Kopenhagen staat bekend als capital of the best bakeries. In de stad vind je tientallen bakkerijen waar producten als kaneelbroodjes, amandelcroissants en zuurdesembroden van topkwaliteit verkocht worden. Food Inspiration zet 6 kenmerken van de ambachtelijke Deense bakker en 7 populaire bakkerijen in Kopenhagen op een rij.

6 kenmerken van de ambachtelijke Deense bakker

  1. Open keuken / bakkerij

  2. Minimalistisch Deens design

  3. Beperkt assortiment, veelal hetzelfde:

    • Kardemom- en kaneelbroodjes

    • Amandel-, pistache-, en kardemomcroissants

    • Pain au chocolat

    • Zuurdesembrood

    • Smørrebrød, Deens roggebrood met beleg

    • BMO, ofwel bolle med ost, een broodje met boter en kaas

  4. Dranken: Filterkoffie en (natuur)wijn

  5. Op = op, de bakkerij gaat dicht als de producten uitverkocht zijn

  6. Merchandise, vaak uitgestald in een open houten kast, denk aan linnen tasjes, koffiebonen, (kook)boeken of home-made granola

De BMO

BMO staat voor bolle met ost, oftewel: een zuurdesembroodje belegd met boter en kaas. Het is op dit moment een van de populairste bakery producten in Kopenhagen. Veel ambachtelijke bakkers in Kopenhagen hebben hun eigen BMO-specialty. Via het Instagramaccount @bolle.med.ost worden deze getest en gereviewd. Het account heeft meer dan 12.000 volgers. De beste BMO scoor je volgens dit account bij Juno the Bakery.

Slim: strippenkaarten

Veel Deense bakery- en koffieconcepten, zelfs dergelijke concepten in de supermarkt, werken met strippenkaarten. Je betaalt hier voor 9 koffie en krijgt een strippenkaart voor 10 stuks. Slim van de bakker, want op die manier heeft die op voorhand de omzet al binnen. En handig voor de klant, want die krijgt korting.
 

7 populaire bakkerijen in Kopenhagen

1. Lille Bakery

Lille Bakery bevindt zich op het oude scheepswerfterrein waar ook tweesterrenrestaurant Alchemist zit. De bakkerij, geopend sinds 2018, zit in een oude garage. De stijl is ‘Berlijns hip’, er komen veel kunst-studenten en creatievelingen die in deze wijk wonen of werken. In het zicht van de gast worden verse broden en pastries gebakken. Je kunt deze to go meenemen of ter plekke opeten – met een kop filterkoffie on the side – aan een van de lange houten tafels beneden of boven in de zaak.

2. Bakkerijketen Hart 

Deze bakkerij werd opgericht door Richard Hart, de voormalige bakker van Noma. Samen met zijn oude chef-kok René Redzepi opende hij in 2018 een zuurdesembakkerij in Kopenhagen onder de naam Hart Bageri. Inmiddels zijn er 8 locaties, verspreid over de stad. Naast brood maken ze bij deze bakker verschillende gebakjes en buns, die per seizoen wisselen. Een populair product is de kardemomcroissant, die wordt gemaakt van restjes croissant en heel veel extra boter.

3. Roggebroodformule Aamanns

Denen eten veel belegd roggebrood, smørrebrød genaamd in het Deens. De keten Aamanns staat bekend om de prachtige belegde sneetjes roggebrood. Oprichter is Adam Aamann. Bij 4 van de 5 locaties kunnen liefhebbers terecht voor deze Deense lunchklassieker. Bij Aamanns 1921 kunnen gasten daarnaast ook terecht voor diner. 

Ook in delivery is Aamanns groot. De belegde broodjes met avocado, biet, haring, ei, zalm of kip worden bezorgd in de hele stad en zijn onder andere populair als ‘vergaderlunch. Een smørrebrød kost zo’n 75 Deense kroon, omgerekend zo’n €10,-. Aamanns adviseert om drie sneetjes per persoon te eten als volwaardige lunch.

4. Bakkerijketen Rørt

Jean-Michel Grønnegård begon met zijn bakkerijketen Rørt bij deelkeuken Kitchen Collective. Daar produceerde hij ambachtelijk smørrebrød; Deens roggebrood met beleg. Na twee jaar werd de deelkeuken voor hem te klein. Inmiddels heeft Grønnegård twee Rørt-locaties in de stad waar hij zijn belegde roggebroodjes verkoopt en staat hij regelmatig op festivals met zijn Deense delicatessen.

5. Juno the bakery

Nog een bakkerij van een voormalig Noma-chef. Ondanks dat deze bakkerij zich bevindt in de rustige wijk Østerbro, staan hier in het weekend lange rijen voor de deur. Volgens vele Kopenhagenaren is dit namelijk toch echt de beste bakker van de stad. Ze bakken hier onder andere kaneelbuns, kardemombuns en zuurdesembrood.

6. Bakery formule Andersen & Maillard

Bij Andersen & Maillard starten de bakkers om 3 uur ‘s ochtends met bakken. De bakkerij staat onder andere bekend om de amandelcroissants en hun vierkante croissants gevuld met pistache. Er zijn 3 locaties in de stad. Bij alle drie de bakkerijen staan in de ochtend lange rijen. De locatie op de straat Ny Østergade heeft vanwege de drukte ‘s morgens met een restaurant aan de overkant van de straat afgesproken dat gasten er op het terras van het restaurant hun Andersen & Maillard-ontbijt mogen opeten.

7. Apotek 57

Een bakkerij met niet alleen geweldige pastries, maar ook een prachtig interieur. Als een van de weinige bakkerijen in Kopenhagen maken ze hier naast zoete ook hartige pastries, zoals croissants met een vulling van miso. Ook de ‘BMO’ is hier een populair product, bolle med ost, oftewel: een zuurdesembroodje belegd met boter en kaas. Daarnaast staat Apotek 57 bekend om de focus op design. Niet zo raar als je weet dat eigenaresse Chiara Barla’s een achtergrond heeft in de kunstgeschiedenis.
 

Deense pastries uit Wenen

Amerikanen noemen koffiebroodjes ook wel ‘Danish’. Ze bedoelen daarmee alle bakery producten die op een speciale manier gemaakt zijn van bladerdeeg. In Nederland noemen we dergelijke producten meestal viennoserie. Die verwijzing komt van het woord Wenen, waar de producten ook erg populair zijn. Ook Denen noemen hun croissants en buns zelf ‘wienerbrød’.


Dit artikel kwam tot stand met behulp van Jennifer Westgeest, een gepassioneerde foodprofessional met veel ervaring in foodretail en category development die al bijna zeven jaar vanuit Kopenhagen opereert.