Casper, “food created for delivery”, is een Belgisch concept, in 2019 opgericht en supersnel groeiend. Casper schakelt vanuit dark kitchens in vier Belgische steden vliegensvlug tussen populaire dishes in zijn verzorgingsgebieden. Oprichter Peter Van Praet en general manager Matthias Laga van Casper zien kansen in een snel veranderende markt.

Foto door: Clio Pype, Casper deliverect

Matthias: “Ghost kitchens zijn momenteel het wilde westen van food. Er zijn voortdurend veel nieuwe gelukszoekers, terwijl de markt nog moet worden verkend. Het is geen done deal. Elke week is er iets anders waarop we in moeten spelen. De markt, de concurrentie, het aanbod en de mogelijkheden, alles verandert razendsnel.”

Peter: “De laatste twee jaar nam het volume delivery en take-out van onze spaghetti formule Bavet zo snel toe, dat het te belastend werd voor de operaties van de reguliere keukens. In 2019 ontstond het idee van een ghost kitchen waarin we verschillende virtuele brand labels met elk hun eigen kernproducten aanbieden. Casper werd geboren. Onder de paraplu van dit merk bieden we nu tot acht verschillende concepten aan die allemaal vanuit dezelfde keuken worden bezorgd.”

Matthias: “We zijn gaan experimenteren met merken en voegen langzaam wat toe. Van Vlaamse klassiekers tot Hacked, ons vegetarische en vegan merk. Een heel breed assortiment om zoveel mogelijk klanten te bedienen. We proberen nu een beetje uit te vinden hoe breed een té breed aanbod is. En de kracht is dat alle gerechten die je uit de verschillende keukens bestelt in één keer worden bezorgd. Zo kan de één een burger bestellen, de tweede lasagne en de derde een vegan maaltijd en kun je toch samen eten.”

“ Elke week is er iets anders waarop we in moeten spelen. De markt, de concurrentie, het aanbod en de mogelijkheden; alles verandert razendsnel.”

Peter: “De bezorgdiensten hebben de geesten de afgelopen jaren rijp gemaakt voor goede maaltijden thuis. Dankzij hen groeiden het aanbod en de vraag snel en de coronapandemie gaf een enorme boost aan het online bestellen en thuis dineren met bezorgmaaltijden. Die gewenning aan gemak zal niet meer verdwijnen. In Azië, UK en de VS is die golf veel eerder gekomen. In Azië gaan de betalingen zelfs nog veel sneller, daar kun je na het bekijken van een advertentie op je mobiel en één click na een kwartiertje je drankje of burger hebben."

"Wij zien nu dat het hier in Europa een enorme groei doormaakt. Naast koken uit een foodbox en uit-eten is eten bezorgen de derde pijler geworden in het spenderingspatroon. De pandemie heeft als voordeel dat onze doelgroep is geëxplodeerd, maar als nadeel dat iedere restaurateur zijn winkel online heeft geplaatst, wat de concurrentie natuurlijk verhoogt. De markt groeit, maar het aantal aanbieders groeit minstens zo hard momenteel, van eenpitters tot qsr-ketens wil iedereen omzet genereren uit de bezorgmarkt.”

“De één kan een burger bestellen, de tweede lasagne en de derde een vegan maaltijd en je kunt toch gewoon samen eten.”

“We schalen in hoog tempo op met de dark kitchens, omdat we een dominante speler willen worden. De schaalvoordelen helpen de concepten rendabel te maken en na twee jaar investeren zijn we al een eind op weg. Het lijkt eenvoudig, maar er is meer nodig dan een keuken neerzetten en mensen inhuren. Je moet de supply chain en quality control onder controle krijgen. Maar er gaan nog steeds snel spelers bijkomen."

"We denken dat de markt zich gaat verdelen in verschillende niches. High-end chefs treden misschien wel toe, cateraars, ketens… Het zou best kunnen dat wij over een paar jaar bijvoorbeeld vooral leveren aan zorg, corporate en onderwijs of iets heel anders. Dat kunnen we nu nog niet voorspellen, we moeten meebewegen met de markt en de kansen. Maar we voelen wel dat je snel moet handelen om marktaandeel te pakken.”

Matthias: “De uitdaging is ook dat we voor delivery afhankelijk blijven van derden. Hun riders bepalen voor een groot deel de kwaliteit van de beleving van ons eten. Dat proberen we te beïnvloeden door de koeriers fans te maken van ons merk. We hebben rider rooms waar muziek op staat, arcademachines om op te spelen, de koffie klaar staat en reparatiesetjes liggen voor hun fietsen. Dit alles moet bijdragen aan een zeker brand ambassadorship voor onze merken.”

Over Casper

Peter Van Praet heeft een achtergrond in business development en marketing en is de oprichter van de snel groeiende spaghetti keten Bavet. Toen hij merkte dat het volume van delivery snel groeide, besloot hij samen met nog enkele ondernemers (onder wie Zhong Xu, oprichter en CEO deliverect) met de dark kitchens van Casper in te spelen op de trend. Casper wil snel groeien en kijkt ook over de grens van België naar mogelijkheden.

 

Lees hier deel 3 van de serie verhalen over dark kitchens.