De horeca is weer open! We kunnen weer op reis! Dat betekent dat we ook – eindelijk – in binnen- en buitenland weer kunnen ontdekken wat de chefs doen, welke concepten er nieuw zijn en wat de trends en ontwikkelingen zijn in onze branche. Maar hoe gaat dat in z'n werk, dat trendwatchen? We geven 20 praktische tips voor de (beginnende) trendwatcher.
1. Zorg allereerst dat je gaat! Blokkeer de dagen in je agenda en boek alvast je ticket en hotel. Een Europese stad kun je in twee (lange) dagen redelijk coveren. Trek voor een bestemming buiten Europa minimaal drie of vier dagen uit.
2. De ideale groepsgrootte voor een trendtour is twee personen. Met z’n tweeën is het comfortabel, veilig en gezellig. Je kunt indrukken delen en elkaar wijzen op opvallendheden, maar je hoeft minder op elkaar te wachten en je bent flexibeler dan in een groep. Ga je toch in een groep, ga dan het liefst met een even aantal.
3. Plan je bezoek bij voorkeur op vrijdag en zaterdag. Dat zijn de drukste horecadagen. Op maandag en dinsdag zijn veel zaken gesloten.
4. Ga je uitsluitend om te trendwatchen, plan je bezoek dan niet tijdens (nationale) feestdagen. Koningsdag in Amsterdam geeft bijvoorbeeld niet echt een representatief beeld van de horeca in onze hoofdstad. Bovendien is het extra druk en wijken openingstijden en menu’s mogelijk af.
5. Ga altijd eerst op zoek naar tipgevers in je professionele netwerk. Wie heeft recent jouw bestemming nog bezocht en wat raadt hij of zij je aan? Dat is het perfecte startpunt. Vraag ook bekenden – familie en vrienden – die de bestemming goed kennen om input.
6. Check vooraf de openingstijden van de concepten en noteer deze in je lijst om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat. Hotels, koffiebars en ontbijtzaakjes zijn vaak vroeg open, restaurants pas rond lunchtijd of ‘s avonds. Maak aan de hand van de conceptenlijst en de openingstijden een voorlopige route en een planning.
7. Laat je verrassen. Beperk je niet uitsluitend tot je voorbereide lijst. Stel je flexibel op. Stap bij alles wat je aandacht trekt even naar binnen. Je hoeft niet overal iets te kopen of te proeven. Loop gewoon naar binnen, laat je blik rustig rondgaan en binnen een minuut sta je weer buiten.
8. Wees realistisch. Je tijd is beperkt, dus besteed niet twee uur om op en neer te fietsen naar dat ene must visit zaakje aan de andere kant van de stad. Zonde van de tijd. Ga je twee dagen naar Londen, kies dan liever drie wijken die je helemaal uitkamt en laat de rest voor een volgende keer.
9. Kies je hotel strategisch. Je verblijft er kort, maar de ligging en bereikbaarheid zijn heel belangrijk. Liefst relatief dicht bij het station waar je aankomt en vertrekt of logistiek gunstig gelegen als uitvalsbasis voor je foodtour. Zorg dat je er ‘s nachts ook veilig heen durft te fietsen.
10. Plot alle concepten en eventueel je voorlopige route in Google Maps of in de app maps.me en laad die kaart in je telefoon. Zo heb je altijd een offline backup. Geef de concepten een verschillende kleur per categorie.
11. Zorg dat je (onbeperkt) internet hebt op je telefoon. Zo kun je gemakkelijk navigeren en last minute informatie opzoeken tijdens je tour. En neem een powerbank mee. Als je navigeert en foto’s of aantekeningen maakt is je batterij snel leeg.
12. Neem als het even kan de fiets. Zo krijg je het meeste mee van de sfeer in de stad en ben je flexibel. Ook ben je vaak sneller en goedkoper uit dan met het openbaar vervoer of de taxi. Huur een fiets bij het hotel, op het station of maak gebruik van een fietsdeelplatform.
13. Trek goede wandelschoenen aan, want je zult hoe dan ook veel lopen.
14. Zet je pinpas op werelddekking en check of er voldoende saldo op je creditcard staat. Tegenwoordig kun je op de meeste plekken met kaart betalen, (veel) cash is meestal niet nodig. Per land kunnen betaalgewoontes wel sterk verschillen. Hoe reken je bijvoorbeeld af in een taxi? Zoek dat van te voren uit, dat bespaart je veel gedoe.
15. Ontbijt niet in het hotel. Je zit dan al vol voordat je überhaupt begonnen bent met je foodtour.
16. Bestel niet ‘waar je zin in hebt’, maar kies dat ene unieke gerecht waar het concept bekend om staat. Of vraag het personeel wat ze je aanraden. Op die manier proef je de lokale smaken.
17. Bestel zoveel mogelijk verschillende (kleine) gerechten en proef van ieder gerecht. Geef gerust aan dat je wilt delen en vraag om extra bestek en borden.
18. Drink voldoende water tussendoor. Daardoor is je lichaam beter in staat voedingsstoffen af te voeren, krijg je minder snel last van je maag of van hoofdpijn en word je minder snel moe.
19. Bestel alleen espresso’s. Cappuccino’s vullen snel en sla je niet zomaar achterover.
20. Stel alcohol uit tot borreltijd. Het kan verleidelijk zijn om tijdens de lunch alvast een flesje wijn te bestellen, maar de alcohol maakt je slaperig en minder scherp, en voelt zeker als je nog een stuk moet fietsen als lood in je benen.
Check ook onze vier basisregels voor een trendwatcher op trendtour.