Artificial intelligence (AI) is de verzamelnaam voor algoritmes en methoden die taken uitvoeren waarvan werd gedacht dat daar menselijke intelligentie voor nodig is. AI kan de mens helpen om slimmer, sneller en efficiënter te werken. Ook in de foodbranche wordt al volop gebruikgemaakt van AI. Food Inspiration geeft 7 voorbeelden van AI-tools in food.
7 AI-tools in food:
-
In 2024 lanceerde Le Pain Quotidien Alain.AI, een tool waarmee het brein van oprichter en creatief directeur Alain Coumont in artificiële intelligentie werd gegoten. Alain.AI is de eerste digital twin van een ondernemer in de culinaire wereld. De tool kan nieuwe recepten ontwikkelen die gebaseerd zijn op de culinaire tradities van het merk, maar ook gelokaliseerd kunnen worden of aangepast naar voedingsvoorkeuren. De recepten blijven, dankzij de kopie van het brein van Alain Coumont, trouw aan de bekende smaken van Le Pain Quotidien. Het systeem is gevoed met een dataset van 10.000 recepten van Le Pain Quotidien, en kan diverse talen, maateenheden en lokale keukenapparatuur interpreteren. Daarnaast toont Alain.AI de presentatie van de gerechten en schrijft het programma de trainingmanuals en handleidingen voor het keukenpersoneel. In totaal kunnen 214 vestigingen in 19 landen zo recepten lokaliseren naar de smaak van het land, zonder de kenmerkende smaken en stijl van Le Pain Quotidien te verliezen.
-
Verschillende foodbedrijven, waaronder Mars, Nestlé en PepsiCo, werken met Tastewise. Deze AI-tool analyseert restaurantmenu’s, interactie op sociale media en online recepten en signaleert op die manier trends in de markt. Het systeem geeft op basis van deze trends ook advies op het gebied van menu-engineering en smaakcombinaties.
-
Bij cateraar Sodexo kunnen mensen solliciteren via Whatsapp, gekoppeld aan AI. De start-up Recrubo gebruikt in de berichten artificial intelligence om op basis van vacatureteksten en andere bedrijfsinformatie gesprekken met de sollicitanten te voeren, waardoor het wervingsproces sneller en efficiënter verloopt. Sodexo is niet de enige partij in de foodsector die werkt met de AI-tool, ook Albert Heijn en FEBO maken gebruik van de sollicitatiehulp van het programma.
-
Carrefour lanceerde als een van de eerste retailers wereldwijd een chatbot, genaamd Hopla. De chatbot geeft gepersonaliseerde shopadviezen. Hopla is onder andere gekoppeld aan de webshop van Carrefour, en helpt gebruikers hun boodschappen te selecteren op basis van hun budget, eet- en kookvoorkeuren en dieet. Ook geeft de robot tips voor het hergebruik van ingrediënten, waardoor voedselverspilling tegengegaan wordt.
-
Albert Heijn heeft een eigen AI-start-up genaamd Gen AI Labs. In de app kunnen gebruikers een foto maken van een bepaald recept, waarna de benodigde ingrediënten automatisch aan het digitale boodschappenmandje van de gebruiker worden toegevoegd.
-
Unilever gebruikt artificial intelligence al meer dan een decennium en heeft meer dan 300 actieve AI-toepassingen in het bedrijf. Het bedrijf gebruikt digitale tools om inzichten te valideren, productherformuleringen te realiseren en wetenschappelijke doorbraken mogelijk te maken. Dankzij de inzet van digitale en AI-tools en efficiëntere testmethoden is de tijd tussen concept en lancering bij UFS veel korter geworden.
-
KLM introduceerde in 2024 een nieuw AI-model dat speciaal voor de inflightcatering is ontwikkeld. Het model kan voorspellingen doen over het aantal passagiers aan boord van een vliegtuig op basis van data. Sinds de introductie van het systeem kan het aantal maaltijden dat aan boord nodig is zeer nauwkeurig worden voorspeld, waardoor minder eten weggegooid hoeft te worden. Dankzij het systeem kan KLM op die manier 100.000 kilogram per jaar aan eten besparen. Voedselverspilling aan boord is daarmee met 63% afgenomen ten opzichte van de tijden waarin per geboekte passagier een maaltijd klaarstond.
Europese AI-wetgeving
Sinds 2024 bestaat er een officiële Europese wetgeving rondom het gebruik van artificial intelligence. De wet gaat van kracht vanaf februari 2025. De AI-wet heeft tot doel AI-ontwikkelaars en -exploitanten duidelijke vereisten en verplichtingen te bieden met betrekking tot specifieke toepassingen van kunstmatige intelligentie. Het Europees AI-bureau houdt toezicht op de handhaving en uitvoering van deze AI-wet onder de lidstaten.
Food Inspiration Trend-ABC 2025
De redactie van Food Inspiration identificeerde de belangrijkste foodtrends voor 2025 en bundelde die in het Food Inspiration Trend-ABC 2025. Iedere week lichten we in een artikel op onze website een trend uit. Een overzicht van alle trends vind je in het Food Inspiration Trend- & Transitierapport.