Een brandguide, jouw merk op papier, is de belangrijkste basis voor een solide merk. Je logo, merkkleuren, tone of voice en uitgeschreven concept vormen het skelet van je bedrijf. Het zorgt voor herkenning, vertrouwen en loyaliteit bij gasten. Van het welkomstbericht in je hotelkamers tot de menukaart in je restaurant: een consistent merk bepaalt hoe je zaak wordt ervaren. Maar hoe pas je branding slim toe en hoe zorg je ervoor dat gasten je niet vergeten? Merkexpert Katja Brokke geeft 5 tips.
1. Een duidelijke identiteit en een sterk verhaal zorgen voor loyale gasten
Een sterk merk zorgt voor herkenbaarheid in een overvolle horecamarkt. Consumenten kiezen bewust waar ze hun geld aan uitgeven en herkenbare branding helpt hen bij die keuze; het creëert een emotionele connectie. Mensen komen niet alleen voor een een bordje eten en glas wijn, maar voor de ervaring. Een duidelijke identiteit en een sterk verhaal blijven hangen en zorgen voor loyale gasten. Maar een sterk merk verhoogt ook de betrokkenheid van medewerkers. Als zij zich kunnen identificeren met hun werkplek en achter de waarden en uitstraling van een merk staan, zijn ze enthousiaster en brengen ze dat over op je gasten.
Een voorbeeld van een horecabedrijf dat de merkidentiteit in alle facetten doorzet, is restaurant Faber in Londen. Dit visrestaurant zet duurzaamheid centraal. Hun branding komt overal terug: in storytelling via verschillende online artikelen over leveranciers, seizoenen en recepten, en in een visuele identiteit die doorgevoerd is op de website, de menukaart en op social media. Alles ademt vakmanschap en kwaliteit.
Katja Brokke is senior copywriter en Head of Brandchef, een merkbureau dat logo’s, huisstijlen en copy creëert voor restaurants, hotels, bars, drank- en foodconcepten. Voor Food Inspiration deelt zij haar kennis en expertise op het gebied van merkidentiteit.
2. Een brandguide is onmisbaar om een consistente uitstraling te waarborgen
Een brandguide is onmisbaar om een consistente uitstraling te waarborgen. Hierin leg je vast welke kleuren, lettertypes, logo’s, patronen, illustraties, pijlers, tone of voice en communicatierichtlijnen jouw merk definiëren. Dit document zorgt ervoor dat iedereen – van medewerkers tot externe partners zoals copywriters, grafisch ontwerpers en interieurontwerpers – weet hoe jouw merk moet worden doorgevoerd. De brandguide zorgt ervoor dat branding niet afhangt van één persoon, maar gewaarborgd wordt binnen de hele organisatie.
Een voorbeeld van een horecabedrijf dat een duidelijke brandguide heeft als fundament, is hotel Mister Highland in Amsterdam. Voor het hotel werd een merkidentiteit ontworpen die het hotel doortrekt in ieder detail. Met name het opvallende patroon komt veel terug: op de muren, bedden, deliverables en op de website. Samen met de roze merkkleur vormt het zowel on- als offline voor herkenbaarheid.
3. Zorg ervoor dat alles klopt: van website tot magazine
Een sterk merk zorgt ervoor dat gasten zich direct op hun gemak voelen. Dat begint al online, vóórdat ze binnenstappen – via je website en social media. Eenmaal binnen komt je merk echt tot leven, dus zorg ervoor dat alles klopt. Van branded personeelskleding tot menukaarten geschreven in jouw tone of voice. Vergroot de herkenbaarheid door je logo, kleuren, patronen, illustraties en pakkende copy op meerdere plekken terug te laten komen: van een mooi relatiemagazine tot servetten, van meeneemverpakkingen tot merchandise.
Een voorbeeld van een horecabedrijf dat de merkidentiteit doorvoert in alle facetten van het bedrijf, is Baoase op Curaçao. Dit luxe resort straalt exclusiviteit en tropische elegantie uit. Dat wordt niet alleen doorgevoerd in de servetten en op website, maar het resort verrast haar gasten ook met een mooi relatiemagazine.
Lees hier ook ons interview met de chef & F&B-manager van Baoase »
4. Branding stopt niet bij de deur
Cafetaria’s, lunch- en koffiezaken, bakkerijen (of bakery’s zoals we ze tegenwoordig noemen), afhaalrestaurants… je takeaway-service is het perfect moment om je merk te versterken. Een opvallend ontwerp voor je to go-bekers, herkenbare verpakkingen en bezorgtassen met je logo er op zorgen voor zichtbaarheid op straat én online. Denk aan Instagrammable coffee cups. Je takeaway-items moeten niet alleen functioneel zijn, maar ook een verlengstuk van je merk. Slimme branding maakt je zichtbaar op straat en zorgt voor gratis reclame.
Een voorbeeld van een horecabedrijf dat de merkidentiteit doorvoert in de to go verpakkingen, is PizzaLab in Amsterdam. Het bedrijf heeft een typografisch logo en maakt gebruik van een opvallend kleurenpalet dat de experimentele keuken van PizzaLab weerspiegelt. Abstracte kunst wordt doorvertaald in het logo. Het resultaat is onder andere pizzadozen waar niemand omheen kan.
5. Ook online is branding essentieel
Ook online is branding essentieel. Zorg voor een consistente uitstraling op je website en social media, met herkenbare kleuren, lettertypes en een tone of voice die past bij je merk. Creatieve content maakt je bedrijf beter vindbaar én deelbaar. Denk aan branded templates voor je posts en strategische interacties met je volgers. Authenticiteit speelt een grote rol in het vertrouwen dat consumenten hebben in een merk. Zorg dus dat je verhaal klopt en aansluit bij de fysieke ervaring in je zaak.
Een voorbeeld van een horecabedrijf dat de branding van de zaak ook online doorvoert, is Ultramarijn in Den Haag. Deze bar voert het marine-thema met een 'kapitein' die centraal staat niet alleen door in het interieur en de menukaarten, maar ook op de website en op social media.