Wakker Dier organiseert vandaag – op dierendag – voor de 10e keer Eet Geen Dierendag, een initiatief om mensen te motiveren een dag geen vlees te eten. Minder vlees eten is namelijk niet alleen goed voor dieren, maar ook voor het milieu.
Op de foto: Hanos x Knakwortel
Onder de #eetgeendierendag roept de organisatie consumenten op om elkaar te inspireren met vegetarische gerechten. Naar verwachting doen dit jaar zo’n drie miljoen mensen mee. Food Inspiration zette ter gelegenheid vier producenten op een rij die zich, binnen foodservice, richten op het vervangen van vlees.
Vegetarische borrelhapjes
De Nederlands-Griekse chef Jonathan Karpathios is de bedenker van de veganistische bitterbal: de Bieterbal, verkrijgbaar in alle groothandels. Karpathios is een voorvechter van meer groente op het menu en producten met lokale, eerlijke ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen.
Of je wortel lust?
Op zoek naar een bijzonder lunchgerecht? Serveer een broodje Knakwortel. Valerie Bos is vegetariër maar hield haar hele leven niet van groente. Dat maakte de opties voor een lekkere maaltijd nogal gering. Want wat te eten als vlees nog groente een optie zijn? Dan moet je er voor zorgen dat je groente zo bereidt, dat je ze wél elke dag wil eten. Vanuit die gedachte begon Bos samen met haar compagnon Koen Kaljee het bedrijf Knakwortel; gemarineerde wortels ter variatie op vlees. Inmiddels zijn de knakwortels verkrijgbaar bij de Hanos, Bidfood en Sligro.
Vegan sashimi
Het merk ZeaStar is een samenwerking tussen de Vegan Junk Food Bar en Vegan XL, en heeft de missie om plantaardige visproducten op de markt te brengen met dezelfde smaak en textuur als echte vis. Inmiddels heeft het bedrijf twee producten als plantaardig alternatief voor sashimi: de No Tuna en Zalmon, beide gemaakt van tapiocazetmeel en glucose uit zeewier. De vegan sashimi is verkrijgbaar bij de Jumbo en de Deen.
Oesterzwam alternatief
Paddenstoelen zijn een smaakvolle aanvulling in veel gerechten. Bovendien dragen ze bij aan een goede gezondheid, want veel zwammen bevatten grote hoeveelheden vitamines, eiwitten, antioxidanten en natuurlijke antibiotica. Bij Upzwam willen ze met de productie van hun paddenstoelen bijdragen aan de lokale voedselproductie door reststromen om te zetten in hoogwaardige oesterzwammen. De producten van Upzwam zijn te bestellen via Lokaal Voedsel Flevoland en het bedrijf is vaak met een kraam te vinden op de Biologische markt in Almere.