Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: speciaalbier en alcoholvrij groeien in 2021 opnieuw. Verder: Domino’s hanteert Nutri-Score. En: Frietaire wil uitgroeien tot franchiseformule voor ‘stoomfrituren’.
SPECIAALBIER BLIJFT GROEIEN
Ruim één op de acht bieren in ons land genuttigde bieren, was vorig jaar een speciaalbier. Dit maakte brancheorganisatie Nederlandse Brouwers bekend. Ten opzichte van 2020 groeide de speciaalbierconsumptie in 2021 met 6,7 procent.
Mede door de lockdowns bleef de totale bierconsumptie opnieuw achter ten opzichte van 2019. In 2021 is 1,088 miljard liter bier gedronken. Dat is iets meer ( 2,6%) dan in coronajaar 2020, maar nog altijd ruim 10 procent – ofwel 125 miljoen liter – minder dan in 2019. Niet alleen de animo voor speciaalbier bleef vorig jaar groeien, ook de consumptie van alcoholvrije bieren nam opnieuw toe.
Ten opzichte van 2020, groeide het totale bierverbruik in de horeca met 14 procent. Hiermee is echter het verlies van 2020 vergeleken met 2019 (min 48,7 procent) nog lang niet goed gemaakt. Het thuisgebruik groeide in 2021 met 0,4 procent.
Lucie Wigboldus, directeur van Nederlandse Brouwers, riep de overheid op de horecalockdown te beëindigen: “Laat ondernemers weer ondernemen en stop de lockdown. Het is hoog tijd om de economie weer te laten draaien en de ondernemers perspectief op de toekomst te geven.”
NUTRI-SCORE BIJ DOMINO’S
Domino’s communiceert sinds kort met de Nutri-Score. Hiermee kan de consument in één oogopslag zien of zijn bestelling een verantwoorde keuze is. Naar eigen zeggen is Domino’s het eerste quick-servicemerk in ons land dat de Nutri-Score hanteert.
Via scores van A tot en met E kan de consument in één oogopslag zien of een product gunstig scoort ten opzichte van vergelijkbare producten. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de aanwezigheid van 'gewenste' ingrediënten als eiwitten, groenten en fruit, vezels, noten en peulvruchten en 'ongewenste' hoeveelheden suikers, zout en (verzadigde) vetten.
Om de wildgroei aan keurmerken en gezondheidslogo’s tegen te gaan, is de Nutri-Score acht jaar geleden in Frankrijk ontwikkeld. Drie jaar terug werd het embleem in België al ingevoerd. In ons land hanteert Albert Heijn vanaf eind 2021 het systeem voor duizenden – vooral huismerk – producten, terwijl ook andere supermarktketens (zoals Plus) ermee aan de slag zijn.
Later dit jaar wil het nieuwe kabinet het systeem een verplichtend karakter geven; nog onbekend is wat de ingangsdatum zal zijn. De Nutri-Score is alleen zichtbaar voor de standaardgerechten van Domino’s en niet voor pizza’s die de consument zelf samenstelt op basis van eigen keuzes.
LUCHTCONCEPT IN EINDHOVEN
In vele honderdduizenden Nederlandse huishoudens worden friet en snacks tegenwoordig bereid in Airfryers. In vrijwel alle 5700 cafetaria’s in Nederland wordt gefrituurd in olie en/of vet. In Eindhoven opent het nieuwe concept Frietaire, waar de bereiding van friet en snacks geschiedt met de HiFri, een 'frituur' die werkt op stoom en hete lucht. Met onder meer de luchtballon als symbool, is het thema “luchtbereiding” ook in de huisstijl van Frietaire doorgevoerd.
De HiFri is een Nederlandse vinding, die bijna vijftien jaar geleden werd gepresenteerd door het Bredase bedrijf SteamFry. Inmiddels is de Woerdense ovenfabrikant Kiremko al jaren de eigenaar. Professioneel gebruik bleef tot op heden voornamelijke beperkt tot enkele grote foodservice-locaties. Zo was Ahoy Rotterdam één van de eersten die de bakwand inruilde voor de ‘stoomfrituur’. Bedoeling is dat Frietaire uitgroeit tot een franchiseformule voor ‘stoomfrituren’.
Kiremko benadrukt dat stoombereide friet en snacks calorie-armer zijn en dat de HiFri bovendien goedkoper is dan traditionele bakwanden. Die functioneren bovendien veelal op gas, terwijl de HiFri op elektriciteit werkt. In tegenstelling tot de Airfryer voor thuis, heeft de HiFri een behoorlijk grote piekcapaciteit, wat het geschikt maakt voor de professionele grootverbruikmarkt.