In juni opende de van oorsprong Afghaanse Tamana Sakhizada in het Brabantse Veghel een tweede vestiging van haar Afghaanse restaurant Hafiza. De eerste locatie in Nijmegen is al sinds 2016 een succes. Op het menu staan rijstgerechten, geserveerd met vlees of vis of vega, allemaal 100% halal, maar er is ook alcohol.

In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. 

Het concept 

De nieuwste locatie van Hafiza is te vinden in Veghel, Gemeente Meierijstad. Het Afghaanse concept is niet enkel gericht op de circa 50.000 mensen met Afghaanse achtergrond die in Nederland wonen. Met haar zaak wil eigenaresse Tamana Sakhizada vooral ook Nederlanders laten kennismaken met de rijke smaken van de Afghaanse keuken.

Nederland telt in totaal circa 20 Afghaanse restaurants.

In 2016 opende Sakhizada op haar 23e een eerste vestiging van Hafiza in Nijmegen. Ondanks de gedwongen sluiting in coronatijd, bouwde het restaurant aan naamsbekendheid in die periode door de afhaal- en bezorgmogelijkheden. Sinds juni 2024 is de tweede vestiging open in Veghel. De zaak heeft binnen ruimte voor 75 gasten, buiten op het terras is plek voor circa 30 personen. Daarnaast verzorgt Hafiza cateringopdrachten en zijn de gerechten te bestellen via Thuisbezorgd.nl.

Lees ook: Typisch Thais eet je in Limburg »

De ondernemer

Sakhizada kwam op haar achtste vanuit Afghanistan naar Nederland. Ze vluchtte samen met haar moeder en haar neef voor het schrikbewind van de Taliban. Haar vader zat gevangen en overleed later in Afghanistan. Sakhizada groeide op in Erp, verhuisde later naar Veghel, had een bijbaantje in een Afghaans restaurant in Eindhoven en studeerde rechten in Nijmegen. Tijdens haar studie opende zij de eerste locatie van Hafiza in haar studentenstad. Daarnaast bleef ze studeren en later ook werken. Nog steeds werkt ze vier dagen per week als jurist. De tijd die overblijft stopt ze in haar eigen onderneming, die inmiddels dus bestaat uit twee restaurants. “Het runnen van twee restaurants is nog net te doen naast mijn fulltime baan als jurist”, aldus de workaholic.  

Het menu

In de Afghaanse keuken wordt veel gewerkt met verse kruiden. De basis van veel gerechten is rijst, waarbij qabeli palaw de meest bekende variant is. Dit is een gekarameliseerde rijst met rozijnen, wortels en amandelen. Daarnaast is kebab vaak onderdeel van een Afghaans diner.

De menukaart van Hafiza bestaat uit diverse voorgerechten, rijstgerechten, bijgerechten, vlees- of visgerechten en nagerechten. Voor gasten die zich willen laten verrassen is er een twee- of driegangen Afghaans royaal menu met een selectie van verschillende dishes. Deze combi is te bestellen vanaf twee personen.

Hardlopers bij Hafiza zijn naast het Afghaanse combimenu en de qabeli palaw onder andere mantoe – gestoomde dumplings gevuld met rundergehakt en ui, geserveerd met tomatensaus en yoghurt – en ghulpie, gesmoorde bloemkool met Afghaanse kruidensaus.

Afghaanse gerechten van Hafiza

De gerechten die geserveerd worden bij Hafiza zijn 100% halal. Dat betekent onder andere dat er niet gewerkt wordt met varkensvlees en dat het vlees dat wel gebruikt wordt halal is gecertificeerd. Zo’n 99% van de Afghanen is moslim. In de traditionele leer van het islamitische geloof mogen mensen geen alcohol drinken. Toch schenkt Sakhizada in haar zaken wel alcohol. “Daar heb ik bewust voor gekozen. Wij serveren klassieke Afghaanse gerechten, maar willen er zijn voor iedereen, of je nu moslim bent of niet, Afghaan of niet. Veel gasten vinden het in Nederland lekker om een drankje te drinken als ze uit eten gaan, voor hen die dat wel willen schenken wij alcohol.”

Tamana Sakhizada is aanwezig op de Food Inspiration Days en zal daar enkele Afghaanse gerechten uit de keuken van Hafiza serveren. Benieuwd naar de gerechten? Reserveer hier je ticket voor de Days »

De naam

Hafiza is de naam van de moeder van Tamana, die ook in de zaak werkt. De recepten zijn van haar hand. “Mama is opgegroeid in Afghanistan. Zij weet als geen ander hoe de klassieke gerechten uit de Afghaanse keuken moeten smaken. Ze kookt op basis van ervaring. Ze werkt niet met uitgeschreven recepten en weegt ingrediënten niet af. ‘Gewoon proeven’, heb ik altijd geleerd, en zo werkt mama nog steeds.” Ook twee Afghaanse neven van Sakhizada werken in de keuken van het restaurant. 

De gasten

Gasten in Nijmegen zijn volgens Sakhizada heel anders dan gasten in Veghel. “In Nijmegen wonen veel studenten, de stad is erg internationaal georiënteerd. Het verkennen van een relatief onbekende keuken is voor veel Nijmegenaren dan ook eerder leuk dan spannend. Daarnaast is de vraag naar vega en vegan gerechten in Nijmegen relatief hoog en dat zijn nou net gerechten die Hafiza veelvuldig op de kaart heeft staan. In Veghel is dat anders. In het dorp wonen over het algemeen meer Brabantse bourgondiërs: ze houden meer van vlees en velen van hen hebben nog niet eerder kennisgemaakt met de Afghaanse keuken.” 

Toch loopt de Veghelse locatie van Hafiza vooralsnog goed, zeker in de weekenden zit het restaurant vol. Volgens Sakhizada komt dat enerzijds doordat zij zelf afkomstig is uit Veghel en veel mensen haar vanuit vroeger nog kennen en anderzijds door een enthousiast stuk in het Brabants Dagblad, waarin een journalist iedereen uit de omgeving opriep om bij Hafiza te gaan eten. Tot nu werpt dat z’n vruchten af. “Hopelijk blijft dat zo”, lacht Sakhizada. 

Zelf bezoeken?

Locatie Veghel: Molenstraat 31

Locatie Nijmegen: Arend Noorduijnstraat 26

Beide restaurants zijn geopend van woensdag tot en met maandag van 17.00 - 23.00 uur

Lees ook: Lowlander bar & restaurant in Amsterdam zet in op culinaire bierpairings »