Elk hospitalitybedrijf heeft zijn eigen lessen getrokken uit eerdere lockdowns. Dat is de reden voor de uiteenlopende keuzes die nu worden gemaakt: van deur op slot tot duwen op delivery. Een rondgang langs een aantal bedrijven.

VILLA RUIMZICHT - DOETINCHEM

Op vrijdagavond 26 november om 19:12 uur – de persconferentie van Rutte en De Jonge was net begonnen – kwam er een mail binnen van Villa Ruimzicht uit Doetinchem. Hotelier Kees Hensen liet er geen gras over groeien: hij had zijn antwoord op de lockdown al klaar. 'Een lockdown niet leuk? Wèl als je je opsluit in onze Villa’, zo opent de e-mailcampagne. ‘Trek je terug van alle hectiek en sluit je op in één van onze sfeervolle hotelkamers. Laat je van A tot Z in de watten leggen want daar houden wij van. Kies voor een all inclusive lunch of een heus cocoon arrangement.’

Hensen bereidt zich voor: "Of je hebt een plan of je bent onderdeel van een plan van een ander. Dus bij elke persconferentie hebben we twee nieuwsbrieven klaar staan om tijdens de persconferentie gasten al weer op mooie ideeën te brengen binnen de bestaande maatregelen." De reacties zijn goed. "Reden om de kamers zo aan te bieden is dat we ruime kamers hebben waar het absoluut geen straf is om een tijdje in ‘opgesloten’ te zitten. Cocoonen, dat is toch altijd fijn. In het Achterhoekse kunnen we rust, ruimte en relaxen aanbieden."

SUITE HOTEL PINCOFFS - ROTTERDAM

In room dining is ‘terug van weggeweest’. De pop-up van suite Hotel Pincoffs in Rotterdam is duidelijk. Een volledig verzorgd verblijf wordt aangeboden: een 4-gangen diner inclusief water, wijn, sappen met overnachting en ontbijt. De bediening wordt gedaan in de suite voor een prijs vanaf 335 euro per twee personen. Dit is de sfeer die je kunt verwachten: "Wij scheppen een intieme sfeer in de kamer. Gedekte rafel, comfortabele stoelen, kaarsje. De gast streamt zijn eigen muziek of onze playlist met een eigen Spotify-account door onze speakers. Feestjurk of spijkerbroek? Hakken aan of schoenen uit? Alles kan. Alle tijd voor elkaar in je eigen privé-restaurantje."

DE LIBRIJE*** - ZWOLLE

Ook Jonnie en Thérèse Boer van restaurant De Librije in Zwolle stonden in de startblokken met hun dinerboxen. Onder begeleiding van Jonnie en zijn chefs kun je thuis een driegangendiner bereiden met daarbij twee door Thérèse geselecteerde wijnen. "Wij gaan niet bij de pakken neerzitten", laat het culinaire koppel weten dat begin deze week door restaurantgids Lekker als beste restaurant van Nederland werd bekroond. Ook in room dining is in Zwolle weer mogelijk: een zesgangenmenu dat uitgeserveerd wordt op de kamers boven het restaurant.

DE NIEUWE POLDERKEUKEN - STOLWIJK

Chef eigenaar Frank Streefland van Restaurant de Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk was goed voorbereid op de lockdown en zet stevig in op delivery. Op zaterdag 27 november om 12.08 uur post hij een video op Facebook waarin hij alle mogelijkheden voor gasten op een rijtje zet: diner aan huis (van 3 tot en met 7 gangen, van simpel tot luxe, voor elke portemonnee wat wils), kerstpakketten (van simpel tot luxe), lunch- en borrelboxen, wijnpakketten, cadeaubonnen (van 25, 50, 100 euro), of een speciaal pasje voor relaties in cadeauverpakking die verzilverd kunnen worden als de lockdown voorbij is. Ook blijft het mogelijk in het restaurant te lunchen. ‘De vraag is: wilt u ons helpen’, roept de chef-eigenaar op.

STADS BAR & FOOD - EINDHOVEN

Anderen kiezen ervoor juist de deuren te sluiten. Eigenaar Harold van Nielen van Stads Bar & Food in Eindhoven gooit de deur op slot. Ook zijn vestiging Miss Paddle gaat dicht. 'Door de nieuwe maatregelen hebben we helaas de verstandigste keuze moeten maken. Blijf gezond, pas goed op de mensen om je heen en hopelijk tot snel', zegt Van Nielen op Facebook. Ook andere bedrijven kiezen voor sluiting waarbij financiële belangen worden afgewogen tegenover het grote belang het team van medewerkers intact te houden. Zo zet Henkjan Kuiper, eigenaar van drie drukbezochte concepten Gringo’s, café Pinchos en Macamba in op delivery. Ondanks een omzetverlies van 80% sluit hij niet zijn deuren. De belangrijkste reden is om zijn team aan het werk te houden. In De Gelderlander zegt hij: "We willen ze allemaal behouden, want er is al een enorm tekort aan personeel en straks hebben we al die mensen ook weer nodig."