar moeten in vaste dienst worden genomen. Dit oordeelde de hoogste rechter over een kwestie tegen platform Deliveroo. De zaak speelt al jaren en is aangespannen door vakbond FNV namens een koerier. Deliveroo verdween reeds uit ons land, maar de uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere partijen, zoals Uber Eats.
Omdat zzp’ers als maaltijdkoerier onvoldoende zeggenschap hebben over hun eigen werksituatie, en bijvoorbeeld niet hun eigen uurtarieven mogen bepalen, is volgens de Hoge Raad sprake van ‘schijnzelfstandigheid’. De Hoge Raad bevestigt hiermee in hoger beroep eerdere uitspraken van lagere rechtbanken. Ook in andere delen van Europa oordeelden rechters de laatste jaren op soortgelijke wijze.
Volgens de Hoge Raad is sprake van een ‘gezagsrelatie’ en dus kan de platformkoerier niet worden beschouwd als kleine zelfstandige ondernemer. De algehele verwachting is dat ‘schijnzelfstandigheid’ onder het vergrootglas blijft liggen. Politiek Den Haag houdt de gerechterlijke uitspraken nauwlettend in de gaten en komt mogelijk met aanvullende regelgeving.
Deliveroo vertrok in november vorig jaar uit ons land. In hoeverre deze rechtzaak hierbij een rol speelde, is onduidelijk. Deliveroo zelf zei dat het verdienmodel in ons land onvoldoende perspectief bood voor de toekomst. Het platform was met eigen riders actief in een twintigtal Nederlandse steden, vertegenwoordigde ongeveer 3.500 bezorgrestaurants en was goed voor een handelswaarde van ongeveer 100 miljoen euro aan maaltijdorders.
2. Europese Total tankstations overgenomen door Couche-Tard
Met het oog op de opmars van elektrische auto’s komt de tankshopmarkt in beweging. Verdere concentratie van de markt lijkt een kwestie van tijd. Het Franse bedrijf Total Energies stoot nu zijn tankstations in Europa af. Naast de onbemenste tankstations Total Express, heeft Total Energies in ons land circa 260 stations mét tankshops. Met onder meer de bakeryformule Café Bonjour en koffiecorners van Illy Café draaide Total in Nederland jaarlijks ettelijke tientallen miljoenen euro’s foodserviceomzet.
Total doet zijn locaties over aan Couche-Tard ('nachtuil'), een bedrijf afkomstig uit Canada. Couche-Tard exploiteert 14.000 gemakswinkels in 24 landen. Vaak kennen de gemakswinkel zeer royale openingstijden, vandaar de naam. Vele duizenden van deze gemaksshops zijn, onder verschillende merknamen, te vinden bij tankstations. Voor de Europese Total-stations telt Couche-Tard 3,1 miljard euro neer. Door de overname wordt Couche-Tard in één klap in ons land één van de drie grootste tankshop-uitbaters.
Vorig jaar kwam het Canadese bedrijf reeds in het nieuws vanwege pogingen om de grote Britse branchegenoot EG Group over te nemen. EG Group is ook in ons land royaal vertegenwoordigd met zowel tankshops als foodformules. Couche-Tard ondernam niet alleen een poging de EG Group te kopen, maar probeerde twee jaar geleden ook tevergeefs om het Franse supermarktconcern Carrefour (supermarkten, gemakswinkels) in te lijven. Eerder werd het bedrijf al eigenaar van de tankstations van het Noorse oliebedrijf Statoil.
3. Miljoenen opgehaald door foodtechbedrijf OneThird
Foodtechbedrijf OneThird heeft bij investeerders 2,75 miljoen euro opgehaald. Met eerdere fondsen komt het totale kapitaal nu op 5,5 miljoen euro. Het Twentse bedrijf gaat de strijd aan met voedselverspilling. Aan deze missie ontleent OneThird ook haar naam: het bedrijf wil de foodwaste met een derde terugdringen. Wereldwijd wordt jaarlijks voor duizend miljard euro eten en drinken verkwist.
Met het opgehaalde geld wil het bedrijf uit Enschede zijn internationale impact vergroten. Met behulp van eigen technologie gaat OneThird zich vooral richten op het redden van groente en fruit in Europa en Noord-Amerika. Naar zeggen van OneThird vormen groente en fruit ongeveer 40% van al het verspilde voedsel wereldwijd. Dat komt neer op op een bedrag van ongeveer 400 miljard euro. OneThird denkt een kwart van deze verspilling te kunnen voorkomen.
Het technologiebedrijf van oprichter Marco Snikkers screent groente en fruit met optische scanners. Op basis van kunstmatige intelligentie worden gegevens in beeld gebracht over de houdbaarheid. Gebaseerd op deze informatie, kan de houdbaarheid verlengd worden óf kunnen keuzes worden gemaakt over een snelle restverwerking in bijvoorbeeld sappen, smoothies, soepen of gevriesdroogde producten. Voor zijn baanbrekende werk werd OneThird afgelopen week nog gelauwerd met de Twentse exportprijs.