Een terrasoverkapping met ingebouwde zonnepanelen, circulair servies of toilettegels gemaakt van wc-papier. Het zijn 3 van de vele innovatieve ideeën die deze week worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. De redactie van Food Inspiration trok naar Eindhoven en selecteerde 7 van deze innovatieve ideeën die interessant zijn voor de horeca.
1. Luifels met ingebouwde zonnepanelen
Ontwerper Pauline van Dongen ontwikkelde lichtgewicht luifels met ingebouwde zonnepanelen. Doordat het materiaal zo licht is, maakt haar bedrijf Suntex het mogelijk om op veel meer plekken duurzame energie op te wekken.
Interessant voor: Horecazaken, festivals en evenementen die - meer - klimaatneutraal willen werken en gebruik willen maken van duurzame energie.
2. Circulair servies
Lotte Douwes transformeert keramiekafval in hoogwaardig servies. Met haar bedrijf Meaningful Matter wil ze het productieproces van porselein meer circulair maken, zodat gebroken keramiek niet meer weggegooid hoeft te worden. Douwes maakt er weer klei van, dat ze gebruikt als grondstof om nieuw servieswerk van te maken.
Interessant voor: Horecaondernemers die zich op het gebied van porselein en servies willen onderscheiden met een bijzondere lijn met een circulair verhaal, gemaakt door een Nederlandse designer.
3. Keukenmessen voor koks met een visuele beperking
Kunstenaar Boey Wang maakt inclusieve kookmaterialen die aantrekkelijk en functioneel zijn voor zowel mensen met als zonder een visuele beperking. Zo ontwikkelde hij een messenset die ontworpen is om te functioneren als een verlengstuk van de hand. In tegenstelling tot traditionele messen met een apart lemmet en handvat, heeft het ontwerp een naadloze constructie uit één stuk van gestroomlijnd metaal. Hierdoor kunnen gebruikers hun handen dichter bij het lemmet plaatsen voor betere controle, waardoor slechtzienden meer contact hebben met het voedsel.
Interessant voor: Chefs en horecaondernemers die in hun keuken ruimte willen bieden aan koks met een visuele beperking.
4. 3D-geprinte interieuroplossingen
Een afscheidingswand of een wandpaneel zie je regelmatig in een restaurant. Kunstenaar Hedwig Heinsman produceert bijzondere varianten door ze te maken van gerecyclede afvalstromen. Vanuit haar bedrijf Aectual versnippert ze bouwafval en maakt er met behulp van een 3D-printer nieuwe materialen van. De gedesignde ontwerpen van Aectual zijn onder andere te zien in de kantoren van Nike en Nio en bij Tiffany & Co.
Interessant voor: Conceptontwikkelaars en interieurontwerpers die hun opdrachtgevers willen verrassen met unieke, circulaire interieuroplossingen.
5. Duurzame bedrijfskleding
Milou Voorwinden ontwikkelt vanuit haar studio bedrijfskleding. Bij de productie van de kleding zorgt zij dat ze 0% materiaalafval heeft, door gebruik te maken van een innovatieve 3D-weeftechniek. De eerste prototypes van deze duurzame kledingstukken zijn inmiddels op de markt.
Interessant voor: Horecaondernemers en -managers die op zoek zijn naar duurzame bedrijfskleding voor het team.
6. Toilettegels gemaakt van wc-papier
De bouwsector is verantwoordelijk voor een kwart van al het afval in Nederland. Kunstenaarsduo Huub Looze & Margreet van Uffelen wil dat tegengaan door van bio-circulaire materialen nieuwe producten te maken. Van gezuiverd wc-papier maken zij bijvoorbeeld tegels, die gebruikt kunnen worden in toiletten.
Interessant voor: Iedere horecazaak met een toilet - voor iedere horecazaak dus. Als je toch tegels op de muur moet plaatsen, dan maar beter circulaire tegels toch?
7. Geupcyclde kebab
Doreen Westphal produceert vanuit haar bedrijf Resty smaakvolle foodproducten die gemaakt zijn van hoogwaardige reststromen. Zo maakt ze plant-based kebab van afgekeurde paddenstoelensteeltjes en plantaardige burgers van misvormde tomaten. De compagnon van Doreen is een bekende in de foodbranche: Ruud Zanders, de oprichter van Kipster, is mede-eigenaar. De producten van Resty zijn onder andere verkrijgbaar via Instock en op verschillende festivals.
Interessant voor: Chefs en foodprofessionals die voedselverspilling willen tegengaan.
Lees ook: 3 innovatieve foodpioiners die reststromen upcyclen »
Van 19 tot en met 27 oktober presenteren de 7 bovengenoemde ontwerpers hun ideeën tijdens de Dutch Design Week in het Klokgebouw in Eindhoven. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Impact Fund van Secrid, het Nederlandse designmerk dat portemonnees op de markt brengt. 1% van de winst investeert het bedrijf in de ondersteuning van talentvolle ontwerpers die duurzame veranderingen in gang willen zetten in hun industrie.