Waddengastronomie, zo heet het project waarmee foodproducenten en horecaondernemers uit het waddengebied worden gepromoot. Met het project hopen de waddenprovincies het gebied neer te zetten als fooddestination, en daarmee meer culinaire (inter)nationale toeristen te trekken. Onderdeel van de waddengastronomie zijn deze 4 innovatieve foodproducenten.
Groenten verbouwd op zilte grond
Verzilting en droogte veroorzaakt door klimaatverandering, leidt voor veel kleine boeren tot inkomensverlies en groeiende armoede. Salt Farm Foundation, gevestigd op Texel, werkt aan een oplossing. De stichting wil op Texel een ‘zeeboerderij op land’ opzetten voor kweeksystemen van aquacultuur. Het project omvat een productielocatie, een test- en opleidingscentrum, bezoekerscentrum en horeca. Op de zeeboerderij worden mariene organismen in zout water voor consumptie opgekweekt, zoals tarbot, kabeljauw, oesters, mosselen, kokkels, krabben en garnalen. Ook wordt er zeekraal en andere zilte groenten op land verbouwd en zeewier geteeld. Door het ontwikkelen van de gewassen die goed tegen zout kunnen, maakt het initiatief onbruikbare landbouwgronden weer rendabel. Het project wordt mede gesubsidieerd door het Waddenfonds. Producten die al op de markt zijn, zijn onder andere aardappelen en wortels. Deze producten zijn door de bemesting met zeewier en voeding van zilt water zelfs nóg gezonder dan reguliere groenten.
De comeback van de verdwenen erwt
'Het wonder van Scheemda' is een doperwtje dat in de jaren ’20 en ’30 in het Groningse dorpje Scheemda op de markt kwam, maar later verdween. Onlangs werden de zaden teruggevonden, en vermeerderd door biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert. Het erwtje is nu terug op de markt. Volgens Eikemaheert is de erwtensmaak meer uitgesproken dan die van de groene erwt of de spliterwt.
Kaas van koeien die zeewier eten
Er zijn snel oplossingen nodig als het gaat om voedsel- en grondstoffenschaarste. North Seaweed kijkt daarvoor naar zeewier. De productie hiervan vergt namelijk geen zoetwater en/of schaarse landbouwgrond. Daarnaast houdt zeewier veel CO2 vast en is het als voer geschikt om de methaanuitstoot bij melkvee te reduceren. Het bedrijf is gevestigd in Eemshaven, de grootste zeehaven van Noord-Nederland, en produceert de zogenoemde zeekaas die gemaakt is van melk van koeien die zeewier eten.
Haverdrank van Texelse grond
Haver is een superfood voor mens en dier. Het zit boordevol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien is het een goed gewas om de bodemkwaliteit te verbeteren. Op Texel draagt de teelt van haver ook bij aan het voedselsysteem en -landschap. Op het grootste Nederlandse Waddeneiland wordt de haver verwerkt tot producten zoals haverdrank en granola onder de naam Dapper.
Waddenfonds
Zo’n twee miljoen euro is uitgetrokken voor het project waddengastronomie. De subsidiëring komt voor het overgrote deel van het – in 2007 opgerichtte – Waddenfonds. De provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen dragen alle drie zo'n twee ton bij. Lees hier meer.