In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Lowlander Botanical Bar & Restaurant dat na een aantal pop-ups vorig jaar landde op hun permanente locatie aan het IJ in Amsterdam-Noord.
Het concept
Begin vorig jaar nam Lowlander Botanical Bar & Restaurant de industriële locatie van visrestaurant Stork over. Een prachtige iconische plek aan de noordkant van het IJ, met een terras direct aan het water. Een eigen horecalocatie was een langgekoesterde droom van oprichter en Chief Botanical Officer Frederik Kampman. Nadat Lowlander in de voorgaande jaren met meerdere pop-ups al een beetje heeft proefgedraaid, is het nu tijd voor een vaste plek voor hun beer & foodpairings. “Op een vaste plek kunnen we meer impact maken. In smaak én duurzaamheid”, aldus Kampman.
Het is een echt all day concept. Je kunt hier van 's ochtends tot ‘s avonds terecht: voor koffie met wat lekkers, een lichte lunch, een aangeklede borrel, een plant-forward diner of after-dinner drinks bij de buitenbar. Vanwege de enorme ruimte is deze locatie daarnaast een gewilde plek voor evenementen. De zaak is in zijn geheel of in delen is af te huren.
Het interieur
Het industriële decor van de oude fabriekshal die hier vroeger huisde, is nog zichtbaar, maar heeft een botanische twist gekregen. In het midden van de zaal pronkt dominant de bar. Het interieur is groen en fris. Zitten doe je aan lange of kleine houten tafels of in een van de loungezitjes. Bij de inrichting is zo min mogelijk nieuw meubilair gebruikt. De lange tafels deden bijvoorbeeld eerder dienst in een bakkerij. Door de hoge ramen valt veel licht binnen. In de zomer kunnen de glazen deuren open en komt het terras van buiten naar binnen. Overal waar je kijkt zie je planten en droogbloemen. In het oog springen ook de kleine glazen tuinkasjes, afkomstig uit Frankrijk, die door de zaak verspreid staan.
Het menu
Op het plant-forward à-la-cartemenu heeft groente een centrale plek. Daarvoor werkt het team zoveel mogelijk met reststromen en producten uit het seizoen. Alle gerechten zijn geschikt om te delen. Het menu biedt naar eigen zeggen 'een frisse kijk op bekende klassiekers'.
Op het zomermenu prijken originele gerechten met veel aandacht voor groente. Zoals in bierbeslag gefrituurde courgette met romescosaus, krokante enoki met gepekelde groenten of verse burrata met tomaat en aardappelkrokant - lokaal gemaakt van Nederlandse buffelmelk. Ongeveer de helft van het menu is vegan, maar vlees en vis wordt niet geschuwd. Zo bestel je ook verse seizoensvis met gepekelde citroen en peterselie of gegrilde steak met groene kruidensaus.
Beer & food
Lowlander bier staat bekend om haar originele botanische biersmaken. Daar kun je heel mooie combinaties mee maken met gerechten. Net als bij de bieren staan botanische ingrediënten - kruiden, groenten en fruit - centraal in de gerechten. Op de menukaart staat bij ieder gerecht een bierpairing-suggestie vermeld. In Nederland gebeurt er nog vrij weinig met beer & foodpairing. Bij Lowlander hebben ze zich tot doel gesteld om dit naar een hoger niveau te tillen.
Voor wie nieuwsgierig is naar de verschillende smaken, zijn er 'flights' met proefglazen te bestellen. Zowel alcoholisch als non-alcoholisch. Daarnaast kun je van vrijdag tot en met zondag tussen 15:00 en 18:00 uur een Lowlander Beer & Food Tasting bestellen met vier bieren en vier bijpassende hapjes.
Beertails
Naast alle bieren van Lowlander – waaronder een ruime selectie alcoholvrije varianten – staan er ook andere botanische dranken op het menu, zoals Lowlander’s eigen natuurlijke soda’s, verse theeën, sappen, botanische cocktails en beertails. Deze laatste zijn het paradepaardje van het drankmenu. De signatuur beertail is The Watering Can. Een mix van gin, citroen, vlierbloesem en Lowlander White, die je per twee personen bestelt en wordt geserveerd in een gieter.
Duurzame missie
De filosofie van het bedrijf is gestoeld op duurzaam ondernemerschap. In een eerder interview met MT/Sprout vertelt Kamperman: ‘In 2030 wil ik natuurpositief ondernemen, dus meer teruggeven aan de natuur dan dat ik eraan onttrek.’ Lowlander heeft bewust geen eigen brouwerij, maar maakt gebruik van de overcapaciteit van een brouwerij in Gent. Dat is voor het bedrijf de meest milieu-efficiënte manier van produceren, omdat ze daarmee zo min mogelijk resources verspillen. Zelfs als je daarin het transport meerekent. Bij elk biertje dat wordt verkocht gaat een deel van de omzet naar het goede doel. Daarover vertellen ze op de website en op het etiket. Een voorbeeld van zo’n goed doel is het Dutch Seagrass Restoration Project, dat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatopwarming. Zo wordt voor ieder blikje Cool Earth Lager dat wordt gedronken, een zeegrasplantje geplant in de Waddenzee.
Tip van de redactie
In de maand augustus is er ieder weekend een speciale Flavours of Summer activiteit. Een speciale food & beer pairing, live muziek, spelletjes of een buitenbios. De activiteiten worden aangekondigd op de website.
Zelf bezoeken?
Gedempt Hamerkanaal 201, Amsterdam (gelegen aan het water)
Maandag t/m woensdag: 11:00 tot 00:00 uur
Donderdag t/m zaterdag: 11:00 tot 01:00 uur
Zondag: 11:00 tot 00:00 uur
Benieuwd naar meer Cool Concepts? Lees hier meer over Mout en Hout in het Brabantse Vessem »