Het is vandaag Earth Day, een dag die in het teken staat van het beschermen van onze planeet. Iemand die daar alles over weet is Marieke Eyskoot. Ze is expert op het gebied van sustainable lifestyle and food. Welke duurzame voedselkeuzes kunnen we maken? En welke merken en concepten spelen daarop in? 

De teksten in dit artikel zijn afkomstig uit het boek ‘Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle’, geschreven door Marieke Eyskoot. 

Eerlijke prijzen

“Er komt steeds meer aandacht voor de werkelijke kosten van de producten die we gebruiken. De organisatie True Price doet onderzoek naar de maatschappelijke kosten die verborgen blijven: de impact op klimaat, water, biodiversiteit en de kosten van leefbare lonen en normale werkuren. Importeur Nature & More geeft hier bij z’n biologische peren, ananassen en sinaasappels informatie over, en vergelijkt gangbare groente of fruit met de biologische tegenhanger uit dezelfde regio. Ze willen laten zien dat veel conventionele groente en fruit te goedkoop is, omdat de kosten van bijvoorbeeld negatieve milieu-impact en goede lonen niet meetellen. Biologisch eten is dus niet te duur, maar gangbaar te goedkoop.”

Lokale producten

“Het beste wat je kan doen om de milieuimpact van je eten te verkleinen, is lokaal kopen en van het seizoen. Hoe dichterbij je eten is verbouwd, hoe minder energie het kost om het op je bord te krijgen. We zijn eraan gewend geraakt dat je dag in dag uit alles kunt kopen waar je maar zin in hebt. Maar frambozen, tomaten en mango’s in november slaan eigenlijk nergens op. Via de app Puur Dichtbij kun je verse seizoensproducten van boeren uit je omgeving bestellen. Je kan ook een abonnement nemen op een groente- of fruittas, bijvoorbeeld van De Krat of van Marley Spoon, dan krijg je elke week (biologische) seizoensproducten thuisbezorgd, zoveel mogelijk uit de buurt.”

“Een voorbeeld van horecaconcept dat lokaal opereert: bij restaurant De Kas in Amsterdam wordt dagelijks een menu samengesteld voor lunch en diner, afgestemd op de eigen oogst, afkomstig uit de kas en tuin bij het restaurant en van een akker net buiten Amsterdam.”

Eiwittransitie

“Het is gezonder om minder vlees te eten, beter voor het milieu en beter voor de dieren. Onze vleesconsumptie is namelijk een van de grootste veroorzakers van de steeds groeiende CO2-uitstoot en klimaatverandering. Een pionier in de transitie naar het eten van minder vlees is Mark Kulsdom. Hij is de oprichter van The Dutch Weed Burger, een 100% plantaardig burgerconcept, verrijkt met zeewier. Een ander vega concept: ROOTS, een Amsterdams (afhaal)restaurant met plantaardige gerechten zonder kunstmatige toevoegingen. Ook de restaurants van Spirit zijn volledig vegetarisch. Je vindt ze in Amsterdam en Rotterdam. Je schept hier zelf op waar je zin in hebt en betaalt per gewicht.”

Biologisch

“Veel producten worden geteeld met behulp van bestrijdingsmiddelen, pesticiden, insecticiden en kunstmest. Niet per se goed voor het milieu, maar ook niet gezond voor ons als mens. Wil je er zeker van zijn dat je producten eet zonder gif, kies dan voor biologisch. De organisatie Bionext zet zich in voor biologische landbouw en voeding en lobbyt zowel bij overheden als bij supermarkten voor draagvlak voor een breder biologisch aanbod.”

Lemon Poppy, Clipper en Pukka zijn biologische theemerken. Biologische koffie vind je onder andere bij Bocca, Simon Lévelt en Redbeans. Granola for Gangsters is een biologische granolaproducent. Supermarkt Ekoplaza verkoopt enkel biologische producten, en ook De Aanzet in Amsterdam is een supermarkt met een biologisch assortiment. Ook in Amsterdam: Berry, een concept waar je biologische koffie drinkt met huisgebakken taart - uiteraard ook biologisch.”