MOJO, de keten van Japanse All You Can Eat (AYCE) restaurants, breidde dit voorjaar uit met een vijfde vestiging, dit keer in Utrecht. Wat maakt deze speler zo succesvol in de volle AYCE-markt? Weye Hu, mede-ondernemer in een aantal van de vestigingen, legt uit wat MOJO anders maakt.
Zet één voet over de drempel bij MOJO in Utrecht, en het is meteen duidelijk dat vooroordelen over AYCE overboord kunnen. Hier geen opgepropte tafels en gehaaste bediening, deze vestiging van MOJO straalt rust uit en klasse in design. De tafels staan ruim uit elkaar en in een hoekje wacht een robot op instructies. De mensen achter MOJO hebben een gedeelde visie op ondernemerschap, waarbij nauwkeurige, zakelijke calculatie en de warmste hospitality op een vernieuwende manier hand in hand gaan. Mede-ondernemer Weye Hu is trots op haar zaken en partners en overtuigd van de toekomst.
Weye Hu over drukte en design
“Dit restaurant heeft bijna tweehonderd couverts. Dat klinkt misschien als veel, maar voor AYCE is het eigenlijk weinig. Vanaf zo'n tweehonderdtwintig couverts is dat echt optimaal rendabel. Oneerbiedig gezegd denken sommige mensen nog altijd aan een vreetschuur, als ze denken aan AYCE. Dat willen wij heel bewust niet zijn. Daarom kiezen wij ervoor om het aantal tafels beperkt te houden, ook al zouden we er met de oppervlakte die we hebben wel meer kwijt kunnen. Wij delen de vierkante meters liever wat ruimer in zodat het gevoel van rust behouden blijft, ook al zitten er tweehonderd gasten tegelijk te eten. Deze vestiging is sinds het voorjaar open en we hebben gekozen voor een gewaagd design. Uitgesproken kleuren, premium materialen, een enorme graffiti en veel ruimte voor groen. Daarmee is Utrecht voor onze formule een vlaggenschip voor verandering geworden. We bewegen mee met de vraag van onze gasten die een plek zoeken waar ze samen kunnen komen en die er goed uitziet. Het design maakt dat ze hier graag komen. We zijn al viraal gegaan op TikTok dankzij onze gasten die het interieur fantastisch vinden en dat is weer goed voor ons merk en onze bekendheid.”
Weye Hu over robots en pionieren
“Wij pionierden al vroeg met mobiele bestelsystemen omdat we erin geloofden dat de gasten het waarderen en leuk vinden om zelf hun bestellingen te kunnen doen op het moment dat zij dat willen en ook omdat het een efficiënte manier is om te werken. QR-codes waarmee gasten direct kunnen bestellen werken perfect voor ons. Het kost minder tijd en dat betekent voor een AYCE restaurant dat twee shifts draait, essentiële minuten winst. We innoveren sowieso voortdurend, bijvoorbeeld met een robot die de vieze borden naar de spoelkeuken brengt. Daar startten we een aantal jaar geleden mee in een andere vestiging omdat we het zonde vonden dat we onze medewerkers veel zware meters lieten maken. Dat kost tijd en energie die ze ook aan de gasten kunnen besteden. Door te investeren in robots, hebben we minder mensen nodig en kunnen we toch betere service verlenen. De berekeningen lieten zien dat we de investering makkelijk terug konden verdienen. Nadat wij ermee gestart waren, zagen we vrijwel meteen bij andere AYCE ook robots opduiken. Met dat verschil dat wij er ook nog voor zorgden dat onze robots in onze huiskleuren worden gekleed en zo echt onderdeel uitmaken van het concept en de uitstraling waar we zoveel in investeren. Juist die details maken MOJO.”
Weye Hu over prijs en kwaliteit
“Onze prijzen zijn laag, maar wel net wat hoger dan onze concurrenten. Daardoor krijgen we de gasten die bij ons passen: mensen die niet alleen voor zo veel mogelijk voor zo weinig mogelijk gaan. De gasten van MOJO verwachten net iets meer verfijning. Daar past ook onze drankenkaart met cocktails en gin-tonics bij, die het ook weer goed doen op Instagram en waarop we een goede marge draaien. We hebben het tij mee dat er meer ketens zijn die op niveau werken. Zusje, Cubanita en Loetje zijn nieuwere ketens die op een ander niveau opereren dan dat van McDonald’s en Subway. Wij investeren meer in kwaliteit en verfijning dan veel mensen verwachten, waardoor we de verwachtingen altijd overtreffen.”
Weye Hu over fast fine dining
“Een van de mede-eigenaren is zelf chef-kok. Hij vindt het leuk bij Michelinzaken te eten en vervolgens die verfijning te gebruiken als inspiratie voor onze gerechten. Samen overleggen we dan hoe de essentie te behouden, de handelingen voor de keuken te beperken en denken we na over geschikte ingrediënten zodat het betaalbaar blijft. Dat zijn ontzettend leuke discussies. De reviews doen de rest. We hebben nu 4.9 van de mogelijke 5 sterren op de reviewsites met deze locatie en dat trekt vanzelf nieuwe gasten. Kwaliteit zorgt voor volume, de vaste prijs zorgt voor zekerheid en dat maakt AYCE op ons niveau naar mijn idee recession proof. We doen nooit concessies aan de kwaliteit. Ook niet nu de prijzen stijgen. Dan nemen we liever genoegen met wat minder marge en laten we de gasten met een nog grotere glimlach naar buiten lopen. Geld verdienen is voor ons niet het belangrijkste, we ondernemen om onze gasten een uitzonderlijke ervaring te bieden. We zijn niet vies van geld verdienen, maar ik zou nooit een restaurant willen hebben waar ik niet zelf graag te gast zou zijn. Die standaard bewaken we zorgvuldig.”