Sarah van Buren zet zich in voor een rechtvaardiger voedselsysteem voor producent en consument. Met haar bedrijf de Groene Campaigner werkt ze aan de duurzaamheidstransitie binnen het landbouw- en voedselsysteem in Nederland. Toch ziet Van Buren zichzelf niet als een voedselveranderaar. Gelukkig zag de jury van de Food100 van 2023 dat wel, die haar in de lijst van 100 voedselveranderaars opnam, en haar daarnaast zelfs benoemde tot een van de zes Foodhelden.
Bekijk hier wie de andere Foodhelden van de Food100 van 2023 zijn »
Van Buren werkt voor en met organisaties als Greenpeace, Slow Food Youth Network en Natuurmonumenten. Ze wil de duurzame voedseltransitie aanzwengelen, en doet dat op een actiegerichte manier. Van Buren: “Mijn grootste frustratiepunt is altijd dat als ik ergens een vergadering heb gehad en we heel lang met elkaar hebben gesproken, en er vervolgens helemaal niks gebeurt. Ik wil dingen in gang zetten, mensen in beweging brengen.”
Een voorbeeld van de doe-mentaliteit van Van Buren is het omzetten van ideeën in acties. Zo vormde zij het idee van ‘meer aandacht voor de vernietiging van wilde ganzen’ om tot de Dag van de Wilde Gans, die plaatsvindt op 6 juni. Ze organiseert op die dag in samenwerking met Slow Food Youth Network, Provincie Noord-Holland en De Faunabeheereenheid Noord-Holland een evenement waarbij aandacht wordt gegenereerd voor de wilde gans. Er zijn workshops, tafelgesprekken, exposities en proeverijen. Het evenement vindt plaats in de Kookfabriek in Amsterdam. Iedereen die de voedseltransitie een warm hart toedraagt is welkom.
Een beetje ongemakkelijke onderscheiding
De vermelding in de Food100-lijst van 2023 vond Van Buren een grote eer. Dat ze tijdens de uitreiking ook nog eens tot Foodheld werd benoemd, vond ze echter “een beetje ongemakkelijk”. “Ik ben 27, ik begeleid veel toffe projecten, maar de dingen die ik doe, doe ik nooit alleen. Bovendien draait mijn werk nooit om mij, ik wil juist anderen in hun kracht zetten”, aldus de jonge voedselveranderaar.
Juist die mentaliteit was volgens de Food100-jury de reden dat Van Buren tot Foodheld werd benoemd. "Food100 wil mensen die zich inzetten voor een duurzamer voedselsysteem een duwtje in de rug geven”, aldus Sheila Struyck namens de Food100-juryleden. “De lijst symboliseert niet alleen het harde werk, de overtuiging en de bezieling van de honderd personen die erop staan, maar dat van al die duizenden mensen die vechten voor een duurzamer voedselsysteem. De zes Foodhelden van 2023 onderscheiden zich door bijzondere moed, doorzettingsvermogen en koppigheid. Maar ook met hun overtuiging dat ‘er geen andere keus is’ en hun vermogen om dat met daden en woorden te communiceren."
Stiekem toch wel trots
Sarah van Buren: “Natuurlijk is de Food100-waardering een hele mooie erkenning voor al mijn harde werk. Het geeft me het gevoel dat ik ook volgens anderen met de goede dingen bezig ben. Ik heb lang gezocht naar mijn plek in de transitie. Ik ben geen ondernemer, geen chef of agrariër. Ik ben van alles een beetje, een soort van manusje-van-alles. Maar blijkbaar wordt dat gezien als iets positiefs. Misschien is mijn plek juist in het midden, omdat ik daar mensen kan verbinden. De Food100-erkenning heeft mij laten zien dat dit een plek is die mij past, en ook een plek waar ik trots op mag zijn. Ja, inmiddels ben ik stiekem wel heel erg trots op de benoeming van Foodheld.”
Wat is de Food100?
De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van klimaat- en voedseluitdagingen. Deze Foodhelden zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken. Food100 is een initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en wordt mede mogelijk gemaakt door ABAB, BO Akkerbouw, Food Impactors Summit en Rabobank.
Het netwerk van de Food100 heeft Van Buren veel gebracht. “Het schept een band om samen met anderen in deze lijst te staan. Mensen die ik niet ken die ook in de lijst staan, kan ik nu gemakkelijk bellen met de vraag of ze een keer koffie willen drinken. Daarnaast heeft het mijn netwerk enorm verbreed. Ik kom zelf meer uit de activistische hoek, maar via dit netwerk kom ik ook in contact met mensen uit de wetenschap, het onderwijs en de foodservicebranche en van hen kan ik weer leren.”
Foodhelden 2024
“Ja, ik kan het iedereen aanraden om in de Food100 te staan”, lacht de Foodheld van vorig jaar. “Maar daar heb je zelf natuurlijk weinig invloed op, behalve dan zinvol werk doen dat de voedselketen in beweging zet. De jury beslist uiteindelijk wie er in de lijst staan, maar je kunt wel mensen – of jezelf – aandragen. Ik heb zelf voor dit jaar al een hele hoop mensen aangedragen die zich op een bepaalde manier inzetten ten behoeve van de verduurzaming van ons voedselsysteem.”
Jezelf of andere voedselveranderaars aandragen voor de lijst van 2024 kan via deze link »
Wens van Van Buren
“Ik zou best nog vaker de Food100-ers willen ontmoeten. Ik woon in Rotterdam en daar hebben we onlangs de Lunchclub 010 opgericht, waarbij chefs, makers en boeren elkaar een keer per maand ontmoeten tijdens een lunch op een van hun locaties. Het zou heel tof zijn als we dat ook met de Food100-ers kunnen organiseren!”