In plaats van fulltime gepensioneerd te zijn, kiezen veel 65-plussers voor een parttime pensioen. Ze keren terug naar de werkvloer, niet uit noodzaak, maar uit verlangen naar betekenis en sociale verbinding. Deze ‘boomerang-boomers’ zijn hard nodig om de personeelstekorten te verzachten en brengen tegelijkertijd een nieuwe dynamiek naar sectoren zoals horeca en retail.

Tom Palmaerts is trendwatcher en managing partner bij Trendwolves, een fullservice trend- en marketingbureau met een focus op jonge consumenten en moderne gezinnen. Voor Food Inspiration deelt hij zijn inzichten en opinie op het gebied van food & hospitality, een belangrijk focuspunt van zijn onderzoeksveld.

Flexibel werken voor meer betekenis

Uit recente studies blijkt dat een aanzienlijke groep gepensioneerden niet werkt, maar dat wel graag zou willen. In Nederland gaat het om bijna een kwart miljoen mensen, en dat aantal groeit de komende jaren, blijkt uit cijfers van ABN AMRO. In België blijft bijna één op de tien gepensioneerden, de eerste zes maanden na pensioendatum actief op de werkvloer, vaak dankzij flexibele regelingen zoals het flexi-statuut (bron: Statbel).

Wat drijft deze generatie? Het draait ze niet om geld, maar om de zoektocht naar betekenis. Een zinvolle job, waar je van kan leren. Uit mijn onderzoek voor NOWJOBS (april 2024) blijkt verder dat gepensioneerden zoeken naar flexibiliteit, een job dicht bij huis en een werkomgeving waar ze zich welkom voelen. De horeca biedt hiervoor een ideaal decor. Het groepsgevoel en de energie van een goed draaiend restaurant sluiten perfect aan bij hun wensen. Bovendien trekken restaurants en bars vaak een publiek van diezelfde generatie, wat een gevoel van herkenning en vertrouwen versterkt. 

“De belangrijkste drijfveer om te werken? Van betekenis willen zijn.”

Respect en relaties: de kernwaarden van babyboomers

Uit mijn onderzoek voor Accent (oktober 2024) blijkt verder dat babyboomers op de werkvloer vooral waarde hechten aan respect en sociale relaties. Ze zoeken jobs waarin samenwerking, vertrouwen en een gevoel van saamhorigheid centraal staan. Dit maakt hen waardevolle arbeidskrachten in sectoren waar persoonlijke interactie en klantgerichtheid belangrijk zijn. Hun rust, ervaring en betrouwbaarheid brengen balans in de vaak hectische wereld van hospitality. Niet enkel kunnen boomers het jongere personeel helpen en coachen, het is ook een interessante verkooptechniek. In menig horecazaak vormt de groep babyboomers een belangrijk deel van de gasten. Werkende boomerang-boomers kunnen aspirationeel zijn voor de vele actieve en belevingzoekende babyboomer-gasten.

"Gepensioneerden zoeken flexibiliteit, een job dicht bij huis en een werkomgeving waar ze zich welkom voelen” 

Hybride pensioen

De comeback van deze generatie op de werkvloer is meer dan een tijdelijke trend. Het flexibele karakter van parttime werk biedt een duurzame oplossing voor zowel werkgevers als werknemers. Voor werkgevers verzacht het de krapte op de arbeidsmarkt, terwijl werknemers de kans krijgen actief en betrokken te blijven, zonder de druk van een fulltime job. Een deel van de actieve beroepsbevolking voelt te veel druk en kiest ervoor om hun fulltime baan te veranderen in een parttime job. Tegelijkertijd verkiezen veel boomerang-boomers op hun beurt een parttime pensioen boven een fulltime pensioen. 

“De comeback van de babyboomer op de werkvloer is meer dan een tijdelijke trend”

De rock-’n-roll mindset van de boomerang-boomers kan de hospitalitysector een frisse boost geven. Met hun levenswijsheid en passie voor verbinding zijn zij de ideale kandidaten om niet alleen de werkvloer, maar de hele sector opnieuw te laten swingen. Laten we deze kans grijpen om werk en pensioen te herdefiniëren – met de boomerang-boomers als inspirerend voorbeeld. Reeds 52% van de Vlaamse werkgevers heeft interesse in het (her)aannemen van babyboomers (april 2024, NOWJOBS). Hoe zit het met jullie?
 

Lees ook Tom's eerdere column: van futurist naar friturist »