Het is een flinke opgave om iedereen die wil en kan werken daadwerkelijk aan een baan te helpen. De afstand tot de arbeidsmarkt lijkt voor sommigen nauwelijks te overbruggen. Maar het positieve weerwoord groeit. Er openen steeds meer inclusieve foodconcepten. Deze zaken maakten er zelfs hun trademark van.

Brownies&downieS

Op het eerste gezicht lijkt Brownies&downieS een traditionele lunchroom, maar de naam doet al anders vermoeden. De formule biedt kansen aan mensen met een verstandelijke beperking. De eerste vestiging opende in 2010. De keten telt inmiddels 50 vestigingen in Nederland, en een in België. Ook zijn de brownies online te bestellen.

Sign Language Coffee Bar

De Sign Language Coffee Bar is een initiatief om mensen met een gehoorprobleem aan een baan te helpen. Het bedrijf leidt dove en slechthorende mensen op tot barista's. Koffie bestellen kan aan deze bar door middel van gebarentaal, een tablet met video’s leert de gast de benodigde gebaren. De ‘gebaarista’s’ worden ingezet op events of binnen een bedrijf, wat het een laagdrempelige manier maakt om een bijdrage te leveren aan een inclusievere arbeidsmarkt. Lees hier meer over de Sign Language Coffee Bar. 

Guiltea

Guiltea is niet zomaar een premium kwaliteit theemerk. Het merk is uniek omdat de producten worden geproduceerd en verpakt door gedetineerden in de vrouwengevangenis van Nieuwersluis. Door de vrouwen deze vaardigheden bij te brengen wordt er ‘binnen’ al gewerkt aan herstel. Met verrassende theesmaken als ‘Sunset me free’ en ‘Peppermind your own business’ creëert het merk een streetwise imago én biedt het de vrouwen een tweede kans op een goed leven buiten de gevangenis.

Bierbrouwerij De Prael

Bierbrouwerij De Prael in Amsterdam hecht waarde aan betekenisvol werk voor iedereen; met het team werken ze hard aan de productie van hun eigen bier. De Prael biedt zoveel mogelijk kansen aan mensen die elders lastig aan het werk komen. Geen ‘invloedloze’ dagbesteding, maar gewoon stoer werk.

Heilige Boontjes

Heilige Boontjes is een koffiebar gevestigd in een oud politiebureau in Rotterdam. Het bedrijf heeft ex-gedetineerden in dienst, maar spreekt zelf liever over ‘jongeren met een randje’. Het personeel is verantwoordelijk voor het gehele bedrijfsproces; van het branden van de bonen tot het serveren van de koffie. Het bedrijf helpt de jongeren op deze manier te re-integreren in de samenleving. Bekijk hier de video die wij maakten bij Heilige Boontjes. 

Happy Tosti

Een moderne zaak, lekker eten en bijzondere medewerkers zijn de succesformule achter Happy Tosti. Door middel van een sociaal businessmodel waarbij de volledige winst in het bedrijf geïnvesteerd wordt, heeft de formule een succesvol en goedlopend bedrijf opgebouwd waarbij minimaal 65% van de uren wordt gedekt door medewerkers met een arbeidsbeperking. De lunchroomketen telt zeven vestigingen.

Koeckebackers

De ideale samenleving is er wat Koeckebackers betreft één waarin niemand op voorhand buitengesloten wordt en waar iedereen een kans krijgt om mee te doen. Daarom biedt dit bedrijf uit Wageningen mensen die in een langdurige uitkeringssituatie zitten de kans om het ‘Volg Je Hart-programma’ te volgen; een traject van twaalf maanden waarin een betaalde baan gecombineerd wordt met coaching, workshops en reflectie. Het bedrijf produceert koeken: ‘echte koek, zonder troep, maar met kansen’, zoals het bedrijf het zelf verwoordt.

Deze inclusieve concepten worden ook beschreven in het trendhoofdstuk Diversiteit in het Food Inspiration Trendreport 2022. Klik hier om de preview aan te vragen »