De Duitse worstformule Extrawurst opent binnenkort zijn deuren in Arnhem. Het is niet de eerste en niet de enige Duitse foodformule die in Nederland neerstrijkt. Bijna 100 vestigingen hebben Duitse horeca- en foodserviceformules momenteel in ons land. Dat zijn er meer dan ooit tevoren.

De twee grootsten zijn backWERK en burgerme. Lunchroom annex bakkerij backWERK is sinds 2009 present. De formule is inmiddels in handen van de Duits-Zwitserse Valora Group en heeft in ons land nu 52 vestigingen. Hamburgerformule burgerme is ruim tien jaar in ons land actief. De nadruk van de 18 vestigingen ligt op bezorging.

Daarnaast heeft Coffee Fellows in Nederland 10, overwegend kleine koffiecorners. Onder de paraplu van Van der Valk International (VDVI) is verder het oorspronkelijk Duitse concept Vapiano van de partij met 9 restaurants, terwijl cucina L’Osteria vestigingen heeft in Amsterdam en Den Haag. Kamps is met bakery’s gevestigd in Designer Outlet Roermond, waar Käfer German Kitchen (worst en andere specialiteiten uit Beieren) na een eerder echec in Den Haag ook een restaurant heeft.

Top 5 Duitse foodserviceketens in Nederland

1. backWERK - 52 vestigingen

2. burgerme - 18 vestigingen

3. Coffee Fellows - 10 vestigingen 

4. Vapiano - 9 vestigingen

5. cucina L'Osteria - 2 vestigingen

Duits-Nederlands-Japans concept Takumi 

Verder is er nog het Duits-Nederlands-Japanse succesverhaal Takumi. In 2007 opende het eerste restaurant van deze formule met ramen als kernproduct in Düsseldorf. Onze oosterburen hebben nu 23 Takumi’s, in ons land zijn er 15. Ook is Takumi in nog enkele andere landen present. Hoewel de formule startte in Duitsland, kun je Takumi echter niet echt Duits noemen. Het is het geesteskind van twee Japanse restaurateurs die elkaar in Amsterdam ontmoetten.

Nog een twijfelgeval: cafetariaconcept Eetwinkel. Deze formule komt uit de koker van de Duitse horecagroothandel Chefs Culinar in Nijmegen.

Duitse formules in Nederland

De laatste keer dat Duitse formulerestaurants in ons land zo prominent aanwezig waren, was in de zeventiger jaren. De kip- en schnitzelrestaurants van Wienerwald en visformule Nordsee Quick tikten destijds samen de 25 vestigingen aan. Beide redden ze het uiteindelijk niet. Ook Duitse formules als Bobby & Fritz (friet en worst), Royal Donuts, Käfer (bij zijn eerste poging) en Roll N Cone (ijs) kwamen niet echt van de grond in Nederland.

Zal de huidige invasie van Duitse concepten in ons land aanhouden? De potentie is er zeker. Want er zijn ongeveer 70 Duitse eigentijdse eetformules die in eigen land al een behoorlijke schaal hebben. Dit betekent ook dat ze potentieel de kracht hebben om buitenlandse avonturen te starten. Sloot de uitstraling van veel Duitse eetformules aan het begin van dit millennium nog niet echt aan bij de tijdgeest, de afgelopen twintig jaar haalden ze in dat opzicht juist Nederlandse concepten in.

Kansrijk in ons land kunnen onder meer zijn: Hans im Glück (burgerrestaurants), het vegaconcept Immergrün en Frittenwerk (pommes frites). Ook is Nordsee nog altijd een keten van belang met ruim 300 vestigingen in Duitsland en tientallen restaurants in omringende landen. Hoewel fast fish in ons land al een paar keer lastig is gebleken, ligt in dit segment mogelijk wel een multiculturele niche braak. 

Nederlandse formules in Duitsland

De sprong van Nederlandse concepten naar Duitsland lijkt nog lastiger. Burgerbar, Snackpoint, Spaghetteria, La Place, Vegan Junk Food Bar, The Avocado Show en Bagels & Beans ervoeren alle hoe moeilijk het is bij onze oosterburen succesvol te ondernemen. Wel heeft frietconcept Bram Ladage 3 zaken en is Van der Valk op 11 locaties present.

Hèt Nederlandse succesverhaal is echter New York Pizza. Na twee eerdere moeizame pogingen groeit NYP als kool, deels onder de vlag van de Noorse Orkla-company én mede dankzij overnames van bestaande Duitse pizzaformules.

Lees ook: Dit zijn de 6 belangrijkste thema's in de Europese foodservicesector »