Het is deze week Bewuste Visweek. Aanjagers van deze week zijn viskeurmerken ASC en MSC. Zij vinden dat de vissector transparanter en duurzamer moet worden. Dat vindt Paul Einerhand ook. Samen met visser Hendrik Kramer en mariene bioloog Michelle Boonstra startte hij duurzaam vislabel ‘Wild ’n Zilt’. Vanuit het initiatief werken zij enkel samen met duurzame vissers. Populaire visrestaurants als Salty Seafood in Zwolle en Barracuda in Amsterdam hebben de Wild 'n Zilt vis inmiddels op het menu staan.
Van 23 tot en met 29 september willen viskeurmerken Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Marine Stewardship Council (MSC) consumenten informeren over wat een vissoort duurzaam maakt en hoe je bewuste keuzes kunt maken. Uit onderzoek van Future of Food Institute, uitgevoerd in opdracht van ASC en MSC, blijkt namelijk dat consumenten vaak te weinig weten over de duurzaamheid van vis en vissoorten. Slechts 31% van de Nederlanders denkt in staat te zijn om de duurzaamheid van vis te bepalen, in vergelijking met 41% bij vlees.
Paul Einerhand wil daar met zijn initiatief Wild ‘n Zilt verandering in brengen. De coöperatie moet een schakel zijn tussen duurzame vissers en restaurants die waarde hechten aan een toekomstbestendige visserij en moet bovendien transparantie bieden over de herkomst van de vissen.
Paul Einerhand stond in 2023 en in 2024 in de Food100. Daarmee is hij uitgeroepen tot een van de 100 belangrijkste voedselveranderaars van Nederland. Bekijk hier wie de 99 andere voedselveranderaars zijn »
Wild 'n Zilt criteria
Wild ‘n Zilt werkt enkel samen met Noordzee-vissers die willen verduurzamen. De vissers die bij Wild ’n Zilt aangesloten zijn, zetten zich extra in op het gebied van:
-
Het terugdringen van de CO2-uitstoot van hun boten.
-
Het terugdringen van bijvangst.
-
Het bevorderen van vissenwelzijn.
-
Alle vissers die zich willen aansluiten bij Wild ‘n Zilt zijn verplicht om hun vloot te digitaliseren.
Alle schepen moeten hardware aan boord hebben die duurzaamheidsdata inzichtelijk maakt. Wild ‘n Zilt geeft aan de hand van die data iedere vissersboot een duurzaamheidsscore. Die score komt op de website te staan. Afnemers kunnen aan de hand van deze score bepalen van welke visser ze hun verse vis willen ontvangen. Alle vis is traceerbaar, maar de vangst is altijd anders. “Het is eten wat de visser vangt”, aldus Einerhand.
De duurzame vis levert Einerhand direct vanaf de boot aan cateraars en horecazaken. Onder andere visrestaurants Salty Seafood in Zwolle en Barracuda in Amsterdam hebben zijn vis inmiddels op het menu staan. Ook staat hij zelf op de Zuidermarkt in Amsterdam om zijn vis aan de man te brengen.
Je kunt Einerhand ontmoeten en zijn producten proeven tijdens de Food Inspiration Days. Daar organiseren we B2B-speeddates op de Speed, Meet & Serendipity stage. Einerhand is een van de date-kandidaten. Nog geen ticket voor de Days? Reserveer die dan snel »
Duurzame visser
Hendrik Kramer is een van de vissers die bij Wild ‘n Zilt is aangesloten. Het is zijn missie om Amsterdam van duurzame vis te voorzien. Kramer: “Duurzaam gevangen Noordzeevis zou een plek moeten hebben in de Nederlandse eetcultuur. Ik heb in 2015 als 6e generatie uit een familie van vissers, de missie opgepakt om het familiebedrijf door een duurzaamheidstransitie te loodsen. Dat begon op zee met het bouwen van een elektrisch voortgedreven viskotter met 80% minder CO2-uitstoot. Om een volgende stap in duurzaamheid te zetten en nog eens 40% CO2-reductie te realiseren, wil ik mijn eigen stad Amsterdam via Wild ‘n Zilt voorzien van super verse vis in een korte keten.”
Amerikaanse evenknie
Onlangs was Food Inspiration in Amerika. Daar bezochten we Restaurant Fish, een visrestaurant gelegen aan de voet van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Ondernemer Kenny Belov heeft hier een vergelijkbare missie als Paul Einerhand in Nederland: de vissector transparanter en duurzamer maken. Belov weet van alle vis die hij in zijn restaurant verkoopt door wie en waar die gevangen is. Lees hier meer over Fish »