Greg Bernarda is een gerenommeerd expert op het gebied van innovatie, strategie en leiderschap. Hij werkte voor het World Economic Forum. Hij is co-auteur van het boek Value Proposition Design en bedenker van de term ‘upruption’ en de filosofie daarachter. Dit idee is genomineerd voor de Thinkers50 Strategy Award (2023).Afgelopen week was hij in Nederland om te spreken bij de Food Impactors Summit. Food Inspiration sprak er met hem en vroeg hem naar zijn advies voor leiders in foodorganisaties.
Wat is upruptie?
“Upruptie, is een woordspeling van het woord disruptie. Disruptie - ontwrichting - is nuttig, want vaak zitten dingen vast in verouderde structuren die niet meer werken. Als je dat verandert, komt nieuwe energie vrij en worden nieuwe dingen mogelijk. Maar disruptie is niet altijd 100% positief.“
“Uptuprie is een ideaal. Veel mensen willen niet langer willen werken vanuit een logica die geen rekening houdt met zowel ons persoonlijke als ons collectieve welzijn. Er is een natuurlijke drang naar een andere manier van innoveren en waarde creëren. Naar een nieuw potentieel. Het creëren van een betere versie van de dingen waar je mee bezig bent —één die mensen en systemen optilt naar een hoger niveau van functioneren en meer waarde mogelijk maakt. Dat is upruptie.“
Hoe kun je als leider of CEO bijdragen aan upruptie?
“Leiders moeten meer gaan denken als burgemeesters dan als CEO’s. Een CEO zorgt namelijk voor zijn of haar eigen bedrijf, terwijl burgemeesters zorgen voor hun hele omgeving. Ze bouwen wegen, scholen en communicatienetwerken. Ze zorgen ervoor dat alle spelers in het dorp deelnemen, streven naar harmonie en efficiëntie en onderhouden goede relaties met andere dorpen. Met andere woorden, ze nemen verantwoordelijkheid voor een groter speelveld van waardecreatie, waarin meer mogelijk is en waarin rekening wordt gehouden met ieder individu.“
"Het creëren van een betere versie van de dingen waar je mee bezig bent, dat is upruptie"
Wat kenmerkt upruptieve leiders nog meer?
“Leiderschap is voor mij het vermogen om de behoeften van onze tijd aan te voelen en deze te vertalen naar een hoger doel—ongeacht of dat nu in de zorg, in food of in het onderwijs is. Iedere baan vraagt om een brede connectie met je omgeving. Deze vormen van uitrekken vragen moed en de vaardigheid om je volledige capaciteiten in te zetten.”
”Ik geloof dat we meer als kunstenaars moeten werken. Kunstenaars werken namelijk met een bredere ‘radar’. Net als goede ondernemers of topsporters gebruiken ze hun intuïtieve en emotionele intelligentie. Daardoor hebben ze toegang tot een breder palet aan data, en kunnen ze met meer inzicht, subtiliteit en precisie handelen. Bernarda’s advies aan (food)professionals is dan ook: denk als een kunstenaar. Werk met kunstenaars samen, of met andere mensen die niet in jouw branche werken. Zoek minder voordehandliggend partners en samenwerkingen. Het zal je verrassen hoeveel ‘out of the box’ ideeën het je oplevert!”
Kunnen gevestigde bedrijven zichzelf 'uprupten'? Of is het vooral weggelegd voor nieuwkomers?
”Als bedrijven zichzelf kunnen disrupten, kunnen ze zichzelf ook uprupten. Het bedrijf Intel is een goed voorbeeld van een bedrijf dat in de jaren 90 een enorme upruptie doorvoerde. Intel was jarenlang 'alleen maar' een fabrikant van microprocessors, maar groeide later uit tot architect van de hele computerindustrie. Keer op keer lanceerde Intel nieuwe toepassingen voor computers. Daardoor ontstond een enorme toegevoegde waarde voor zowel eindgebruikers als voor de computerindustrie in z'n geheel.”
"Vraag jezelf eens af: hoe zou upruptie er uitzien binnen mijn bedrijf?"
Kan artificial intelligence (AI) upruptie versnellen?
”AI is een enorm thema. Ik wil het niet reduceren tot simpele statements. Maar ik geloof zeker dat AI een accelerator is en dingen kan versnellen. Maar de vraag is: wat wil je versnellen? Waar wil je het voor gebruiken? De valkuil is om ons blind te staren op technologie, zonder het menselijke of maatschappelijke kader erbij te betrekken. Elke krachtige technologie, ook AI, moet gestuurd worden door visie. Technologie is nooit het doel op zich, maar altijd een middel voor nieuwe waardecreatie. AI kan die rol ook vervullen, mits we bewust zijn van waar en waarvoor we het inzetten. Zo niet, dan krijgen we misschien talloze nieuwe snufjes… maar hoeveel daarvan sluiten werkelijk aan bij onze diepste verlangens en waarden?”
Wat zijn de eerste praktische stappen voor leiders om upruptie toe te passen in hun strategie?
”De eerste stap is: verschuif je focus van een zakelijke missie naar een maatschappelijk doel. De tweede stap is: voer dat doel uit. Dat klinkt misschien simpel, maar de meest impactvolle organisaties werken vaak vanuit een heldere, eerlijke eenvoud in hun doel. Dat creëert samenhang in het systeem en richting naar een nieuwe mogelijkheid. Het hoeft niet groots te zijn, maar het moet wel oprecht zijn. Dus: probeer het eens. Vraag jezelf eens af: hoe zou een upruptie er uitzien binnen mijn bedrijf?”