Madeleine Gielens van MaGie Creations maakt als enige bedrijf in Nederland een poeder van bierbostel. Met haar PowerFlour wil ze een duurzame impact maken. Het restproduct wordt normaal gesproken vooral gebruikt voor diervoeding, maar het bevat zoveel vezels en eiwitten dat het ook een gezond ingrediënt is voor de mens. “Door het gebruik van voedingsstoffen te maximaliseren, kunnen we voedselverspilling minimaliseren.”
Het bedrijf MaGie Creations werkt samen met bierbrouwers en maakt van biergraan ‘PowerFlour’, dat ze levert aan de voedingsindustrie. Wereldwijd zijn er drie partijen die dit op deze wijze doen. Gielens levert het ingrediënt vooral aan industriële bakkerijen die het verwerken in cakes, koekjes en brood. Zo lanceerde online supermarkt Crisp recent een kruidnoot op basis van bierbostel en gaat cateraar Vermaat er een bagel mee in het assortiment opnemen. Daarnaast wordt de poeder vanwege de nutriënten ook toegepast in chips, crackers, wraps, pannenkoeken en in vlees en vleesvervangers. In de twee laatstgenoemden om de structuur te verbeteren.
“In gehakt bijvoorbeeld werkt de bierbostelpoeder als een bindmiddel, zoals maizena. Het bindt vocht, dus heb je een wat sappiger product”, vertelt Gielens. “In brood en banket geeft het een wat moutige smaak. Net wat meer umami.” Met de reststroom kunnen producenten een deel van de duurdere ingrediënten vervangen, waardoor het kostentechnisch ook interessant is voor de voedingsmiddelenindustrie. “Daarnaast wordt het product verrijkt met vezels en eiwitten, wat het ook nog gezond maakt.”
Hoe wordt PowerFlour gemaakt?
PowerFlour is een natuurlijk voedingsingrediënt gemaakt uit biergranen. Het wordt gemaakt van bierbostel, wat een restproduct is uit het bierbrouwproces. De brouwer maalt mout en mengt dit met warm water. In die warme ‘brinta’ ontstaan enzymen die zetmeel omzetten in suikers die daarop oplossen in het water. Deze suikerige vloeistof noemen we wort. De suikers in het wort, worden later in het gistingsproces omgezet tot alcohol. De warme pap die overblijft na het filteren van de wort, is de bierbostel. Dit belandt in veel landen op de composthoop, maar dient in Nederland veelal als vervoer voor de melkindustrie. Maar Gielens maakt er PowerFlour van.
Van pap naar poeder
Gielens: “Dit product bevat 25% eiwitten en 55% vezels. “Aanvankelijk wilde ik de bierbostel nat verwerken, maar omdat het product wordt verhit, is het gevoelig voor schimmels. Wanneer de brintapap is gedroogd, is het nog steeds een fantastisch product.” Het vochtgehalte wordt door MaGie Creations van 78% naar zo’n 6% gebracht. Aan het eind van dit proces wordt de bostel vermalen tot een poeder.” PowerFlour is geen gewoon meel. Gewoon meel bevat een hoog gehalte aan zetmeel. Maar deze worden tijdens het brouwproces uit de bierkorrel verwijderd, waardoor PowerFlour voornamelijk uit vezels en eiwitten bestaat. Hierdoor heeft het bierbostelpoeder andere eigenschappen dan gewoon meel, en daarmee ook andere toepassingen.
Ondernemersbloed
Gielens, opgeleid tot kunsthistorica en bedrijfskundige, komt uit een ondernemersgezin. “Dit is het derde bedrijf dat ik heb opgezet. Na de verkoop van mijn vorige bedrijf heb ik een businesscase geschreven over de restverwerking van bierbostel voor een gemeente. Ik vond het zo’n boeiend onderwerp, dat ik er meer mee wilde doen. Hiermee kan je echt impact maken.” Een nieuw product op de markt brengen, is echter een zaak van lange adem, zo kan ze zeven jaar na de oprichting wel stellen. “Ik ben grondstofleverancier, dus als ik daarmee kan opschalen, gaat het meteen om grote volumes. Dan kan ik dus echt impact maken. Maar deuren geopend krijgen met een totaal nieuw product is een uitdaging in de voedingsmiddelenindustrie.” Ondertussen ziet Gielens alweer nieuwe kansen. “Je kunt dit product ook gaan inzetten in gebieden met voedseltekorten, want omdat het zo rijk is aan vezels en eiwitten is het ontzettend voedzaam”