Diervriendelijke producten zo klimaatvriendelijk mogelijk produceren. Dat is de uitdaging voor de foodsector de komende jaren. Welke innovaties zien we op het gebied van vlees? De redactie van Food Inspiration zet het op een rij: van vlees met eiwit uit bloedplasma tot kweekvlees en van vlees uit de 3D-printer tot hybride vlees. Dit zijn 4 vleesinnovaties voor de toekomst.
1. Vlees met eiwit uit bloedplasma
Albert Heijn is de eerste supermarkt die inzet op vlees met eiwit uit dierlijk bloedplasma. De supermarkt introduceerde in het voorjaar van 2024 zeven verschillende producten met toegevoegd rundereiwit, onder meer hamburgers, chipolataworstjes en gehakt.
Het eiwit dat wordt gewonnen uit bloedplasma, wordt normaal gesproken weggegooid tijdens het slachtproces. “We voegen dit toe waardoor je voor een hamburger minder vlees van de koe nodig hebt”, aldus Anita Scholte op Reimer, directeur Duurzaamheid & Kwaliteit bij Albert Heijn. “Ik ben trots op deze technologische ontwikkeling die we samen met onze ketenpartners hebben gerealiseerd. Deze producten hebben een lagere klimaatimpact, de klant betaalt minder en qua smaak proef je geen verschil.”
Lees ook: Bloed als vleesalternatief: Albert Heijn's nieuwe stap in voedseltransitie »
Vleesconsumptie Nederland
Nederlanders eten gemiddeld bij 63% van de hoofdmaaltijden een stukje vlees, zo meldt het Food Inspiration Trend- & Transitierapport 2025. 34% zegt minder vlees te willen eten, terwijl 70% zegt het vlees eten niet op te willen geven. Klimaat- en millieuzorgen zijn de belangrijkste redenen voor jongere volwassenen om vlees te laten staan.
Ontwikkeling op het gebied van de eitwittransitie voor de komende jaren beschrijven we in het Food Inspiration Trend- & Transitierapport 2025. Een preview van het rapport kun je hier aanvragen »
2. Hybride vlees
Een beter alternatief is hybride vlees met een plantaardige toevoeging. De producten zijn dus niet vega(n), maar het percentage vlees per product is lager. Daardoor hoeven er minder dieren geslacht te worden en heeft het product minder impact op het klimaat, terwijl de consument alsnog de vleeservaring en -smaak heeft.
Lees ook: Hybride is een stap in de goede richting »
In het hybride product is een deel van het vlees vervangen door groenten waardoor je wel de vleessmaak en -structuur hebt, maar de impact van het product minder is.
3. Kunstvlees uit de 3D-printer
Het Israelische Redefine Meat maakt sinds de lancering in Nederland in 2021 een vliegende start met nauwelijks van echt te onderscheiden vlees. In het Brabantse Best, waar sinds 2022 het productiebedrijf is gevestigd, rollen hele stukken kunstvlees uit de 3D-printer. Edwin Bark, Senior Vice President zegt daarover: “Wij gaan de koe verslaan. De koe innoveert niet meer, maar wij wel.”
Oprichters Eshchar Ben-Shitrit en Adam Lahav stelden zich als doel om vlees te produceren met gebruikmaking van technologie en plantaardige ingrediënten, niet van dieren. In 2018 werd Redefine Meat opgericht. Een jaar later organiseerden ze de eerste blinde smaaktest in restaurants. Nauwelijks van echt te onderscheiden, zo luidde de conclusie van chefs. Het bedrijf wil wegblijven uit het vegan hokje. Ze omschrijven het als ‘nieuw vlees and it happens to be vegan’. Voor het ontwikkelen van dit plantaardige vlees ging Redefine Meat niet over één nacht ijs. Maar liefst drie jaar lang werd de structuur van vlees bestudeerd, alvorens het op de markt kwam.
Bark: “We willen de vleesliefhebber overtuigen en dan moet je zorgen dat je alle ervaringen krijgt van een écht stuk vlees: van het snijden, het sap dat eruit loopt, het mondgevoel, de smaak, geur en de kleur. We houden zelf enorm van vlees, maar vinden het niet nodig om er een beest voor dood te maken”, aldus Edwin Bark. “Met een mix van hele disruptieve en conventionele procestechnologie hebben we vlees gemaakt dat zo goed is dat Michelinchefs het op de kaart durven te zetten. Dat is voor ons een groot compliment, want zo’n chef wil zijn ster niet riskeren.”
Lees ook: Hoe kunstvlees uit de 3D-printer de wereld verovert »
4. Kweekvlees
In Singapore en Amerika werden al de eerste kweekvlees-producten verkocht. Maar in de praktijk blijkt dat het opschalen van de productie nog een te grote uitdaging is, waardoor het vlees er nog niet in de winkels ligt.
In de meeste andere landen is de wetgeving voor kweekvlees nog in ontwikkeling. Veel landen, zoals Nederland, ondersteunen onderzoek en ontwikkeling, maar hebben nog geen volledige goedkeuring gegeven voor commerciële verkoop.
Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, produceerde in 2013 de eerste kweekvleesburger ter wereld. Nederland investeert sinds het begin van de jaren 2000 echt in onderzoek naar kweekvlees. In Nederland hebben bedrijven als Mosa Meat en Meatable zich gespecialiseerd in kweekvlees. Hoewel kweekvlees dus nog niet op de Nederlandse markt te koop is, is het sinds juli 2023 wel toegestaan om kweekvleesproeverijen te houden. Dit betekent dat kweekvleesproducenten proeverijen voor mensen mogen organiseren. De worst die in april 2024 werd geserveerd tijdens een proeverij door Meatable, had een kostprijs van minder dan €100,-. Meatable noemde toen de weg naar een prijs van €5,- per kilo toen ‘nog een hele ontwikkeling.’
Lees ook: Niet minder maar meer vlees uit het lab »