We gaan opnieuw een moeilijke winter in met vele beperkingen voor onze wereld van foodservice. Verschil met de vorige lockdown is dat we ervaring hebben kunnen opdoen. Food Inspiration stelt twee vragen aan leiders in foodservice over welke lessen ze hebben geleerd van de vorige lockdowns. Vandaag gaan we in gesprek met Milan Arandelovic, COO Hotel Division Aroundtown.
Helpt deze ervaring jou met het omgaan met de crisis die nu weer op ons af komt? Hoe?
“Ervaring helpt altijd, maar het is niet het recept om door nog een potentiele lockdown te komen. Ik geef je een voorbeeld: je kunt 1 miljoen kilometer rijervaring hebben en toch een ongeluk veroorzaken. Ervaring helpt wel met de aanvraag voor steunmaatregelen als de NOW, TOZO, et cetera. Ervaring helpt ook met de snelheid van het opzetten van takeaway of een chef-at-home concept. Maar ik denk persoonlijk dat de mentale dreun voor medewerkers en eigenaren heel groot kan zijn. Kijk naar het aanbod in slagerijen, viswinkels en supermarkten, zij zijn inmiddels kleine cateringbedrijven to go geworden. Hoe goed moet een horecaconcept zijn dat gasten minimaal twee uur aan tafel heeft en dat maar vijf of zes maanden per jaar bestaat? Hoe krijg je zo’n restaurant winstgevend? Als dit zo verder gaat, houden wij alleen nog fastfood, foodconcepten en fooditems over die makkelijk voor to go of delivery zijn. In mijn wereld is dat suboptimaal.”
Welke les(sen) heb je geleerd van de vorige lockdowns en deel je met je medewerkers en stakeholders?
“Een van de lessen is dat we onze medewerkers beter moeten betalen en hen betere secundaire arbeidsvoorwaarden moeten bieden. "Be there for your team and make them feel as a team." Helaas is de situatie nu echt dramatisch. Ik geef je een voorbeeld uit een van onze hotels in Berlijn. Sinds de start van de vierde coronagolf hebben we vier opzeggingen ontvangen van medewerkers die jonger zijn dan 22 jaar. Waarom? Ze zijn fysiek en mentaal op. Het is gewoon te veel voor ze. Ze hebben nog geen nieuwe baan, ze hebben te maken met reacties van sommige gasten op de controles op QR-codes die ze moeten doen; nu worden ze weer geconfroteerd met de onzekerheid in Kurzarbeit, arbeidstijdverkorting te komen. Deze jonge mensen gaan de horeca uit en komen niet meer terug. Game over! Dus de les is om je te laten horen als ondernemer, bij de politiek, bij jouw mensen, bij jouw klanten. En het golden ticket daartoe is gebruik te maken van al je emotionele intelligentie om met alle verschillende stakeholders verbonden te blijven.”
"Gebruik al je emotionele intelligentie."
Deze week spreken we meer leiders in food. We vragen onder meer Christian Oudijk, CCO van cateraar Vermaat, Arlette Gilbert, CCO Event Hotels en Bob Hutten, DGA van Hutten, naar hun ervaringen en lessen van de vorige lockdowns. Stay tuned!