Op de foto: Toine Timmermans (directeur Stichting Samen tegen Voedselverspilling), Hans de Kruijf (executive chef Henri), Christian Weij (oprichter Verrot Lekker), Maaike de Reuver (hoofdredacteur Food Inspiration) en Joris Leferink (oprichter The Good Shit Company).
Waarom voedsel weggooien als je er ook fantastische nieuwe producten mee kunt maken? Van groenteresten kun je bijvoorbeeld soep maken, en van oud brood wodka. Tijdens de Food Inspiration Days lieten 3 innovatieve foodpioniers producten proeven die zij maken van reststromen. Op die manier leveren zij een bijdrage aan de no waste-transitie, een van de belangrijkste transities voor de komende jaren.
-
Voedselproducent Henri maakt groentesoepen van plantaardige reststromen. De soepen, genaamd super soep, bestaan voor minimaal 30% uit groentenresten, waaronder broccolistelen, bleekselderijkontjes en knolselderijschillen die overgebleven zijn bij de telers en anders verspild zouden worden. Hans de Kruijf, executive chef bij Henri: “De stronkjes van broccoli zijn super voedzaam, ze zijn rijk aan vezels en vitaminen. Toch worden de stronkjes vaak weggegooid. Bij Henri verwerken we ze in de soep. Daardoor zijn onze soepen niet alleen super lekker maar ook super voedzaam. Super soep dus.”
-
Fermentatie-expert Christian Weij ontwikkelt vanuit zijn bedrijf Verrot Lekker nieuwe producten van afdankertjes uit de branche. Zo nam hij na de Food Inspiration Days Outdoor 2023 brood mee dat niet was opgegeten. Op basis van fermentatie maakte hij er miso van die hij nu verkoopt aan horecazaken voor €30,- per kilo.
-
De start-up The Good Shit Company maakt wodka van oud brood. Onder het motto ‘waste isn’t waste until we waste it’ willen de eigenaren van ‘bad shit’ (voedselverspilling) ‘good shit’ (nieuwe, smaakvolle producten) maken en op de markt brengen. Wodka is hun eerste product.
Voedselverspilling, de cijfers
-
Een derde van al het eten dat wereldwijd geproduceerd wordt, wordt weggegooid.
-
Een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt voort uit het voedselsysteem. Als er geen voedselverspilling zou zijn, zou dat dus 10% CO2-uitstoot schelen.
-
2 miljard kilo voedsel verspillen we jaarlijks in Nederland.
-
Per persoon gooien we als consument thuis zo’n 33 kilo eten weg per jaar.
-
Bij banqueting voor vergaderingen en evenementen wordt 21% van het eten niet gegeten.
-
Bij koffiebijeenkomsten en bedrijfsborrels is dat 40%.
Bron: Stichting Samen tegen Voedselverspilling
No waste tijdens de Food Inspiration Days
Tijdens de Food Inspiration Days op 14 en 15 oktober presenteerden wij de 6 belangrijkste transities in food voor de komende jaren. De no waste-transitie is daar een van, de transitie naar minder of zelfs helemaal geen voedselverspilling meer. Een ontwikkeling die ervoor gaat zorgen dat we van een lineair voedselsysteem toe bewegen naar een circulair voedselsysteem.
Om het belang van deze transitie te onderstrepen, was er tijdens de Food Inspiration Days een speciaal podium dat helemaal in het teken stond van deze no waste-transitie. Het programma organiseerde Food Inspiration samen met de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. Op dit podium presenteerden de bovenstaande 3 foodpioniers producten die zij maken van reststromen uit de voedselketen. Door deze producten te upcyclen, krijgen ze een tweede leven. Het is een circulaire manier van werken, in plaats van een lineaire manier waarbij leftovers worden weggegooid.
6 belangrijke transities in het Trend- & Transitierapport 2025
Meer informatie over de no waste transitie en over de andere 5 transitiethema's vind je in het Trend- & Transitierapport 2025. Een preview van dat rapport kun je hier aanvragen »