Door de coronacrisis moeten chefs nieuwe manieren vinden om contact te houden met de consument. Er ontstaan veel samenwerkingen, tussen chefs, maar ook tussen branches: sterrenzaken die eten bezorgen, restaurants die omgetoverd werden tot supermarkt en pop-ups in hotels. SemiFest Live is een inspirerend voorbeeld van de mogelijkheden op dit gebied. Het is een streamingdienst met avondvullend programma, met een kok die een gerecht bereid, gevolgd door artiesten en spelletjes. Onder andere bekroond bartender Tess Posthumus, Joris Bijdendijk van Rijks* en kookboekenauteur Nina Warink waren al te gast in de keuken. Artiesten zoals Chef'Special, Jett Rebel en De Jeugd van Tegenwoordig hebben opgetreden. Het programma wordt uitgezonden vanuit een eigen studio in de A’DAM Toren.

Op de foto: Joris Bijdendijk* en Samuel Levie bij SemiFest Live. Foto door: Nathan Reinds

De stream komt bij uitstek tot zijn recht in deze lockdown, als een van de weinige vormen van amusement, maar ondernemer en initatiefnemer Martijn van Rheenen legt uit dat hij aan een blijvend concept bouwt: “De komende tijd zenden we elke zaterdag een stream uit, maar wellicht gaan we op termijn ook doordeweeks streams uitzenden."

Podium voor koks

“We bouwen een avond op zoals je naar een concert gaat of een avond met vrienden organiseert. Eerst kook je rustig terwijl je kletst. Vervolgens gaat de muziek aan of speel je wat spelletjes”, aldus Van Rheenen. Voor Van Rheenen klopt die invulling ook conceptueel. Hij noemt zowel koks als muzikanten kunstenaars, die op hetzelfde podium thuishoren. Van Rheenen: “Je merkt dat veel mensen inschakelen omdat ze een kok tof vinden, maar vervolgens de hele avond blijven kijken. Of dat ze graag een artiest willen zien, maar eerder inschakelen en daar heel positief over zijn.”

Interactie

Van Rheenen vindt de interactie tussen het publiek en de artiesten cruciaal voor het programma: “Wij noemen dat two way streaming. Het publiek kan berichten sturen naar de show en sommige kijkers gaan direct het gesprek aan met de kunstenaar. Het gaat er niet om dat iedereen contact heeft met de artiest. Het gaat om het gevoel dat het publiek als geheel betrokken is bij de show. Vergelijk het met een concert, daar worden ook maar een paar mensen op het podium uitgenodigd. Toch heeft het hele publiek het gevoel bij een speciale avond te zijn geweest. Daarbij is het voor koks en artiesten veel leuker en makkelijker om een optreden te geven als ze reacties krijgen uit het publiek.” De stream trekt over het algemeen een paar duizend kijkers, maar op de avond dat Maan een optreden gaf, hadden we meer dan 25.000 bezoekers. Dat bleek zo veel dat er tijdelijk niemand meer bij de stream kon komen, omdat de website overbelast was. We hebben er nu voor gezorgd dat dat wel kan, maar we hebben ook geleerd dat dat misschien te veel mensen zijn, omdat de interactie met zo veel mensen toch van mindere kwaliteit wordt”, aldus van Rheenen.

Gericht op de toekomst

Van Rheenen richt zich op hetzelfde publiek als televisiezenders. De streams zijn digitaal gratis bij te wonen, waardoor hij precieze data kan verzamelen over de kijkers: wat ze leuk vinden, waar ze op reageren en wanneer ze de stream uitzetten. Aan de hand daarvan kan hij gericht advertentieruimte verkopen. Van Rheenen: “Ik wil niet de concurrentie aangaan met restaurants, festivals of clubs. Iedereen staat natuurlijk te springen om weer naar het terras te gaan. Toch gaan consumenten ook na corona niet elke dag uit en ze hebben in de lockdown geleerd dat ze altijd een leuke avond kunnen hebben thuis, mits het programma interactief is. Met name de jonge generaties zijn niet meer geïnteresseerd in passief vermaak. Ze willen zich betrokken voelen.” Er blijft dus ook na de coronacrisis ruimte voor de gastronomie en nachthoreca in de Nederlandse huiskamers.