Alles is duurder geworden, ook de horeca. Maar gelukkig is daar altijd nog de Franse bistro, een betaalbaar alternatief voor de klassiek Franse gastronomie en bovendien een allemansvriend. Een ode aan de Franse bistro van Food Inspiration's hoofdredacteur Maaike de Reuver.

“De horeca is zo duur”, is iets wat horecaondernemers tegenwoordig vaak te horen krijgen. Hun verdediging is dat het leven en het runnen van een zaak in het algemeen veel prijziger is geworden. Menig ondernemer heeft niet eens een-op-een alle kostenstijgingen aan de inkoopkant doorgevoerd in de verkoopprijzen op het menu.

Zelf ervaar ik als consument ook dat uit eten gaan anno 2024 een stuk duurder is dan vroeger. Daarom maak ik geregeld andere keuzes. Een avondvullend diner met een veelheid aan sharing dishes en overprijsde wijn, waarvoor je aan het einde van de avond een klein fortuin moet neerleggen en nog steeds met honger naar buiten stapt, daar zit ik echt niet meer op te wachten.

Nee, geef mij maar een goede Franse bistro, met herkenbare gerechten, goede wijnen en acceptabele prijzen.

Ook sterrenchefs zien een verandering in het uit-eten-gaan-patroon van hun gasten. Wij vroegen Ron Blaauw, Margo Reuten, Soenil Bahadoer en andere chefs naar hun kijk en aanpak. Lees het hier »

Gouwe ouwe

Bij de Franse bistro weet je als gast wat je kunt verwachten. En met een portie (extra) frietjes erbij weet je bovendien zeker dat je genoeg gegeten hebt aan het eind van de avond. Uiteraard kun je er als je wilt ook veel geld uitgeven als je gaat voor het volledige menu, inclusief oesters en een bijzondere fles champagne. Maar je kunt ook voor €30,- klaar zijn en na een caesar salad en een glas chardonnay binnen anderhalf uur weer buiten staan.

Natuurlijk is de Franse bistro niet nieuw in het Nederlandse horecalandschap. Die was er al lang. Al jaren organiseert het magazine Leven in Frankrijk de verkiezing voor ‘fijnste Franse restaurant van Nederland’. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Franse ambassadeur in Nederland. Dit jaar ging Bar Beurre in Maastricht er met de prijs vandoor. De zaak werd eind 2023 geopend door de jonge ondernemers Jesper Michels en Robin Hameleers.

Lees hier ons exclusieve interview met de ondernemers achter Bar Beurre » 

Wist je dat...

Het woord bistro stamt uit het Russisch. Bystro is Russisch voor snel en kwam in de Franse taal terecht tijdens de Slag om Parijs in 1814. Russische kozakken die snel bediend wilden worden, riepen ‘bystro’. De rest is geschiedenis.

Nieuwe Nederlands-Franse bistro’s

Michels en Hameleers van Bar Beurre zijn onderdeel van een tendens waarbij steeds meer Franse bistro’s de deuren openen. In Den Bosch opende onlangs Copain, in Leiden Café Visscher en in Groningen Bar Frans. Waarbij Bar Frans als je het mij vraagt wel de ultieme naam is voor een Franse bar.

Foto bij: Bar Frans

Persoonlijke favorieten

In Eindhoven, waar ik woon, kom ik al jaren graag bij Bellevue voor de Franse uiensoep en bij Le Cozy voor de mosselen. Onlangs opende in de stad ook Bistrobar Babette en Bistro James, beide met een Franse keuken, en beide erg fijne zaken waar je goed kunt eten en drinken voor prima prijzen.

Maar mijn persoonlijke favoriet bevindt zich in Utrecht: bistro Madeleine. In 2023 overigens uitgeroepen tot fijnste Franse restaurant van Nederland. Het is zo’n bistro waar ik laatst ‘even snel’ een hapje ging eten met m’n vader. Uren later strompelden we met een goedgevulde maag en een heerlijk tevreden rozig gevoel de zaak uit omdat we vanwege de kwaliteit van het eten en de goede service van het personeel steeds maar weer werden verleid om nog iets extra’s te bestellen en nog even te blijven zitten. De schade viel mee: de rekening was nog geen €180,- voor twee personen.

Foto bij: Madeleine