Het nummer Gangnam Style van de Koreaanse rapper Park Jae-Sang is met 4,6 miljard views een absolute topper op YouTube. Ook Koreaanse electro hiphoppop, beter bekend als K-pop, veroverde de wereld. Naast K-pop doet nu K-taste van zich spreken. We signaleren een toenemende aandacht voor Koreaanse smaakmakers. Check Gangnam Chicken en 6 andere voorbeelden van Koreaanse invloeden in de Nederlandse horeca.
1. Koreaanse barbecue
Jumbo, Libelle, Amazing Oriental en Xenos. Alle publiceerden ze recent recepten of bijzonderheden over de Koreaanse barbecuemethode. Het is, schrijven ze in koor, een trend. Ook vanuit Food Inspiration schreven wij onlangs over restaurantformule Seoul Sista, waar de Koreaanse selfservice-barbecue centraal staat. In het geval van Seoul Sista verloopt dit via een all-you-can-eatconcept voor een vaste prijs. Naast Seoul Sista zijn er meer, relatief nieuwe adressen, voor de Koreaanse barbecue centraal staat, waaronder Miss Kim in Arnhem, Daebak in Utrecht en de Koreaanse streetfood van Noonchi in Rotterdam.
2. Friet over tafel
Hoewel de intensiteit een beetje geluwd lijkt, maakte Nederland enige jaren geleden voor het eerst kennis met het Koreaanse eetfenomeen mukbang. Vriendengroepen filmen zichzelf hierbij achter een tafelblad vol met eten, bijvoorbeeld friet of sushi. Vanzelfsprekend worden de beelden daarna gepost: zo ging de mukbang de wereld over. Heel kortstondig was het ook in ons land een rage, waarmee met name fastfood- en frietzaken te maken hadden. Nog altijd worden nu en dan beelden geschoten en geplaatst van mukbangs.
3. Koreaanse dranken
Wat sake is voor Japan, is soju voor Korea. Net als sake wordt soju, dat een alcoholpercentage heeft van circa 35%, vaak gemaakt op basis van rijst of andere graansoorten. Het mag met recht de nationale drank van Korea worden genoemd. De belangstelling voor de Koreaanse sake groeit ook in ons land. Weblog Favor Flav schreef dit, en de animo voor Korea in het algemeen, toe aan de Netflix-serie Crash Landing on You, een Koreaans liefdesdrama. Soju staat in de serie regelmatig op tafel.
4. Healthfood kimchi
De animo voor kimchi is in Nederland groot. Hoewel er honderden varianten zijn, ligt de basis in gefermenteerde kool en groenten. Kimchi heeft de naam te behoren tot de gezondste gerechten denkbaar. Deze positie dankt het aan een publicatie van het Amerikaanse platform Health.com, dat kimchi bombardeerde tot één van de vijf gezondste producten op onze aardbol.
5. Koreaanse corndog
Een gefrituurde, door een beslag omhulde knakworst. Een soort van hotdog op een stokje. Dat is de Amerikaanse corndog. Groeiend is in ons land de aandacht voor de Koreaanse corndog, officieel gamja hotdog geheten. Ook in dit geval is sprake van een gebatterd omhulsel op een stokje. Kaas is een vast bestanddeel van de corndog. Na het frituren komt er saus over de warme Koreaanse snack: ketchup, pikante Thaise saus, mayo of een zoete saus.
6. Gangnam Chicken
De naam is afkomstig van het Gangnam district in Seoul, waar de oprichter van het concept vandaan komt. (De naam van de onverbiddellijke hitsong Gangnam Style is tevens gebaseerd op de Seoulse wijk.) Het concept heeft twee vestigingen in Amsterdam en een in Den Haag. De formule verbindt twee groeielementen: naast de aanwassende belangstelling voor K-taste, is dat de niet aflatende populariteit van kip, vooral gefrituurde kipsnacks. Wervend staat op de website: 'Mix Korean street food with American soul food and you get: Korean fried chicken. It’s tender chicken, fried twice for extra crunch and finished with an amazing coating. Now stop reading and start tasting….'
7. Koreaanse restaurants
Ruim twintig jaar geleden was al sprake van enkele Koreaanse restaurants in ons land. Anno 2022 zijn dat er 46. Thuisbezorgd beveelt vijf Koreaanse gerechten in het bijzonder aan: bulgogi (gegrild rundvlees met sojasaus, knoflook en pepers), bibimbap (de Koreaanse pokébowl variant), kimchi en gimbap (sushivariant). Als dessert: hotteok (hoeddeok), een dikke kleine pannenkoekflens met een vulsel van kaneel, honing, bruine suiker en stukjes pinda’s.