In de jaren 90 was ik werkzaam voor de grootste brouwerij ter wereld. Als bierliefhebber was dat een waar walhalla. Al reizende ontdekte ik de enorme verscheidenheid aan biersoorten wereldwijd, maar ook over hoe arm onze biercultuur in Nederland is. Bier werd gezien als pils en de ambacht van het brouwen werd ondergewaardeerd. Daar wilde ik iets mee doen.
Toen ik in 2017 een reis maakte met Food Inspiration naar de Verenigde Staten was mijn drang niet meer te stoppen. Portland wordt gezien als dé plek waar de ‘craft beer’ revolutie wereldwijd begon. Het wordt om die reden ook wel ‘Beervana’ genoemd.
We bezochten er meerdere ambachtelijke bierbrouwers. Hun gedrevenheid om bier als kwaliteitsproduct -veelal regionaal - neer te zetten, raakte me. Maar ook het feit dat ze onderling de ‘geheimen’ van het brouwproces en hun recepten deelden, om zo ambachtelijk bier naar een hoger plan te tillen.
"Hun gedrevenheid om bier als kwaliteitsproduct neer te zetten, raakte me"
Rick Chapman, mede-oprichter van Coronado Brewing uit San Diego, formuleerde de definitie van craft beer als ‘bier waarvoor juist niet de goedkoopste ingrediënten worden gebruikt. Zonder toevoeging van bijvoorbeeld mais of suiker, waardoor je bier met smaak én bier met ballen krijgt'.
Eigen bier met ballen
Na een aantal cursussen ging ik met mijn brouwmaten, John en Kees, in januari 2018 van start met onze hobbybrouwerij ‘Brouwerij Van Kuijk’ om ons eigen bier met ballen te maken. Afgelopen zomer hadden we maar liefst 32 verschillende soorten staan. Daaronder bekende soorten als weizen, amber, bok, porter en tripel, maar vooral veel experimentele bieren. Want dat vinden we het leukst. We maken bier met de gekste dingen: van verse dadels en pompoenen tot passievrucht en banaan. Maar ook met chocolade, koffie, kruiden en specerijen. Uiteraard zijn de brouwsels niet allemaal gelukt, maar inmiddels schamen we onszelf allerminst voor de kwaliteit ervan. Wanneer ik thuis mensen over de vloer krijg doe ik met plezier een bierpairing.
"We maken bier met de gekste dingen: van verse dadels en pompoenen tot passievrucht en banaan"
Waardering voor bier
Wij zijn een kleine en niet commerciële speler, maar ook bij 'de grote jongens' stond het afgelopen decennium in het teken van uitbreiden met ambachtelijke bieren. Dit leidde ook in de horeca tot een veel diversere bierkaart. Het praten over bier zorgt voor gesprekken aan tafel. Het maakt dat vele Nederlanders het product en tegelijkertijd het ambacht van de brouwers echt zijn gaan waarderen. En daar was het per slot van rekening toch allemaal om te doen. Het is fijn om daar een bescheiden bijdrage aan te hebben geleverd!
Enrique Figee, hobbybrouwer én mede-oprichter en partner van Food Inspiration