”Na de flexitariër nu de flexidrinker?” Het Belgische kennisnetwerk Foodservice Alliance stelt de vraag in een persbericht ter promotie van een drankenonderzoek. Food Inspiration vroeg zich op haar beurt af: waar komen we de flexidrinker, de periodieke onthouder, vooral tegen?

Haal je ‘flexidrinker’ en ‘flexi-drinker’ door Google Trends, dan is de oogst teleurstellend. Google laat weten dat het begrip nog zo weinig wordt gebruikt, dat er eigenlijk geen relevante data te geven zijn. Toch is de flexidrinker in opmars. Hoewel in ons land bij oudere generaties de alcoholconsumptiecijfers (nog) niet significant dalen, bespeurt het CBS onder jongeren dat sprake is van alcoholmatiging. En jongerentrends, die hebben de toekomst.

Wereldwijd zijn trouwens niet-drinkers al enige tijd in de meerderheid. 58% van alle mensen op onze aardbol heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de afgelopen twaalf maanden geen alcohol gedronken. Daar komen de bewuste/onbewuste deeltijd-drinkers, de flexidrinkers dus, nog bij.

Enfin, de trend van no/low alcohol komt regelmatig voorbij op ons platform. Maar de term ‘flexidrinker’ is relatief fris. Enkele van de spaarzame online plekken waar we hem tegenkwamen:

1. THE SOBER CROWD

Een alcoholloze bingo ofwel ‘boozeless’ bingo. Stand-up humor zonder hangover. De Britse organisatie The Sober Crowd tuigt feestjes op voor mensen die helemaal niet drinken. Maar de club staat ook open voor mensen die zo nu en dan verlang naar een nuchter avondje en verwelkomt dus tevens flexidrinkers, zo zegt men letterlijk. De wervende tekst van The Sober Crowd: “Who knew being sober could be exciting and fun! Steeds meer Britten verkiezen een levensstijl zonder alcohol. De organisatie roept landgenoten op zich aan te sluiten bij de alcoholvrije beweging die zich als een olievlek over het land verspreidt.”

2. PITTIGE ALTERNATIEVEN

De term ‘flexidrinkers’ valt eveneens op websites van pionierende aanbieders van ‘pittige alternatieven’ voor alcoholhoudende dranken. Zoals Jasper Cocktails, het bedrijf van voormalig Harvard-studente Vanessa Royle. Jasper verkoopt onder meer dranken op basis van zwarte bessen en limoen.

Seedlip is een ander bedrijf dat flexidrinkers nadrukkelijk rekent tot zijn doelgroep. Het merk is vernoemd naar zaadmanden van zaaiers uit de zeventiende eeuw. De dranken zijn namelijk gebaseerd op oude recepten van kruidendistilleerderijen. Alle botanische ingrediënten worden gedistilleerd en resulteren in dranken zonder alcohol en suiker. Seedlip is ook de geestelijk vader van het no/low cocktailbar concept NoLo.

3. NIEUWZEELANDSE FLEXIDRINKERS

Een lifestyle-journalist in Nieuw-Zeeland wijdde eind vorig jaar al een uitgebreid artikel aan het fenomeen ‘flexible drinker’ ofwel de flexidrinker. Ze is, schrijft ze, gefascineerd door het feit dat steeds meer landgenoten drank afzweren.

“We zijn een natie van drankliefhebbers en het heeft altijd deel uitgemaakt van ons DNA als element voor sociale interactie,” schrijft Kelly Bertrand. Dat lijkt te veranderen, stelt ze. De Nieuwzeelandse bierbrouwer Lion deed onderzoek onder duizend Kiwi’s. Wat blijkt? 80% zegt flexidrinker te zijn (geworden). 65% vindt het prima om uit te gaan en niet te drinken. 91% van de mannen vindt het geen punt als de partner niet drinkt tijdens het stappen.

Verwijzend naar de uitdijende ‘0-zones’ in de drankschappen van supermarkten, constateert Bertrand: “Drank is niet ‘cool’ meer. Steeds meer jonge Kiwi’s bekeren zich tot alcoholvrije en alcoholarme opties.” Voor groepsdruk zijn de jonkies niet gevoelig meer: flexidrinkers lijken onder jongere generaties zelfs de norm te worden, zo concludeert ze.