Voedselbossen zijn goed voor de biodiversiteit, stimuleren een gezond bodemleven en leveren een breed scala op aan gewassen en smaken. Tegelijkertijd kan dat brede scala aan producten ook een nadeel zijn. Want wat moet je als chef of cateraar met al die verschillende ingrediënten? Marieke Vanthoor heeft de oplossing. Vanuit haar bedrijf Boslekker verwerkt ze de oogst van voedselbossen tot houdbare producten.
Een voedselbos is eigenlijk net een gewoon bos, alleen groeien er in een voedselbos eetbare gewassen. In vergelijking met het telen van eetbare gewassen op een akkerbouwbedrijf is het in een voedselbos niet de mens (de boer), maar de natuur die het ritme bepaalt.
Van voedselbos tot bord
De producten die uit voeselbossen komen, verwerkt Vanthoor vanuit haar bedrijf Boslekker tot houdbare producten, waarmee ze de oogst toegankelijk maakt voor het grote publiek. Daarmee is de start-up de schakel tussen de agri- en de foodsector. Boslekker maakt van de producten uit de voedselbossen onder andere jam, siroop, sap, kruidenmix en thee. Vitam is een van de afnemers, de cateraar verwerkt de producten van Boslekker in hun gerechten.
Het voedselbos
In Nederland zijn voedselbossen een relatief nieuw fenomeen. Nederland telt anno 2024 zo’n 250 voedselbossen.
Een voedselbos wordt door mensen ingericht en zorgvuldig opgebouwd in verschillende vegetatielagen en etages. Van mossen en schimmels naar bodembedekkers, naar struiken, fruitbomen en kruinbomen. Na het aanplanten van het voedselbos is het aan de natuur. In de eerste jaren laat de mens het bos vrijwel geheel met rust en doet de natuur zijn werk. Na zo’n tien jaar is het bos volledig uitgegroeid en oogstklaar, maar al na drie jaar kun je de eerste producten oogsten. Producten die afkomstig kunnen zijn uit Nederlandse voedselbossen zijn onder andere walnoten, hazelnoten, bessen, appels, peren en champignons.
Lees ook: Een voedselbos: hoe werkt het en wat levert het op?
Ondernemen in Brabant
Vanthoor streeft ernaar een verwerkingshub te openen in regio Veghel, Gemeente Meierijstad, waar veel foodbedrijven zijn gevestigd. De hub moet als blauwdruk dienen voor vergelijkbare initiatieven in andere regio's.
Ook is Vanthoor een van de deelnemers van het JUMP-programma, een talentontwikkelingsprogramma vanuit AgriFood Capital. Ze ontmoette daar onder andere Do Bongers, expert op het gebied van fermentatie. Samen met Bongers is Vanthoor bezig met het opzetten van een productlijn waarbij producten uit het voedselbos worden gefermenteerd.
Tijdens de Food Inspiration Days kun je kennismaken met Vanthoor en haar Boslekker producten proeven. Vanthoor is een van de deelnemers aan de B2B-speeddates op de SMS-stage. Zorg dat je er bij bent! Reserveer hier je ticket »