Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Casper uit de startblokken. Ten tweede: de McPlant nu een blijvertje in ons land. Ten derde: Nescafé investeert miljard in duurzame koffieteelt.
1. Bezorgformule Casper van start in Nederland
De Belgische bezorgformule Casper is gestart in Nederland. In Den Haag en Rotterdam openen deze week de deuren van Caspers delivery keukens. In ons land heeft de consument de keuze uit tien virtuele merken met alle hun eigen kernproducten, zoals Gloria (pasta), Hacked (vegan, samen met De Vegetarische Slager) en Barney’s Burgers. Casper heeft de ambitie om op termijn present te zijn in alle grotere Nederlandse steden. Utrecht, Eindhoven en Amsterdam zijn de eerstvolgende steden waar Casper zal neerstrijken.
Het Belgische concept brengt alle verschillende bestellingen van huishoudens in één order thuis. Hoewel Casper zich een ghost kitchenmerk noemt, onderscheidt de formule zich door – in tegenstelling tot andere delivery keukens – zichtbaar te zijn in het straatbeeld . Casper zit niet in dark kitchens gevestigd op een industrieterrein, maar heeft herkenbare bereidingskeukens, waar ook afhalen mogelijk is.
Casper startte in maart 2020 in Gent. Bij onze zuiderburen is de formule inmiddels verder present in Antwerpen, Leuven, Brussel, Luik en Brugge. Vorig jaar bezorgde het bedrijf 230 duizend gerechten. Casper streeft naar een aantal van 50 outlets buiten België in 2024.
Bekijk hier de drie lessons learned op het gebied van dark kitchens door Peter van Praet, de oprichter van Casper »
2. McPlant vast op het menu
De McPlant-burger heeft een permanente plek gekregen op het menu van de 258 McDonald’s-restaurants in ons land. Vorig jaar was de McPlant al tijdelijk in ons land verkrijgbaar, maar internationaal ging McDonald’s een driejarig partnerschap aan met de beursgenoteerde producent Beyond Burger. In 2019 experimenteerde McDonald’s Canada reeds met een voorganger van McPlant, de zogenaamde PLT-burgers.
McPlant-burgers zijn gemaakt van ondermeer erwten, rijst, aardappel en biet. Omdat de vleesvervangers gedurende de bereiding in contact kúnnen komen met vlees, claimt McDonald’s wel dat de burger vegetarisch is, maar wordt veganisten geen garantie gegeven. Met Portugal behoort Nederland tot de eerste landen waar de McPlant een vaste waarde in het assortiment is en moet blijven. In ons land verkoopt McDonald’s al langer vleesloze alternatieven voor kipsnacks.
Eerder kwamen via de vakmedia berichten naar buiten dat de verkoopcijfers van de McPlant tijdens een test bij 600 Amerikaanse restaurants teleurstellend zouden zijn.
Iets dergelijks overkwam Burger King in het Verenigd Koninkrijk met de vegetarische Whopper. Uit onderzoek bleek dat ruim de helft van de Britten de vega-Whopper zelfs niet zou proberen als ze hem gratis kregen. In reactie hierop lanceerde Burger King een campagne waarbij duizenden vega-Whoppers gratis werden weggegeven. Burger King Europa betrekt zijn vleesvervangers van Unilevers merk De Vegetarische Slager.
Lees hier ons interview met de marketing directeur van McDonald's, over het wel of niet mee gaan met foodtrends »
3. Nescafé wil CO2-vrije koffie
Nestlé’s merk Nescafé investeert ruim een miljard euro in de verduurzaming van de koffieteelt en -productie. Het zogenaamde Nescafé Plan 2030 moet ervoor zorgen dat zowel de teelt als de productie ethischer verlopen. Het streven is dat de productie van Nescafé, de meest gedronken koffie wereldwijd, helemaal CO2-neutraal gebeurt.
Om dit doel te bereiken, wil Nescafé samen met koffieboeren werken aan de bevordering van regeneratieve landbouw. Dat is een vorm van teelt die minder belastend is voor de aarde en de natuurlijke omgeving. Deze teeltwijze is gericht op verbetering van de bodem, het vasthouden van water en het aanjagen van de biodiversiteit.
Deze stap richting kringloopteelt is extra noodzakelijk omdat traditionele koffiegebieden kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Door extreme warmte en droogte wordt koffieteelt in enkele regio’s op termijn zelfs onmogelijk, terwijl de consumptie van koffie wereldwijd juist sterk toeneemt.
Volgens Nestlé zijn wereldwijd meer dan 125 miljoen mensen afhankelijk van de koffieteelt. Veel kleine koffieboeren, hun families en medewerkers leven echter onder de armoedegrens.