De voedselindustrie is verantwoordelijk voor ruim 25% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Zo'n 80% daarvan is afkomstig van de veehouderij. Minder dierlijke producten eten resulteert dus – naast minder dierenleed – ook in minder milieuvervuiling. Steeds meer chefs en horecaondernemers dragen hun groene steentje bij door vegetarische of veganistische gerechten op het menu te zetten. Bij sommige zaken is het aanbod zelfs volledig vega(n). Onder andere bij deze plantaardige koplopers van Utrecht. 

In aanloop naar de VN Klimaattop (COP27), die op 6 november van start gaat in Egypte, wordt in Nederland van 31 oktober tot en met 6 november 2022 De Nationale Klimaatweek georganiseerd. Een landelijke actieweek waarin burgers en organisaties worden geïnspireerd om zich in te zetten voor een duurzaam klimaat. We brengen deze week een aantal van onze beste verhalen over koplopers uit onze branche – voor wie duurzaam ondernemen vanzelfsprekend is – opnieuw onder de aandacht.

Gevestigde plantaardige orde

De gevestigde plantaardige orde bestaat uit biologisch restaurant GYS, aan de Voorstraat en de Amsterdamsestraatweg, 'groentonomie' concept Le Jardin en vegetarisch restaurant de Werfkring. De afgelopen jaren zijn daar onder meer vegan concept WAKU WAKU aan het Vredenburg, Indiaas restaurant Krishna Vilas aan de Oudenoord en vegetarisch restaurant Broei aan de Oosterkade bijgekomen.

Vega(n) concepten in Utrecht

Recentelijker openden verschillende vega(n) zaken hun deuren, waaronder:

-  ‘Kastaurant’ Stadsjochies net buiten de stad aan de Rijndijk

- VanPlanten in Lombok, waarvan de initiatiefnemer ook kringloopketen Wawollie heeft opgericht

- Duurzaam en circulair pop-uprestaurant De Zware Jongens in het Muntgebouw, van dezelfde eigenaren als next level camping De Lievelinge

- Het eerste Nederlandse filiaal van plant-based fastfoodketen Copper Branch in de Steenstraat

- Focacceria Life’s a Peach in de roemruchte Hardebollenstraat, dat zich overigens niet profileert als vegan

- Food & Beer Garden Botania – by the Streetfood Club – in duurzaam warenhuis Green UP in de voormalige bibliotheek op de Stadhuisbrug

-  Vegitalian in de Schoutenstraat dat de Italiaanse keuken in een plant-based jasje steekt

Wichert van Rijn is de mede-eigenaar van Botania en Vegitalian. Wij spraken hem en vroegen hem naar zijn ondernemerslessen. Check ze hier »

Vegitalian

Concepten met groenten in de hoofdrol

Bij circulair restaurant The Green House staan groenten in de hoofdrol. Alle gerechten zijn in de basis vegetarisch zijn. Vlees en vis kunnen als componenten aan de gerechten worden toegevoegd. De circa 500 planten in de kas op het dak zorgen voor de invulling van 25% van de behoefte aan groenten en kruiden in het restaurant. De maaltijd van De Keuken van Gastmaal, aan het begin van de Biltstraat, bestaat uit een 4- of 5-gangen groentemenu waarbij vlees of vis tegen meerprijs te bestellen is.

Ook noemenswaardig is Last Vegas, een tijdens de coronapandemie geopende snackbar om de hoek van het bruisende Janskerkhof, dat bewijst dat je geen fastfood hoeft te missen als je besluit geen vlees meer te eten. Ze verkopen er bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden van tarwe gemaakte bitterballen en kroketten van Captain Food uit Soest, vegan loaded fries en verse friet van zoete aardappel. Het Rad van Frituur – waarbij het rad voor 5 euro beslist welke (vega)snack de betreffende gast krijgt – zorgt voor hilariteit onder het uitgaanspubliek.

Dit artikel kwam tot stand met behulp van Mirjam Bedaf, hoofdredacteur van culinair platform De Buik van Utrecht.