Alain Coumont, kind en kleinkind van kruideniers, kon vroeger urenlang kijken naar zijn oma die brood bakte.
KIND VAN DE BAKKER
Door zijn fascinatie voor brood wist Alain Coumont al snel dat hij naar de hotelschool in Namen wilde. Zijn carrièrepad leidde hem langs de restaurants van Michel Guérard (Eugenie Les Bains), Georges Blanc (Vonnas) en Joel Robuchon (Parijs), maar nergens kon hij het juiste brood voor zijn restaurants vinden. De enige optie was om het zelf te gaan maken.
HET DAGELIJKS BROOD
Want wat hij wilde was zo simpel: gezond brood, met een goede korst en een stevige plak. In 1990 opende Coumont zijn kleine bakkerijtje op 16 Rue Antoine Dansaert in Brussel. De naam: Le Pain Quotidien, het dagelijks brood. En Brussel houdt van het dagelijks brood. Binnen een paar maanden heeft Brussel tien vestigingen van het bakery café, en in 1997 opent de eerste Pain in de States. Inmiddels heeft het bedrijf 151 winkels, in 26 in 18 landen. Nederland heeft drie vestigingen, alledrie in Amsterdam.
SAMEN BROOD BREKEN
Toevallig vond Coumont tijdens zijn reizen een lange tafel van gebruikt hout, de eerste van de vele gemeenschappelijke tafels in Le Pain Quotidien-vestigingen. De tafel is zo kenmerkend voor de keten, omdat je in elke vestiging wel volstrekt onbekenden samen het brood ziet breken. Alain Coumont wilde zo het gemeenschapsgevoel in zijn zaken stimuleren.
NATUURLIJK PAIN
Brood bleef altijd de kern van zijn zaak, maar langzamerhand breidde Alain zijn assortiment uit met salades, soepen, dranken, desserts en borrelhapjes. Het brood van Le Pain Quotidien is geheel biologisch en ambachtelijk klaargemaakt. In tegenstelling tot de meeste commerciële bakkers gebruikt Le Pain Quotidien geen toevoegingmiddelen, conserveringsmiddelen of verbeteraars bij het bakken van ons brood. Om het brood te maken gebruiken ze levain, een natuurlijk rijsmiddel gemaakt van een giststarter, water en zout.
FOOD INSPIRATION OP BEZOEK BIJ ALAIN COUMONT
Coumont is nog steeds de driving force achter Le Pain, maar tegenwoordig reist hij vooral om meer inspiratie voor het concept op te doen. Hij woont in Clermont l'Hérault, Frankrijk. Food Inspiration zocht hem op.
LE PAIN QUOTIDIEN IN NEDERLAND
Wat gebeurde er met Alain’s visie toen Le Pain Quotidien de wereld veroverde? In hoeverre zien we dat ene kleine bakkerijtje nog terug in de andere vestigingen? We vroegen het Arne Altmann, samen met Hubert Nieuwendijk licentiehouder Le Pain Quotidien Nederland.
Hoe gaat het met Le Pain Quotidien in Nederland?
‘Het gaat supergoed met Le Pain Quotidien! We zijn in november 2009 begonnen met een winkel in De Pijp en hebben in drie jaar tijd nog twee winkels in Amsterdam geopend. We zijn nu bezig met een vierde locatie aan de Beethovenstraat, en het concept wordt nog altijd goed ontvangen.
We focussen nog wel op Amsterdam en willen daar nog twee winkels in het centrum openen, maar we zijn ook druk bezig in Maastricht en aan het zoeken in Rotterdam en Den Haag. Ondanks de crisis blijven de omzetten stijgen.’
Lijken de vestigingen in Nederland op die eerste in Brussel?
‘In nieuwe winkels zie je nog steeds dezelfde dingen als in de winkel waar Alain zijn brood verkocht: een counter, een bread rack en een communal table. We hebben nu ook een retailkast van gerecycled hout, waar we jams en chocopasta’s in verkopen. Alle winkels van Le Pain Quotidien zijn anders omdat alle meubels op maat gemaakt zijn, maar lijken toch op elkaar en op die eerste winkel in Brussel.’
Is de visie van Alain Coumont terug te zien in de Nederlandse vestigingen?
‘Alle winkels zien eruit zoals Alain dat ooit bedoeld heeft. Hij is ook nog nauw betrokken bij het concept. Zo kom ik net terug van een bijeenkomst in New York waar alle eigenaren van alle LPQ’s waren, en daar was hij ook. Het bemoeit zich bijvoorbeeld nog steeds met de menu-invulling, zoals de toevoeging van veganistische opties.’
Welke broodtrends hebben invloed op Le Pain Quotidien?
‘Ik zie drie sterke trends: biologisch, veganistisch en handgemaakt. Sommige mensen leveren wel de look en feel van biologisch en handgemaakt brood, maar wij doen dat echt. Ik zie Le Pain Quotidien dus meer als trendsetter. Steeds meer mensen springen op die trend in en volgen Le Pain Quotidien.