Orit Mohammed is de oprichter van het succesvolle Boon Coffee Roasters in Dubai. In acht jaar tijd bouwde zij haar bedrijf vanaf de grond op: van kleinschalige koffiebrander tot een premium quality coffee brand met meerdere eigen zaken. Haar succes is alles behalve vanzelfsprekend. Een verhaal over lef tonen en doorzetten.

In juni 2021 verkoos het platform Caterer haar als 1 van de 25 meest invloedrijke vrouwen binnen Food&Beverage in het Midden-Oosten. Boon Coffee Roasters zet inmiddels niet kilo’s maar tonnen koffie per maand af en mag de meest prestigieuze hotels en restaurants van de Emiraten tot haar klanten rekenen. Midden in de coronacrisis opende ze maar liefst vijf boutique roasteries annex cafés in Dubai, en er zullen er meer volgen. Haar droom is nu om in de toekomst verder uit te breiden buiten de landsgrenzen.

Bekijk hier het video-interview met Orit Mohammed

Trigger

Elf jaar geleden verhuisde Orit Mohammed met haar jonge gezin naar Dubai. De van oorsprong Ethiopische, ging erheen voor de liefde. “Ik was net moeder, net getrouwd, verhuisd naar een nieuwe stad in een nieuw land. Alles was nieuw. In die eerste jaren kon ik moeilijk aarden. Ik werd vaak niet voor vol aangezien, werd aangesproken als de nanny van mijn eigen zoons. Vreselijk vond ik dat. En dat terwijl ik een universitaire studie had gedaan, en net als mijn moeder en oma wist dat ik veel meer in mijn mars heb dan een stay-at-home moeder zijn. Dus na vijf jaar ging de knop om en besloot ik iets te doen wat ik leuk vond en waar ik gepassioneerd over ben.” Zo startte 8 jaar geleden het avontuur van Boon Coffee. 

Koffie dealen in de speeltuin

Het businessplan schreef ze in de speeltuin, terwijl haar kinderen aan het spelen waren. In haar thuisland, Ethiopië, is koffie een belangrijk onderdeel van de cultuur. “Ik ben altijd al dol geweest op koffie en was gewend mijn eigen koffie te brouwen, aangezien ik hier niets vond wat ik lekker vind. En dus besloot ik dat ik de koffiebusiness in wilde. Ik bracht 500 kilo van de beste kwaliteit koffiebonen mee van huis en sloeg aan het experimenteren met roosteren en blenden.” 

Boon Coffee start dus als een roastery. “In Dubai had ik geen koffiebrander en dus besloot ik daar als eerste in te investeren. Toen ben ik zelf gaan roosteren. In eerste instantie nog heel kleinschalig: ik verkocht mijn experimentele koffieblends aan vrienden en familie in de speeltuin.” Maar de koffie van Orit viel in de smaak en van het een kwam het ander.  

De juiste contacten

“De eerste zaak die onze koffie kocht, was restaurant La Serre. Het was een nieuw restaurant en ze zochten een koffieleverancier. Ze belden mij en vroegen om een proeverij. Dus ik nam mijn french press en 250 gram gemalen bonen mee. Toen ze open gingen werden wij hun signature koffiemerk. Al snel groeide dit restaurant uit tot een van de culinaire hotspots van Dubai. En het op een na best verkochte product was de koffie. Dat opende voor ons bijna alle deuren."

Kwaliteit verkoopt zichzelf

Toen de pandemie begon - begin 2020 - moest alles ineens van de ene op de andere dag dicht. Op diezelfde dag crashte de website van Boon Coffee. Orit begreep er niks van en raakte lichtelijk in paniek. "Maar wat bleek? Onze klanten waren zo loyaal, dat ze massaal direct bij ons gingen bestellen. Dus in plaats van de 3 à 4 kilo die we per dag online verkochten, gingen we naar 30 tot wel 40 kilo per dag."

"Dat was het moment dat ik inzag hoe loyaal onze klanten zijn. Hiervoor zag ik ons toch vooral als business-to-business-leverancier, als groothandel. Maar door deze gebeurtenis realiseerde ik me dat we echt een love brand hadden neergezet met loyale klanten. Het liet zien dat ons merk sterk genoeg is om zelfstandig stand alone cafés te openen in plaats van alleen maar een leverancier te zijn."