Horecaformules die van hun specialiteit een merknaam maken; een naam die gelezen kan worden als ‘soortnaam’. De voorbeelden zijn talrijk. Omdat we bij Food Inspiration na dit artikel een aantal suggesties ontvingen, hierbij nog een paar restaurantmerken die klinken als een horecasegment.

1. DE FOCACCERIA

De focacceria is een Italiaanse broodzaak waar het platbrood focaccia uit de noordelijke contreien van Italië het kernproduct is. Het is gezouten gistbrood, belegd of ingelegd met Italiaanse ingrediënten, brood dat je bij voorkeur doopt in olijfolie. In Amsterdam heb je sinds vorig jaar focacceria Focacceria. Bij Focacceria is tevens farinata uit de regio rond Genua verkrijgbaar, een hartige pannenkoek op basis van meel van kikkererwten.

We spotten ook nog focacceria’s met toegevoegde merknamen. In Groningen opende vorig jaar Bruton Focacceria. Bruton is Latijn voor ‘gist’, vandaar de naam. De focaccia caprese is er het signatuurbroodje. Het is belegd met mozzarella, rucolapesto, cherrytomaatjes, balsamico en basilicum. Daarnaast vind je in Rotterdam nog Nero Focacceria.

2. DE OESTERIA

De oester is mede dankzij The Sea Food Bar en het datingprogramma First Dates niet meer weg te denken uit de horeca. Oesterbars, die kennen we al heel wat jaren. Maar de oesteria als merknaam, Oesteria met een hoofdletter dus, tref je als soortnaam aan in de Oude Haven in Rotterdam.

Oesteria is een subconcept van het Rotterdamse ‘vleeschcafé’ Meat. Hier ‘koe-stert’ men duurzaam vlees, ‘koe’ schrijf Meat met een hoofdletter. Maar op gezette tijden wordt de oester gek-oester-d. Meat maakt dan op het terras plaats voor de pop-up formule Oesteria by Meat, waar gasten kunnen slurpen uit schelpen en champagneglazen.

Oesteria dus. Niet te verwarren met de ‘osteria’s’ die je her en der in het land vindt. Want de osteria is een Italiaanse taverne annex bistro.

3. DE CARPACCIOBAR

Food Inspiration schreef er al eens over: mede gedreven door de coronalockdowns, ontwikkelde carpaccio in ons land zich tot een kernproduct op zich, met name op de deliverymarkt. In Tilburg bevindt zich al een paar jaar De Carpacciobar, die met onder meer salades, brood en friet de carpaccio tot een maaltijd heeft opgewaardeerd.

De Carpacciobar zorgde er mede voor dat het voorgerecht in ons land een zelfstandige culinaire entiteit werd. Ja, het is inderdaad nog altijd vooral populair bij jonge vrouwen. Inmiddels wordt carpacciobar De Carpacciobar aangeboden als franchiseformule. Overigens kent ons land ook enkele carapacciobars zonder hoofdletter, gevolgd dus door een eigennaam, zoals carpacciobar De Botanist in Tilburg.

4. DE SPAGHETTERIA

Spaghetti is oorspronkelijk een tamelijk simpel gerecht uit de Italiaanse keuken, een oud gerecht met oosterse wortels. Maar net als de pizza, evolueerde deze pasta vooral buiten het land van herkomst tot een dis met veel variaties aan ingrediënten.

In Italië ontwikkelde menig ambachtelijke spaghetti-laboratorio zich tot spaghetteria, een spaghettihuis. In ons land is de soortnaam een formulenaam geworden. Tien jaar geleden opende aan de Van Woustraat in Amsterdam de eerste Spaghetteria. Vier jaar geleden stond de teller op zeven Spaghetteria’s, twee jaar geleden waren het er tien. Op dit moment zijn er veertien Spaghetteria-spaghetteria’s in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Bovendien opende een vestiging in Berlijn.

Voer voor juristen: kunnen merknamen als Focacceria, Carpacciobar en Spaghetteria nog ongestraft worden gebruikt als soortnamen?