Maaike de Reuver, hoofdredacteur van Food Inspiration, is een van de samenstellers van het nieuwe Food Inspiration Trend- & Transitierapport 2024. Ze ziet dat in discussies en zakelijke overwegingen ecologie vaak lijnrecht tegenover economie staat. Keuzes die goed zijn voor het milieu zijn daarin minder goed voor de portemonnee. Duurzaam doen kost geld en levert weinig op, behalve misschien een goed gevoel. Zo was tot voor kort de redenatie. Maar die gedachtegang is aan het veranderen.
De Reuver: "Voor de samenstelling van het Food Inspiration Trend- & Transitierapport spraken wij tien leiders in food. Stuk voor stuk mensen hoog in de boom bij grote en middelgrote bedrijven in onze sector. En allemaal beamen ze: duurzaam doen is soms lastig en op korte termijn misschien niet rendabel. Maar tegelijkertijd is het de enige manier om op lange termijn winst te boeken. Zowel ecologische winst als gewoon dikke euro’s."
Want als je in de catering niet inspeelt op duurzaamheid, zul je het in aanbestedingen in de toekomst niet winnen. Als je als hotelketen niet meegaat, haken allereerst zakelijke gasten af die van hun baas ‘groene’ hotels moeten boeken, en op termijn zal ook de consument duurzame eisen stellen aan een hotelbezoek. Groothandels moeten hun wagenpark wel verduurzamen, anders mogen ze straks niet meer leveren in binnensteden. En wie niet heeft voorgesorteerd op de nieuwe plasticregels die per 1 januari 2024 van kracht gaan, krijgt dan gewoon een boete. Daarnaast: 43% van de jongeren wil niet werken bij een bedrijf dat niks doet op het gebied van duurzaamheid. Best een hoog percentage in tijden van personeelstekort, waarbij veel bedrijven juist die jonge mensen willen aantrekken.
Hans Steenbergen: "Misschien wel het belangrijkste rapport dat we tot nu toe hebben gemaakt"
Bekijk hier de video »
Investeren in groen doen
Investeerders zien dit ook. Zij gebruiken geld om op lange termijn financieel rendement te behalen. Hun doel is: geld verdienen, economische winsten boeken. Duurzaamheid was lange tijd dan ook niet zo heel belangrijk voor deze kapitaalinjecteerders, ze zijn immers geen filantropen. Maar het tij keert. Er wordt de laatste tijd juist heel veel geïnvesteerd in groene bedrijven. Niet zozeer omdat ze groen zijn, maar omdat investeerders geloven dat de toekomst groen is, en dat door bedrijven die duurzaam opereren het grote geld verdiend kan worden. Daarmee staan economie en ecologie niet langer recht tegenover elkaar, maar versterken ze elkaar.
Future Food Fund (FFF) bijvoorbeeld wil alleen nog maar investeren in impactbedrijven, ondernemingen die een positieve bijdrage leveren aan de toekomst van het voedselsysteem. De FFF- investeerders lopen onder andere warm voor ondernemers in smart farming met behulp van AI, producenten van plantaardige eiwitten, fabrikanten van kweekvlees en ondernemingen die een bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling.
De Reuver: "Het zijn precies de transities die wij beschrijven in ons nieuwste Trend- & Transitierapport: de eiwittransitie, duurzame sourcing, de inzet van AI, stop food waste. Transities die nodig zijn, maar wel wat voeten in de aarde hebben. Het in kaart brengen van je scope 1, 2 en 3 emissies, de elektrificatie van je wagenpark, de doorvoering van de eiwittransitie binnen je organisatie. Het kost op korte termijn tijd en geld om deze transities door te voeren. Maar gelukkig ben je als foodprofessional niet de eerste of de enige die met deze transities te maken heeft. In het Trend- & Transitierapport staan een hele hoop cool cases waarin we beschrijven hoe grote en kleine bedrijven in food met deze transities omgaan. Het kan je inspireren en helpen in je eigen ontdekkingstocht."
Benieuwd naar het Trend- & Transitierapport? Vraag hier de gratis preview aan.