We zijn getuige van de geboorte van de CEC: de Chief Executive Consumer. Een situatie waarin iedere consument de CEO is van zijn of haar eigen voedselketen. Want iedereen beslist tegenwoordig – via de telefoon – wat er gegeten wordt, en wanneer. Het nieuwe gemak resulteert in een butler-economie. Flitsbezorgers zijn de butlers, de telefoon is de afstandsbediening.
Binnen duimbereik heeft iedere consument tegenwoordig zijn eigen ingrediënten, kok, distributeur, bezorger en bank. Niet eerder in de menselijke geschiedenis is het verkrijgen van eten en drinken zo gemakkelijk geweest. Het duurde tienduizenden jaren voordat we van jager en verzamelaar de landbouw ontdekten. Nog niet zo lang geleden waren we een groot deel van de dag kwijt aan eten verzamelen en koken. Maar sinds de smartphone in 2007 het licht zag, is het verkrijgen van eten moeiteloos, makkelijk en onmiddellijk geworden.
Het nieuwe gemak – met onmiddellijke behoeftebevrediging als belofte – resulteert in een butler-economie waar altijd eten en drinken binnen bereik is. De knip van de vinger van de landheer aan zijn butler, is vervangen door de duim van de consument die zijn mandje vult en afrekent. Zo worden we allemaal CEO van onze eigen voedselketen.
De uitgebreide beschrijving van deze ontwikkeling vind je in het Trendreport. Vraag hier de preview aan »
Het ultieme gemak
Vooral millennials en generatie Z in studentensteden zetten de toon. Bij studentenwoningen is het een komen en gaan van bezorgers met boodschappen en maaltijden. De smartphone is voor de jongere generaties de cockpit van waaruit ze de wereld waarnemen. Het ultieme gemak heeft zijn intrede gedaan. Om half 11 ’s avonds trek in roomijs? Laten we even bestellen. Koud bier midden in de nacht? Geen probleem. Oeps, wijn vergeten bij het diner, laat even een flesje komen. Geen zin om te koken en ook geen zin om naar het restaurant te gaan? We bestellen online. Een journalist van de Volkskrant ging drie weken aan de slag als flitsbezorger bij Gorillas in Amsterdam. In zijn reportage merkte hij tot zijn grote verbazing op dat er zelfs consumenten waren die een paar boodschappen thuis lieten bezorgen terwijl ze boven een Albert Heijn woonden.
Groei delivery met 50%
Gezinnen zijn ook steeds losser georganiseerd, rekening houdend met de verschillende agenda’s van alle gezinsleden. Het is ook daarom dat flitsbezorging in een behoefte voorziet. De samenstelling aan tafel wisselt dagelijks, de eetwensen verschillen: de groeiende complexiteit heeft als gevolg dat er op het laatste moment producten nodig blijken te zijn. Online bestellen wordt onderdeel van de dagelijkse routine. In 2020 was er sprake van een explosieve groei van delivery met 50%. In 2021 en 2022 zal die groeisnelheid verminderen, maar nog steeds snel stijgende grafieken laten zien.
Kapitaalinjecties voor flitsbezorgers
Miljoeneninvesteringen moeten deze razendsnelle groei mogelijk maken. Boodschappendienst Gorillas belooft in tien minuten te bezorgen en haalde in 2020 240 miljoen euro groeigeld op voor uitbreiding in Nederland. In het najaar van 2021 volgde een kapitaalinjectie van maar liefst 850 miljoen euro voor Europese expansie. Het vergelijkbare platform Getir verkreeg in de financieringsronde van juni 2021 460 miljoen euro om de expansie in Duitsland, Frankrijk en Nederland te bekostigen. Online flitssupermarkt Flink ontving halverwege 2021 een financiële injectie van 43 miljoen euro.
Kredietverzekeraar Euler Hermes berekende dat e-commerce 11% van het marktaandeel van de supermarkten vertegenwoordigt. Daarmee snijden de nieuwe aanbieders jaarlijks een punt van enkele miljarden uit de Europese retailtaart. Het Nederlandse Picnic alleen al verdubbelde de omzet tot 500 miljoen euro in 2020.
De uitgebreide beschrijving van deze ontwikkeling vind je in het Trendreport. Vraag hier de preview aan »