Van oudsher staat Rotterdam bekend als een stad waar noeste arbeid wordt verricht. Het is de stad van 'niet lullen maar poetsen'. Deze mentaliteit heerst nog steeds, maar dan wel in combinatie met ondernemerschap, creativiteit en ambacht. De foodscene van enige stad van Nederland met een internationale skyline is dan ook een combinatie van Rotterdamse nuchterheid, traditionele ambachtelijkheid en internationale schoonheid. Food Inspiration selecteerde de meest inspirerende concepten van dit moment. Check zeker deze hotspots tijdens een trendtour naar 010!

All day plantbased horeca

Jack Bean

Jack Bean ligt op een toplocatie in Rotterdam: pal tegenover het centraal station. Een zaak op zo’n gewilde plek is het zoveelste bewijs dat de plantaardige keuken echt niet meer weg te denken is uit het vaste aanbod van een moderne stad. 

Chef-kok Pepijn Schmeink kookte overal ter wereld, op alle niveaus. Met compagnon Mathijs Huis in ‘t Veld opende hij de plantaardige fast cuisine-formule Jack Bean. Jack Bean serveert snelle en gezonde veganistische maaltijden van hoog niveau. Op de kaart staan onder meer saladebowls, plantaardige hamburgers, en vegan burrito’s en sandwiches. Zakenmensen komen tijdens de lunch gerechten afhalen bij de kiosk, maar Jack Bean doet het ook heel goed in de bezorgmarkt. Check hier de video die we maakten bij Jack Bean. 

Jack Bean

Spirit

Vegetarisch restaurant Spirit blaast het buffetconcept nieuw leven in met hun eigentijdse interieur en volwaardige gerechten met onder andere zoete aardappels, linzen en  reuzenpompoenen. De mensen achter Spirit houden van 'goed' en 'eerlijk' eten en dat zie je terug in het assortiment. Alle gerechten worden dagelijks vers bereid met 100% biologische en 100% vegetarische ingrediënten - uiteraard uit het seizoen. Het buffet reikt van koud en warm tot hartig en (verantwoord) zoet uit de eigen patisserie. Betalen gaat per gram.

Backyard

Deze stadse ‘achtertuin’ in hartje Rotterdam gaat voor een groene toekomst. Backyard werkt met een plantbased menu. Je kunt er de hele dag terecht: van ontbijt, lunch, via een driegangen keuzediner tot een cocktail ’s avonds laat. Op de kaart staan veel fast casual klassiekers, maar dan in een vegan-jasje. Er is ook een outlet in de Foodhallen.

SUE

Het concept van SUE is ontstaan omdat oprichtster en bedenkster Kim Sue Palm een gezonder alternatief zocht voor alle heerlijke zoetigheden waar ze maar moeilijk vanaf kon blijven. SUE produceert lekkernijen die vrij zijn van geraffineerde suiker, gluten, lactose en vegan. In de lunchroom kunnen gasten terecht voor diverse suikervrije zoetigheden, en SUE levert ook aan horecagelegenheden binnen en buiten de stad. 

Koffieconcepten

Heilige Boontjes

Stichting Heilige Boontjes heeft als doel jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten re-integreren in de arbeidsmarkt. Jongeren met een crimineel verleden worden hier opgeleid tot barista. Drink hun koffie en je draagt bij aan betere kansen voor jongeren die deelnemen aan het project. Check hier de video van Heilige Boontjes.

Heilige Boontjes

Man met Bril Koffie

Rotterdam kent meerdere lokale koffiebranders. Man met Bril Koffie is misschien wel de bekendste. In de koffiebar kunnen gasten terecht voor een kop verse koffie, maar Man met Bril levert ook koffie aan andere (Rotterdamse) koffiebars, restaurants, hotels en bedrijven. 365 dagen per jaar geopend, want koffie drink je elke dag, volgens de oprichters. 

Restaurants

Mevrouw Meijer

Richard Meijer is dol op de traditionele Franse keuken zoals je die in de kleine straatjes van Parijs tegenkomt. Geïnspireerd door restaurant Le Comptoir in Parijs, poogt hij in restaurant Mevrouw Meijer – dat hij samen met zijn compagnon Tessa runt – simpele Franse recepturen uit te diepen en te perfectioneren.

Mevrouw Meijer

Depot Boijmans van Beuningen, Restaurant Renilde

Iedereen die de afgelopen jaren in het centrum van Rotterdam is geweest, heeft er wel een glimp van opgepikt: Depot Boijmans van Beuningen. Het pand deed veel stof opwaaien, maar is inmiddels een icoon geworden en perfect past in de rest van de spraakmakende architectuur die Rotterdam kent. Zo ook het dakrestaurant. Topchef Jim de Jong staat aan het roer. Restaurant Renilde en zaal Coert zijn de foodconcepten in het museum, door Rotterdammers, voor de hele wereld. Lees hier meer over restaurant Renilde. 

Ter Marsch & Co 

Ter Marsch & Co blijft een geweldig adres voor burgers. Waarom? Omdat dit fastcasual dining pur sang is. Hier staan persoonlijke aandacht, humor en ongedwongen genieten van award winning burgers centraal. De vegan burger in samenwerking met Moving Mountains is niet van echt vlees te onderscheiden (bestel ze zeker naast elkaar). Ieder seizoen ontwikkelen ze een nieuw eigen bier. 

Ter Marsch & Co

Rottertram

Rotterdam verkennen tijdens het eten: RotterTram maakt het mogelijk. In de RotterTram ontdek je gedurende een rit van 2,5 uur de hoogtepunten van Rotterdam waaronder de Euromast, de Erasmusbrug en de Markthal. De tram, die voorheen diende als instructietram, is volledig omgebouwd tot restaurant met 44 zitplaatsen.Tijdens de culturele rit worden gasten voorzien van een viergangen menu van chef-kok Ad janssen, met een bijbehorend drankarrangement.

Little V

Een culinaire trip door Vietnam en de perfecte plek voor shared dining, dat is Little V al ruim 10 jaar. De krokante kokospannenkoekjes met verse garnalen, het roerbakgerecht van rundvlees met Vietnamese basilicum of een traditionele kom pho zijn de hardlopers op de kaart. Naast Rotterdam (open sinds 2009) is er ook een vestiging in Den Haag (2006).

Little V, foto door: Nina Slagmolen

Foodmarkten

Foodhallen

Na Amsterdam kent ook Rotterdam de Foodhallen. Op de Kop van Zuid in een voormalig pakhuis zitten 14 stands die streetfood op niveau serveren, met smaken en gerechten van over de hele wereld. Van bao buns, tot wagyu bitterballen en van vegan loaded fries tot Mexicaanse softshell taco’s. Ook heeft sterrenchef Juliën van Loo van het Rotterdamse restaurant Parkheuvel hier de leiding over Foodshed, waarin hij streetfoodvarianten serveert van gerechten uit zijn tweesterrenrestaurant. 

Fenix Food Factory

De Fenix Food Factory is de ambachtelijke versmarkt van Rotterdam. Het initiatief is een samenwerking tussen een aantal gedreven en passievolle ambachtslieden in op het Rotterdamse Katendrecht. Een stadsbrouwerij, kaasmaker, paté expert, bakkerij, handelaar in cider, koffiebrander en groentehandel hebben zich hier verenigd tot een culinaire broeiplaats waar je terecht kunt om te eten, te beleven, te leren en te kopen.

Borrel- & snacklocaties

Biergarten

Biergarten Rotterdam biedt alles wat je van een biergarten mag verwachten: een Berlijns-achtige biertuin met veel bier en stevige kost aan robuuste tafels. Volgens de eigenaren zijn de beste dingen in het leven namelijk eenvoudig: bier, BBQ, muziek, zon en leuke mensen. De Biergarten startte in 2013 als pop-up, maar is nooit meer vertrokken, en inmiddels een populaire plek voor zowel Rotterdammers als toeristen. 

Biergarten

Tante Nel 

Tante Nel is een begrip onder Rotterdammers. De in 2014 geopende snackbar doet het nét even anders. Tante Nel is de enige snackbar waar je én een ouderwetse frikandel bestelt én een gin tonic. Deze haute cuisine snackbar werkt samen met zoveel mogelijk lokale ondernemers, en bijna alle producten zijn huisgemaakt.

THOMS

Stadsbrouwerij THOMS is een restaurant en underground bar. THOMS is sinds 2015 gevestigd aan de bruisende Meent in Rotterdam. Gasten kunnen hier in een unieke, authentieke en ongedwongen setting genieten van een lunch, borrel of diner. Ook wordt er iedere vrijdag en zaterdag van 22.00 tot 02.00 uur gedanst. 

Hotels

CityHub

CityHub combineert de privacy en het comfort van een hotel met het community-gevoel en de betaalbaarheid van een hostel. Aan de ruime hal met hubs grenst de CityHub hangout, waar gasten elkaar kunnen ontmoeten en met behulp van een persoonlijk polsbandje eigenhandig kunnen inchecken en de bar bedienen. Traditionele hotelkamers zijn hier veranderd in 50 futuristische hubs om te slapen en te relaxen, personeel in de lobby is vervangen door een app met chatfunctie. CityHub is er voor de generatie Y, voor wie geboren is tussen 1982 en 2001. Reizigers kunnen realtime- terwijl ze door de stad struinen - suggesties vragen aan een CityHost. De app biedt tevens een chatbox, waarmee gasten met elkaar kunnen connecten en nieuw gevonden hotspots kunnen delen. 

The James

Via een haast speakeasy-achtige entree komen gasten binnen in dit design hotel in hartje Rotterdam. The James staat voor stijlvolle inrichting en het hoogste niveau van gastvrijheid. Het interieur en de publieke ruimtes doen niet vermoeden dat er maar liefst 144 kamers zijn. Officieel op driesterrenniveau, maar wat ons betreft is dit viersterren plus plus plus. Voor F&B kunnen gasten terecht in een foodkiosk die 24/7 open is voor ontbijt, broodjes, drankjes en tussendoortjes. Maar liever stuurt hotelier Michiel Brandhorst gasten de stad in, want die ligt immers aan je voeten.

The James, foto door: Nina Slagmolen

Extra: Floating Farm 

De floating farm is de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld. Volledig ontworpen volgens circulaire principes. Het is een zelfvoorzienende boerderij met een circulaire productie. Een gesloten keten, gerealiseerd door nieuwe technologieën op het gebied van duurzaamheid die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen als water en eten zo efficiënt mogelijk inrichten. Rotterdam wil in 2030 een circulaire stad zijn.