Deze week was Stephen Ritz in Nederland. Hij is dé internationale inspirator op het gebied van voedseleducatie voor kinderen als oprichter van The Green Bronx Machine. Food Inspiration en Foodservice Network lieten Ritz deze week kennis maken met diverse Nederlandse cateraars en organisaties. Want ook in ons land zijn er bedrijven en initiatieven die zich inzetten voor gezonde schoollunches en voedseleducatie voor jongeren. Food Inspiration zet enkele voorbeelden op een rij.
Over The Green Bronx Machine
Het kinderlijke enthousiasme en de positieve ondernemersgeest van Stephen Ritz maken dat hij erin slaagde een van de grauwste buurten ter wereld om te toveren tot een groene oase. In het New Yorkse stadsdeel The Bronx ontwikkelde hij een lesprogramma waarmee hij gewassen en leerlingen tot bloei laat komen. Ritz, geboren en getogen in achterstandswijk The Bronx, was basisschooldocent en bevlogen om kinderen door educatie een betere toekomst te geven. Hij introduceerde planten in zijn klaslokaal en startte er met het kweken van verschillende soorten kruiden, groenten en fruit. Wat begon met kruidenrekjes in de vensterbank groeide al snel uit tot vertical farms en zelfs een keuken in het lokaal waar al die verschillende soorten gewassen verwerkt werden in gezonde gerechten. Het eetbare klaslokaal van Stephen Ritz werd een succes.
Om zijn bereik te vergroten startte Ritz een franchiseformule zonder winstoogmerk waarmee hij de filosofie en werkwijze van The Green Bronx Machine kan delen met wie het maar wil horen en proeven. Inmiddels krijgen volgens deze methode dagelijks 200.000 scholieren les, in ruim 800 scholen verspreid over 15 landen.
Bekijk hier de documentaire die Food Inspiration maakte van The Green Bronx Machine:
Nederlandse initiatieven die zich inzetten voor gezonde schoollunches en voedseleducatie voor jongeren:
LunchMaatjes
LunchMaatjes is een sociaal initiatief dat luncharmoede op basisscholen aanpakt. Gezonde voeding voor alle kinderen is de ambitie van LunchMaatjes. Hun oplossing is een uitgebreid buffet met gezonde producten voor de hele klas, waar kinderen zelf hun lunch mogen samenstellen. LunchMaatjes werd opgericht door Jos Lutterman, die op de school van zijn dochters zag hoe ongezond er op basisscholen gegeten wordt. Inmiddels is het bedrijf actief op tien basisscholen in Utrecht en binnenkort wordt het concept uitgebreid naar scholen buiten de stad.
De lunches van LunchMaatjes worden bereid in de keuken van verzekeringsmaatschappij a.s.r., waar cateraar Albron het bedrijfsrestaurant exploiteert. Albron is van oorsprong een stichting. Circa de helft van de winst van de BV gaat naar de stichting, die zich inzet voor maatschappelijke projecten. Albron werkt vanuit de stichting onder andere samen met LunchMaatjes. Naast het bieden van financiële steun vanuit de stichting en de keukenruimte, helpt de cateraar LunchMaatjes ook op het gebied van kennis van voedselveiligheid, inkoop en distributie.
TommyTomato
TommyTomato levert warme lunches vol groenten op basisscholen. Zo krijgen kinderen een extra portie groente binnen en leren ze nieuwe smaken kennen. Het bedrijf werd opgericht door Bas Turk en Erik van der Plas, allebei vader van drie kinderen, waardoor ze weten hoe belangrijk het is dat kinderen gezond eten. TommyTomato startte in 2020. De gezonde schoolunches worden inmiddels geleverd op 221 scholen in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. In totaal zijn dat 160.000 lunches per maand. Het ondernemersduo streeft ernaar aan het einde van dit jaar actief te zijn op 500 basisscholen in de 20 grootste steden van Nederland, die geleverd worden vanuit hubs in Haarlem, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam.
Bas Turk werd in 2023 uitgeroepen tot Foodheld van de Food100. Daarmee werd hij benoemd tot een van de zes vernieuwers in food met de meest bijzondere of meest impactvolle verbetering voor het voedselsysteem van Nederland. Lees hier meer over de andere Foodhelden »
Cateraar Vitam sponsort TommyTomato. Dat doet Vitam vanuit Stichting Vitam Doet Goed. Deze stichting is opgericht met als doel kinderen bewust te maken van het belang van lekker en gezond eten en drinken. Zo is er een interactief lesprogramma voor basisschoolleerlingen, Harry@school, waarbij leerlingen kennis maken met Harry Covèrt, een groene boon met een verhaal.
Koppert Cress
Koppert Cress is gespecialiseerd in de productie van vers gekiemde cressen n andere eetbare bloemen en bladeren. Het bedrijf, gevestigd in Monster, geeft regelmatig smaakles op scholen in het Westland. Tijdens de lessen proeven leerlingen bijzondere groentes en mogen ze zelf salades samenstellen en opeten. Ook komen schoolklassen regelmatig langs bij Koppert Cress, waar ze een rondleiding krijgen en leren over de smaak van cressen. Daarnaast is Koppert Cress partner van Alliantie Schooltuinen, een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van groene tuinen waar kinderen tot bloei kunnen komen. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente, fruit en bloemen draagt op die manier bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur.
Kokkerelli
Nederlandse kinderen eten te weinig groente en fruit, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Met gezonde schoollunches en voedseleducatie wil Kokkerelli daarom een duurzame bijdrage leveren aan een gezond eetpatroon van kinderen. De stichting doet dit onder andere door het aanbieden van gezonde schoollunches, boordevol groenten. Ook ontwikkelde de organisatie een lesprogramma voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Kokkerelli werkt samen met de Universiteit van Maastricht en is met name actief in Limburg.
Spoony
Phaedra Mensen richtte in 2017 Spoony op; een bedrijf dat gezonde producten ontwikkelt met vrolijke verpakkingen en spelelementen. Met eetspellen wil Mensen kinderen stimuleren om meer groente te eten. “Denk aan ganzenbord met interactieve opdrachten waarbij je happen mag nemen. Met de nadruk op ‘mag’. Het leuke is dat de meeste kinderen zo competitief zijn, dat ze maar al te graag die happen nemen.” Voor de buitenschoolse opvang maakt het bedrijf daarnaast pakketten om kinderen actief te krijgen in de keuken. Lees hier meer over Spoony »
Eten met Nijntje
Samuel Levie is worstenmaker bij Brandt & Levie, co-founder van Food Cabinet, Butcha en SNERT, columnist bij Het Parool en chef-kok. Toen hij zelf kinderen kreeg ontdekte hij dat plezier rondom gezond eten weinig wordt gesupport onder jonge kinderen. Daarom ontwikkelde samen met wijlen Dick Bruna het kookboek ‘Eten met Nijntje’. In het boek staan verhalen over de herkomst van ons eten en er staan gezonde recepten in voor de allerkleinsten. Op die manier willen Levie en Bruna het koken van gezonde maaltijden leuk maken, vanaf jonge leeftijd.