Horecaondernemer Daan Smeltzer ziet op dit moment geen andere optie dan zijn Utrechtse horecazaak FIG te verkopen. Nog geen drie jaar geleden opende hij het concept met veel enthousiasme. Maar het plezier in het ondernemerschap heeft plaats gemaakt voor frustratie, een energielek en een huurschuld van een ton - als gevolg van de coronamaatregelen. Smeltzer deelt met Food Inspiration zijn persoonlijke verhaal.
Daan Smeltzer richtte in 2013 STAN&CO op, een all-day horecazaak in het centrum van Utrecht. Het bedrijf groeide uit tot een succesvolle formule, die inmiddels is overgenomen door horecagroep Restaurant Company Europe. Door zijn ervaring bij STAN&CO kreeg Smeltzer vertrouwen in zijn ondernemerschapskwaliteiten. Vanuit dat vertrouwen startte hij in 2019 een nieuwe horecazaak. Hij wist toen niet dat dit nieuwe bedrijf hem nog geen jaar later flink in de financiële problemen zou brengen als gevolg van een wereldwijde pandemie.
Healthy foodbar FIG
Smeltzer: “FIG is een healthy foodbar en gym, die ik opende en run samen met mijn compagnon Elza Voorhorst. Steeds meer mensen kiezen voor een gezonde levensstijl, met FIG spelen we daar perfect op in door gezond eten en sporten te combineren.”
FIG draaide prima, tot maart 2020. Toen kwam de eerste lockdown. Ook FIG moest dicht. Het concept bleef open voor gezonde to-go- en afhaalmaaltijden, maar dat was verre van renderend. De vaste kosten liepen door, terwijl er niet genoeg geld binnen kwam om die kosten te voldoen. Met de huurbaas werd gesproken over een oplossing. Hij was bereid een korting te geven op de huur, maar alsnog bleef er iedere maand een flinke post open staan. Toen het bedrijf weer open mocht kwam er weer een beetje geld binnen, maar met anderhalve meter afstand tussen de sporters, was het businessmodel alsnog niet rond te rekenen.
Een huurschuld van een ton
“Iedere maand liepen de schulden op. En namen mijn geldzorgen toe. Ik heb alles wel honderd keer doorgerekend, en ben toen met mijn financiële huishouding naar de huurbaas gestapt. Ik heb hem alles laten zien en gevraagd: ‘Wij hebben vertrouwen in ons bedrijf, maar niet zolang er coronamaatregelen spelen. Wil je ons een beetje tijd en ruimte gunnen?’ Hij was bereid de huurschuld om te zetten in een financiering, die we pas hoeven te voldoen op het moment dat we het kunnen betalen. Maar na de zoveelste rekensom besefte ik: de huurschuld is opgelopen tot meer dan een ton. Ruim 100.000 euro. Ook al hoeven we dat pas later terug te betalen, dan nog zijn we de komende tien jaar aan het werk om een verlies goed te maken. Toen ik mij dat realiseerde zakte de moed me in de schoenen en dacht ik alleen maar: het is klaar, ik stop ermee.”
"De schuld ligt buiten mijn macht, terwijl ik wel zit opgezadeld met een enorme financiële schuld."
De verkoop gaat niet door
Faillissement aanvragen wilde Smeltzer niet. Dat was hem zijn eer te na. “Dan zijn er alleen maar verliezers.” Dus werd FIG in de verkoop gezet. Al snel klopte een geïnteresseerde partij aan, in november 2021 was de verkoop zo goed als rond. Er was mondeling akkoord en intentieverklaringen waren getekend. En toen werden de nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. De potentiële koper liet weten van de koop af te zien. “Officieel is een mondelinge overeenkomst en een getekende intentieverklaring bindend, maar de kortste weg voor mij naar de verkoop van de zaak is niet om een rechtszaak te beginnen. Dus zijn we uit elkaar gegaan, tot nooit meer ziens”, aldus Smeltzer.
Neerwaartse energiespiraal
“Op dat moment kwam ik terecht in een neerwaartse spiraal. Alles zat tegen, niks wilde lukken. Ik had geen hoop meer, en geen energie. Ik herkende mezelf niet meer. Normaal gesproken ben ik positief van aard, maar ik kon de positiviteit nergens vandaan halen. Mijn innerlijke inspiratiebron was compleet leeg. Na al die jaren ondernemerschap heb ik me nog nooit zo ellendig gevoeld.”
“Ik durf echt niet glashard te zeggen dat FIG het had gered als er geen corona was geweest. Misschien is het concept wel te moeilijk en was het ook zonder pandemie niet gelukt. Maar dan had ik wel de schuld volledig aan mezelf kunnen geven. Nu ligt de schuld deels buiten mijn macht, terwijl ik wel zit opgezadeld met een enorme financiële schuld. Dat voelt heel oneerlijk.”
FIG is vanwege de huidige maatregelen gesloten, er wordt over de verkoop gesproken met verschillende partijen, maar Smeltzer en Voorhorst durven vooralsnog geen hoop te hebben op betere tijden.