Kaas, kip, krokant en klassiekers. Deze en andere trends bepalen de snackwereld. 'Fritoricus' en fastservice journalist Ubel Zuiderveld beschrijft voor Food Inspiration de 8 snacktrends van het moment.
1. Klassiekers met een twist
Veel snackbars sluiten hun deuren. Het betekent vaak ook dat lokaal bekende ambachtssnacks van het toneel verdwijnen. Tegelijkertijd lijkt juist de belangstelling voor (bijna) verdwenen snacks als het nierbroodje, de kroepia en bamiballen op te bloeien. Het zijn klassieke snacks met een twist. Ook menig chef-kok is hier niet vies van. Zo beleeft Ron Blaauws Kaassouffleest (diner met kaassoufflé-gangen) dit jaar de derde editie, en in Rotterdam werden culinaire frikandellen geserveerd tijdens het Frikandellenfeest.
Lees ook: Ken je de grillbikkel, de keierbal en de bamibal al?
2. Kaas en kip
De Kaas Kipkorn die Mora begin dit jaar op de markt bracht, staat symbool voor een brede snacktrend waarbij zowel kaas als kip populair zijn.
Voorbeelden van de kaastrend: kaassauzen op hamburgers en loaded fries, de kaasburger van Old Amsterdam, grillworsten met gesmolten kaas, de kaasfrikandel en de CheeseDog van Vergeer.
Voorbeelden van de kiptrend: hier trekt de Koreaans gemarineerde fried chicken de aandacht, als onderdeel van de K-food trend. Ook de crunchy chicken is een trend die ons land snel overvleugelde, mede met dank aan online concepten. Chicken wings zijn in trek, net als chicken strips en kipbrokken met een dikke krokante korst. In de retail groeien formules als Kippie, Kipperij en mr. Fillet als kool. KFC introduceerde onlangs de Kipsalon, hun eigen variatie op de kapsalon.
3. Recepties en restaurants
De verkoop van frituursnacks blijft allang niet meer beperkt tot snackbars en fastfoodrestaurants. Op het terras zijn naast de bitterballen, ook mini-frikandellen, mini-soufflés, bamihapjes en gefrituurde garnalen de laatste jaren een vaste waarde geworden. Daarnaast nemen restaurants, gastrobars en restobars toenemend snackmenu's op in hun assortiment, zoals loaded fries met frituursnacks.
Ook de supermarkt blaast zijn partijtje mee in de snackwereld. Het warme frikandelbroodje groeide uit tot een favoriet van veel Nederlanders, en de Turkse snack börek is in opkomst tussen de aloude saucijzenbroodjes en kaasbroodjes in de warmhoudvitrines.
In de catering rukken plantaardige receptiesnacks op, veelal bereid in luchtovens. Vooral steeds meer overheidsinstanties serveren primair vegetarische snacks tijdens bijeenkomsten.
4. More is more
De overdaadtrend ‘more is more’ zien we niet alleen terug in horeca-interieurs van nieuwe bedrijfsconcepten, maar strekt zich zeker ook uit tot bord en snackbakje. We lijken de schaamte voor guilty pleasures voorbij. De loaded-trend zet onverminderd door bij friet, hamburgers, snackworsten, belegde broodjes en zelfs Brabantse worstenbroodjes.
Driftig worden snackgerechten afgetopt met kleurrijke sauslijnen uit de knijpfles. Het aanbod aan sauzen is de laatste jaren, mede onder invloed van de groeiende barbecuetrend, enorm verbreed. Van vettige kaassauzen tot vegetarische mayonaises.
5. TikTok-snacks
De invloed van Instagram (dertigers, veertigers) en TikTok (tieners, twintigers) op de snackwereld is niet te onderschatten. Of het nu gaat om Fabel Friet in Amsterdam, een kaasfrikandel uit Wageningen, de crompouce of de koekjes van Van Stapele in de hoofdstad: video’s van influencers op sociale media veroorzaakten een stormloop.
Op Instagram is @hoevetterdebetter van Manon van Happen op snackgebied een bekende naam. Recent belegde deze Eindhovense influencer rösti-aardappelrondjes met minisnacks en sauzen, een voorbeeld van een kleurrijke borrelplank mash-up met traditionele producten. Op TikTok is er de fritoricus die in zijn filmpjes uitleg geeft over de herkomst van bepaalde snacks.
Ook formules als Kwalitaria en Gochu Gang lanceerden al actiesnacks samen met influencers.
6. Zoete snacks
Zoete traktaties groeien uit tot een snacksegment op zich. Gefrituurd zijn ze niet, hoewel de herintroductie van de deep fried donut van Dunkin’ zeven jaar geleden achteraf bekeken wel een soort aftrap was van de zoettrend.
Aan snackbars lijkt de zoete snack een beetje voorbij te gaan, maar fastfoodrestaurants en nieuwe bakery-concepten omarmen hem wel. Een kleine bloemlezing van zoete snacks: geglazuurde mini-brownies, wafels op een stokje, popdots, nougat, mini-pancakes met topping, koekjes in allerlei soorten en maten, baklava-achtige snacks, de hype snack Dubai-chocolade met pistache, kleine brioches met zoete vulling, churros, het aloude Turks fruit en lava-cookies. Het Amsterdamse Paindemie van Guillaume de Beer serveert in tosti- en broodjeszaak french toast met suiker en karamelsaus.
7. Snacks in de niche
In de niche opereren steeds meer kleine snackmakers die zich toeleggen op een specialisme. Voorbeelden zijn KrokettenKunst in Emmen met een keur aan bijzondere kroketten, GRO in Amsterdam, dat zich toelegt op de productie van snacks gemaakt van oesterzwammen, De Haagsche Croquetterij, Lodewyck Croquetten in Nieuw-Vennep en Sjieke Snacks in Berlicum.
Ook een niche wordt gevormd door snacks uit Aziatische keukens. In enkele Randstedelijke snackbars, maar ook bij de bubbletea-formule Chatime, zijn verkoopautomaten te vinden met mochi – kleurrijke cakes – en de driehoekige rijstsnacks onigiri. Het bedrijf Dutch Dumplin probeert in ons land de dumpling als snack te laten doorbreken.
8. Snack start-ups
Bij zoveel overdaad aan loaded snacks en zoete traktaties, zijn er ook snackmakers die zich onderscheiden met slogans als ‘minder vet’ en ‘minder kilocalorieën’. Er zijn verschillende kleine bedrijven die op dit aspect de nadruk leggen, zoals SNACK WITH BENEFITS, die plantaardige snacks maakt van reststromen, en SNX, een bedrijf dat hybride snacks produceert.