Tijdens de Food Inspiration Days serveerden we T-rex met orchidee, oesterzwam en kaviaar. Een heerlijk hartig hapje. Volgens Culinair Cellulair dan, een interactieve installatie die mensen de mogelijkheid geeft om hun lievelingsgerecht van de toekomst te ontwerpen. De installatie werd ontwikkeld door futurist Chloé Rutzerveld in samenwerking met Organism Studios. Met de machine willen ze mensen laten nadenken over de technologische mogelijkheden die de toekomst van ons voedselsysteem biedt.
‘Als technologie en wetenschap in de toekomst geen beperkende factoren zijn voor voedselinnovatie, wat is dan jouw culinaire toekomstdroom?’ Met die vraag in haar achterhoofd bedacht food futurist Chloé Rutzerveld Culinair Cellulair, een installatie die op basis van techniek ieder denkbaar gerecht kan ontwikkelen. Want als we binnenkort een kweekhamburger kunnen producten op basis van celdeling, dan kun je ook planten, schimmels en zelfs uitgestorven of bedreigde dieren kweken - en dus eten - zo is de gedachte van Rutzerveld.
Vooralsnog produceert de machine van de food futurist de ontwikkelde gerechten alleen in de vorm van een hologram. Maar die hologram zet wel aan tot denken. Want als alles mogelijk is, dan kun je ook een combinatie maken tussen een krokodil en een goudvis, en die aftoppen met vogelnestje, een bedreigde plantensoort.
Op de Food Inspiration Days konden bezoekers ‘spelen’ met de installatie. Samen met het publiek ontwikkelde Food Inspiration’s oprichter Hans Steenbergen een T-rex burger met orchidee, oesterzwam en kaviaar. Binnen enkele seconde werd een hologram van het gerecht geprojecteerd op het grote scherm.
Of de mensen in de zaal het gerecht zouden eten als het echt zou zijn en dus op basis van celdeling geproduceerd zou zijn? De meesten antwoordden van wel. Want als een dergelijk gerecht geen dierenleed meer oplevert en bovendien niet slecht is voor het milieu omdat er minder water nodig is en doordat er geen dieren aan te pas komen die CO2-uitstoten, dan kunnen we alles eten. Toch?