Bier is een echte klassieker op de menukaart van ieder café. Op een lekker koud pilsje kun je altijd terugvallen. Inmiddels timmeren zowel grote als kleine brouwerijen hard aan de weg om het hart van de gasten te veroveren met een mooi speciaalbiertje. Als echte bierliefhebber kijk ik met een glimlach naar de recente ontwikkelingen. Speciaalbier biedt namelijk enorme kansen voor horeca-ondernemers.

Marijke Vuik is de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarnaast is ze eigenaar van twee biercafés, een groothandel en een bierwinkel; allemaal gevestigd in Delft. Speciaal voor Food Inspiration schrijft Vuik columns over wat haar opvalt in de Nederlandse horeca. Deze keer een column over haar favoriete onderwerp: bier. 


Toen ik 18 jaar geleden mijn biercafé opende, waren bieren als La Chouffe, Duvel en Westmalle alom bekend, maar de diversiteit die we nu zien was destijds ondenkbaar. Wat begon als een kleine niche, is uitgegroeid tot een wereldwijde ontwikkeling die de biermarkt volledig heeft veranderd.

Marijke Vuik

De opkomst van IPA's en microbrouwerijen

In de afgelopen 15 jaar hebben we een ongekende bierrevolutie meegemaakt. De populariteit van nieuwe bierstijlen, met name de India Pale Ales (IPA's), is explosief gestegen. Op steeds meer plekken starten microbrouwerijen. Zij experimenteren volop met smaken en stijlen, wat resulteert in bijzondere ambachtelijke (speciaal)bieren. Wat mij betreft is dit echt een verrijking van het bierlandschap. Want waar we vroeger voornamelijk naar België keken voor onze speciaalbieren, zien we nu dat bieren uit Amerika, Engeland en zelfs Scandinavië de weg vinden naar het hart van de gast en consument. Nederland mag daarbij niet vergeten worden; inmiddels kent ons land bijna 1.000 brouwerijen, waarmee we een belangrijke speler zijn op het wereldtoneel.

Wisselende smaakvariëteiten en alcoholpercentages

Persoonlijk word ik erg blij van de variëteit aan smaken die tegenwoordig beschikbaar is. Van de bittere en fruitige tonen van een IPA, de bijna fruitsmoothie-achtige sours, tot de rijke chocolade- en koffiesmaken van een stout. Deze diversiteit biedt horeca-ondernemers een mooie kans om in te spelen op de groeiende interesse in speciaalbier. Een bijzonder biertje met een goed verhaal doet het niet alleen goed op de kaart, maar kun je ook inzetten voor mooie bier-spijscombinaties. Inmiddels zie je ook steeds meer biersommeliers, die zorgen dat het bieraanbod telkens wordt aangepast op de laatste ontwikkelingen in de markt én de wensen van de gast.

'Er wordt tegenwoordig een enorme kwaliteitsslag gemaakt als het gaat om bieren met een lager alcoholpercentage'

Daarnaast zie ik dat er een enorme kwaliteitsslag wordt gemaakt als het gaat om bieren met een lager alcoholpercentage. Waar vroeger meer smaak in bier automatisch meer alcohol betekende, zien we nu dat brouwers in staat zijn om bieren te maken met een rijkere smaak en een lager alcoholpercentage. Dit geldt ook voor het volledig alcoholvrije segment, dat enorm in populariteit is gestegen. Dit zie ik ook terug in mijn eigen cafés. Alcoholvrij is een uitstekende keuze voor gasten die willen genieten van de smaak van bier zonder de effecten van alcohol. Bovendien kunnen alcoholvrije opties slim worden ingezet bij een BOB-arrangement.

Inspirerende voorbeelden uit de horeca

De opkomst van speciaalbier heeft ook geleid tot een nieuw type horecaconcept: inspirerende horecazaken die hun passie voor bier delen met een breed publiek. Een prachtig voorbeeld hiervan is Kaapse Maria in Rotterdam. Hier draait alles om goed bier en lekker eten. Zij combineren bieren van de Kaapse Brouwers met gastbieren van andere brouwerijen. Wat deze plek wat mij betreft bijzonder maakt, is dat medewerkers uitstekend kunnen adviseren over bier- en spijscombinaties, waardoor je voor de doorgewinterde bierliefhebber ook echt een unieke beleving kan creëren.

In het noorden van het land vinden we Café de Koffer in Groningen. Ook zo’n heerlijke plek. Dit bruine café heeft een indrukwekkende bierlijst, met een speciale focus op zure bieren. Voor liefhebbers van geuzes en krieken is dit een absolute must-visit. Met de variëteit en kwaliteit van hun bieren zijn ze een geliefde plek voor bierliefhebbers uit het noorden, maar ook ver daarbuiten.

Zelfs gerenommeerde restaurants zoals driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle hebben de waarde van bier ontdekt. Naast een wijnarrangement bieden ze nu ook een bierarrangement aan. Wat mij betreft hét bewijs dat bier een volwaardige plaats heeft veroverd in de culinaire wereld. En dat er blijkbaar op culinair vlak nog heel veel te ontdekken en ontwikkelen is. In Amsterdam is In de Wildeman voor mij een instituut op het gebied van bier. Vakmanschap en liefde voor bier staan hier centraal. Het is een ideale plek om te genieten van een goed gesprek en een glas uitstekend craftbier. Er wordt bewust geen muziek gedraaid, wat bijdraagt aan de intieme sfeer en het pure genieten van een mooi glas bier.

Lees ook: Sommelier Sem Beks van De Librije over trends in bier-foodpairing »

Slim inspelen op trends

De groeiende populariteit van speciaalbier biedt dus enorm veel kansen voor horecazaken om zich te onderscheiden. Door een divers aanbod van bieren te presenteren en in te spelen op trends zoals speciaalbier, lokale en alcoholvrije bieren, kun je als ondernemer een breed publiek aanspreken.

'In mijn cafés werken we met een vaste bierkaart én met een tijdelijke kaart die vaker vernieuwt'

Kijk eens kritisch naar je kaart en zorg dat je er een mooie selectie speciaalbieren met een goed verhaal op hebt staan. Ook de wisseltap biedt kansen. In mijn cafés streven we naar een aanbod dat de huidige biermarkt vertegenwoordigt en vernieuwen we elk jaar de vaste bierkaart. Ook werken we met een tijdelijke kaart, waardoor we snel in kunnen spelen op de behoefte van de gast. Daarnaast is het in mijn ogen enorm belangrijk om te investeren in de kennis en vakmanschap van je medewerkers. Zorg dat ze over elk biertje iets kunnen vertellen.

Wil je het grootser aanpakken? In een café kun je werken met leuke flights. En heb je een restaurant, kijk dan eens naar een bierarrangement of werk met een biersommelier aan bijzondere bier-spijscombinaties voor op de kaart. Dit werkt ook erg goed voor een borrelcafé, waarbij je de borrelhappen afstemt op je bierselectie. Wil je de samenwerking opzoeken met andere lokale ondernemers? Denk dan eens aan een bier-spijsroute of nodig een aantal brouwers uit voor een bijzondere biertasting. Een mooi voorbeeld is eigenaar en biersommelier Frank van de Koppelpaarden in Assen. Regelmatig organiseert hij proeverijen en eens per jaar een bierspijsdiner in samenwerking met restaurant Black Tie, dat in de buurt zit. De bierrevolutie is nog in volle gang, dus mogelijkheden genoeg om je gasten te blijven verrassen.

---

Lees hier de vorige column van Marijke Vuik: Innovatie in de horeca is noodzakelijk voor een toekomstbestendige branche »