Sommige horecaconcepten gaan verder dan een merknaam en een gespecialiseerd kernassortiment. Ze bedenken een formule die tegelijk bijna een nieuw horecasegment op zich is of kan zijn. Denk aan de kattencafés die een paar jaar geleden ineens in steden oppopten, naar Japans voorbeeld. Of aan de jeu-de-boulesconcepten en spelletjescafés die opgang maken.
Food Inspiration spotte er nog drie.
1. DE LUISTERBAR
Onder de naam PAAK Vinyl Bar, heeft Nijmegen een luisterbar. Achter in de zaak hangen grammofoonplaten aan de wand en gasten kunnen er lekker ouderwets grasduinen in bakken met elpees. Het concept van de PAAK-listeningbar werd bedacht door twee gevorderde twintigers en twee gevorderde dertigers: “voor een doelgroep die van goede muziek houdt, maar geen student meer is.” Eten en drinken, terwijl een naald de groeven op de draaitafel aftast.
Soms worden de tafels ingeklapt en neemt een deejay stelling in zijn draaihok. Overigens: de grammofoonplaten zijn ook te koop. Niet ter plekke ín de zaak, want de horecavergunning laat een vermenging met retail niet toe. Maar online wél.
2. DE KNIPBAR
Bij de meeste kapsalons krijg je tegenwoordig als service van de zaak een lekker kopje koffie geserveerd bij je knipbeurt. De laatste jaren kwamen de vintage barbiers op, die tevens whisky of andere hard liquor schonken. Veel gemeenten duldden dit niet. Maar toch is de knipbar her en der nog steeds te vinden, hoewel soms in 'softere' versie.
Zoals De Knipbar in Amsterdam. De ondertitel ‘kapsalon & café’ is online veranderd in ‘kapsalon & koffiebar’. Menukaart: wassen, knippen, trimmen, föhnen, espresso, cappuccino, latte, thee, chocolademelk en softdrinks.
3. DE NACHOBAR
The Nacho Bar, eigenlijk is het een merknaam. Toch vraag je je af: heeft de nachobar de potentie uit te groeien tot een segment apart, zoals de spaghetteria, de pizzeria, de friterie of de burgerbar?
In elk geval: The Nacho Bar blinkt uit in loaded nacho’s. De signature drinks zijn hier de cocktails. De recent geopende eerste vestiging in Tilburg is een pilot. Is het daar een succes, dan wil bedenker Charles Veerkamp het concept uitrollen naar andere studentensteden.
Trouwens. Op onze zoektocht, stuitten we ook op het fenomeen ‘stiltecafé’. Stiltecafé Adem Inn in Rotterdam, om precies te zijn. Maar dat sloot eind vorig jaar stilletjes zijn deuren.