Elles van der Vleuten is als eigenaar van Rocket Science Horeca dagelijks bezig met het inzetten van wetenschap om horeca effectiever te maken. Voor Food Inspiration schrijft ze over hoe je inzichten uit de psychologie en de neuromarketing kunt toepassen in de horeca voor meer omzet.​​​​​​​ In dit artikel gaat ze in op de reserveringsknop op horecawebsites.

De reserveringsknop. Op de ene website wordt je ermee doodgegooid, op de andere website zit ‘ie flink verstopt. En dat terwijl het voor veel restaurants en hotels één van de belangrijkste manieren is om gasten naar hun zaak te bewegen. Maar wist je dat je met één simpele aanpassing aan deze knop ervoor kunt zorgen dat zo’n 16% tot 24% meer bezoekers erop klikken? Het heeft alles te maken met de vorm van de reserveringsknop.

Ronde vormen associëren we met zoet, hoekig met bitter

Een aantal jaar geleden had zoetwarenfabrikant Cadbury een leuk idee. Ze veranderden de vorm van hun chocoladerepen, van hoekig naar rond. Leuk, een keer wat anders. En slim ook, want waar de chocoladerepen voorheen 49 gram wogen, was dat nu nog maar 45 gram. Toch mooi 4 gram bespaard. Maar toen gebeurde er iets verrassends. Na een paar dagen stond de klachtenlijn roodgloeiend en stroomden ook online de klachten van klanten binnen. Hun favoriete tussendoortje smaakte volgens de fans namelijk ineens veel zoeter en romiger. De Cadbury-smaak was weg, zo was de klacht. En dat terwijl de fabrikant niets aan de smaak had aangepast. Hoe dit kan? De vorm van een product blijkt een flinke invloed te hebben op onze ervaring. Zo blijken we ronde vormen te associëren met zoet, en hoekige vormen met bitter. Hoewel Cadbury niets had aangepast aan de smaak, was door de vorm de smaak daadwerkelijk anders in het brein van de consument.

Sensory marketing

Het Cadbury-voorbeeld is een typisch voorbeeld van sensory marketing. Onze zintuigen spelen een cruciale rol in onze ervaringen. Dat is niet zo gek; onze zintuigen staan immers in verbinding met het limbische deel van onze hersenen; het deel dat verantwoordelijk is voor emoties, herinneringen en plezier.

Daarbij komt dat onze zintuigen eigenlijk nooit in isolatie werken, maar elkaar continu flink beïnvloeden. Wat dit met de reserveringsknop op jouw website te maken heeft? Dat werkt als volgt:

Niet alleen de vorm van een chocoladereep blijkt invloed te hebben op onze ervaring en ons gedrag. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ook de vorm van een knop op een website invloed heeft op onze ervaring en ons gedrag. Uit dat onderzoek blijkt dat knoppen met ronde hoeken de klikratio en daarmee het aantal reserveringen verhogen.

De onderzoeksuitkomst: ronde knoppen werken beter

In twaalf experimenten werd onderzocht wat het effect was van de vorm van knoppen op de klikratio. Het onderzoek wees uit dat knoppen met ronde hoeken er onder ander voor zorgen dat dat:

  • Een restaurant 23,8% meer kliks krijgt in een advertentie

  • Een hotelketen 16,2% meer kliks krijgt op de reserveringsknop

  • Mensen 16,8% meer geneigd zijn om te klikken en online eten te bestellen

Waarom treedt dit effect op?

De nieuwsgierige lezer zal zich afvragen waarom de vorm van een knop op een website zo’n groot effect heeft op ons klikgedrag. Daar is een onderbouwing voor vanuit neurohoreca-perspectief. Over het algemeen associëren we ronde vormen namelijk met warmte en vriendelijkheid. Iets wat zeker in de horeca een belangrijke driver is in de keuze om een reservering te maken. Andersom associëren we hoekige vormen juist vaker met gevaar en hardheid. Hierdoor vinden we ronde vormen visueel aantrekkelijker, wat ervoor zorgt dat ze meer aandacht krijgen en dus meer kliks.

---

Meer lezen over neuromarketing? Check dan ook dit artikel van Elles met tips voor een winstgevendere menukaart »